Annonce
Bolig og livsstil

Usikker afgift i 2021: Skal du købe elbil nu?

Danskerne købte rekordmange elbiler i 2019. Helt præcist blev der solgt 5524 elbiler i Danmark, hvilket er fire gange flere solgte elbiler end i 2018. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det kan blive langt dyrere end ventet, hvis du køber el- eller hybridbil. Nogle modeller har nemlig en leveringstid, der strækker sig ind i næste år.

Det er usikkert, hvorvidt afgiften på el- og hybridbiler vil stige efter nytår, og derfor bør du tænke dig godt om, hvis du planlægger at købe en grøn bil inden for de kommende måneder.

Flere biler har nemlig længere leveringstid oven på coronakrisens nedlukning, og er du ikke sikker på, at den kan leveres, inden året er omme, kan det komme til at koste dig dyrt.

Det betyder nemlig, at du vil skulle betale registreringsafgift i 2021, hvor det endnu er uklart, om afgiften fortsat vil ligge på 20 procent eller stige til helt op til 65 procent, advarer bilejernes interesseorganisation FDM.

En elbilskommission vil inden længe fremlægge en anbefaling om, hvorvidt afgiften bør stige fra 2021, og anbefalingen ventes at blive en del af efterårets finanslovsforhandlinger. Først her træffes en endelig afgørelse.

- Hvis afgiften stiger, vil det betyde, at mange elbiler stiger i pris med 50.000 kroner og opefter, siger Torben Lund Kudsk, der er afdelingschef i FDM.

Køber du eksempelvis en elbil til 325.000 kroner, som først kan blive leveret i 2021, og afgiften øges til 65 procent, vil den pludselig løbe op i 375.000 kroner.

- Og står man som forbruger og skal købe elbil lige nu, vil det for mange ikke være ligegyldigt, om de køber en bil til 325.000 kroner eller 375.000 kroner, siger han.

Han anbefaler derfor, at du gør op med dig selv, hvorvidt du har behov for en elbil nu eller ej.

- Hvis man vil købe her og nu, skal man vælge en af de modeller, hvor importøren siger, at den med sikkerhed leveres inden nytår, siger Torben Lund Kudsk.

Alternativt kan du gå ud og lease en el- eller plug-in hybridbil, hvor leasingydelsen er lagt fast, og en usikker afgift ikke er dit problem.

- Man kan også have is i maven og tænke, at de nok ikke går ud og øger afgiften på grønne biler, når de har en målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030, siger han.

Hvis du vil bestille din nye bil nu, anbefaler økonom Anders Overvad fra Arbejdernes Landsbank, at du sikrer, at dit budget kan holde, uanset hvad der sker.

- Man skal regne med det værst tænkelige scenarie - altså den højest tænkelige afgift - når man planlægger bilkøbet, siger han.

Vil du låne penge i banken, skal du kalkulere med, at afgiftens usikkerhed også er noget, banken har for øje, når de skal give dig grønt lys.

- Vi vil tage udgangspunkt i, at afgiften stiger, så det er den sats, vi ser ud fra, når vi kigger din økonomi efter, siger Anders Overvad.

Står du lige på vippen, i forhold til om du har råd, hvis prisen stiger, kan det godt betyde, at du ikke får lov til at låne.

- Men for langt de fleste vil der nok være luft i budgettet til at finde ekstraudgiften et sted, forklarer han.

/ritzau fokus/

  • Elbiler og ladestander
    Danskerne købte rekordmange elbiler i 2019. Helt præcist blev der solgt 5524 elbiler i Danmark, hvilket er fire gange flere solgte elbiler end i 2018. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Penge-festen fortsætter - men ét projekt kostede banken flere millioner

Falster

Lokal grevinde er død

Rødby

Politiet på pletten: Snorksov i varerummet

Udland

Israelsk invasion får USA til at bremse bombeleverance

Guldborgsund

Udfordringerne vil ingen ende tage: Nu har de store fugtproblemer

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Falster

- Det er både utidigt og umodent at bringe det op

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Dølle

Drugging-mistanke på Dølle: "Ulykkeligt og utrygt"

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Annonce
Annonce
Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

112

Helikopter måtte redde mand til havs

112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt