cookie-og-privatlivspolitik
Erik Damgaard samler, vasker og tørrer sin husholdnings plastikaffald, og hver anden uge fylder han bagagerummet for at sortere det videre på genbrugspladsen på Godthåbs Alle.

4

Billeder

Erik Damgaard samler, vasker og tørrer sin husholdnings plastikaffald, og hver anden uge fylder han bagagerummet for at sortere det videre på genbrugspladsen på Godthåbs Alle.
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Erik vil opruste krigen mod plastik

Refa: Indsamling af plastik hjemme hos Lolland-Falsters borgere, ville løbe op i cirka 10 millioner kroner.
13. januar 2020 kl. 07:42 Af Birgitte Grønning

Annonce

SYDFALSTER I 1950 blev der globalt produceret 1,7 millioner tons plastik. I 2014 var det tal steget til 311 millioner tons, og i 2050 forventes produktionen at nå op på 1,2 milliarder tons plastik.

På 14 dage samler Erik Damgaard et bagagerum fyldt af den lille andel af verdens plastikaffald, som han og hans hustru samler sammen i deres husholdning i Gedesby.

Her er bakker til kød, flasker, dunke og emballager af alle slags - alt sammen af plastik. Erik Damgaard bliver lidt trist ved synet.

- Vi er ikke særligt materielt indstillet hjemme hos os, så vi er langt fra dem, der genererer mest plastikaffald. Jeg ser det alle vegne. For eksempel på stranden, når jeg går tur. Plastik er en krigserklæring mod miljøet, mener Erik Damgaard.

Derfor gør han en indsats for at følge sit plastikaffald så langt som muligt ad vejen mod genbrug og mindre forurening af naturen.

Han fylder cirka hver anden uge bagagerummet og kører til genbrugspladsen på Godthåbs Allé, hvor han sorterer sin husholdnings plastik i alle de forskellige typer, Refa sætter sække og containere op til.

Han vasker og tørrer også bakker, der har været kød i, så de kan afleveres på genbrugsstationen i stedet for at ende i husholdningsaffaldet, der ryger i Refas store forbrændingskedel. Men det er ikke godt nok, mener Erik Damgaard, der efterlyser større ambitioner fra det lokale affaldsselskab.

- Hvis vi skal vinde den krig, skal vi gå foran lokalt, og så skal der meget mere til. I Lejre, hvor jeg tidligere har boet, har man spande til indsamling af plastik hjemme i husholdningerne på linje med papir og metal. Det gør det nemmere for folk at sortere, og det motiverer mange flere til at være med, mener Erik Damgaard, der efterlyser en tilsvarende afhentningsordning fra Refa.

Hos Refa er affald- og logistikchef Niels-Erik Sakariassen glad for Erik Damgaards holdning og indsats. Men en afhentningsordning af plastikaffald hjemme i privaten skal Erik Damgaard ikke sætte næsen op efter, lyder meldingen fra direktøren.

På Refas 17 genbrugspladser kan man sortere plastik i kategorierne havemøbler, klar folie, farvet folie, store emner, små emner, flamingo, kasserede affaldsbeholdere, dunke og bøtter, plastikflasker uden pant, hård PVC, valgplakater, cd-hylstre og kofangere.

Den model har fungeret siden marts 2019, og den er mere effektiv end en afhentningsordning, mener Niels-Erik Sakariassen.

- Tidligere fik vi årligt 300 tons plastikaffald ind, og nu er det tal vokset til 800 tons. Det viser, at borgerne på Lolland-Falster er meget interesserede i at sortere deres plastik og medvirke til, at vi får genanvendt det så godt som muligt, siger Niels-Erik Sakariassen, der med et hurtigt regnestykke gør op, at hver indbygger på Lolland-Falster bidrager med 6,4 kilo plastik til genanvendelse om året.

- I andre kommuner ligger det tal meget lavere. For eksempel i København, hvor de er nede på 2,35 kilo pr. borger, argumenterer direktøren.

Ifølge Refas beregninger bliver cirka halvdelen af Lolland-Falsters plastikaffald nu samlet ind via genbrugsstationerne. Og af den halvdel opnår affaldsselskabet genanvendelse af 80 procent ved at sende det til forarbejdning på anlæg i Polen, Tyskland, Grækenland og Holland.

- Det er et resultat, vi er meget stolte af, og det hænger sammen med, at borgerne er så gode til at sortere på genbrugspladserne. Hvis vi hentede plastikken hjemme hos borgerne, ville vi få det usorteret ind, og vi skulle ansætte mange medarbejdere til at sortere. Der findes op mod 1.600 forskellige typer plastik, og det vil være et meget omfattende og kostbart sorteringsarbejde, vurderer Niels-Erik Sakariassen.

- Alene omkostningen til spande, mandskab og biler til indsamling af plastik hjemme hos Lolland-Falsters borgere, ville løbe op i cirka 10 millioner kroner, tilføjer han.

Det er dog ikke argumenterer, Erik Damgaard bliver overbevist af.

- Selvfølgelig koster det penge. Det er krigsomkostninger, og det er nødvendigt, hvis vi skal have flere til at aflevere deres plastik til genbrug. Jeg er sikker på, at Refa ville få meget mere plastik ind, hvis de hentede det. Og jeg vil sgu gerne betale, fastslår Erik Damgaard.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce