cookie-og-privatlivspolitik

9

Billeder

Christian og Anja Andersen kan endelig åbne for udendørs servering ved deres brødudsalg i Spanien efter at have været spærret inde i flere uger på grund af corona-restriktioner.
Foto: Privatfoto

Lokal nyt

Lokalt par fanget i Spanien: - Endelig kan vi komme lidt ud

OPDATERET MED BILLEDSERIE: Lokalt par fra Kettinge forlod Danmark for at udleve forretningsdrøm i Spanien, men så kom coronaen og spærrede dem inde. Nu går det langsomt fremad igen.
26. maj 2020 kl. 06:00 Af Jakob Poulsen

Annonce

- Bare det, at man kan komme udenfor og bevæge sig mere frit, gør en hel verden til forskel.

Sådan siger en lettet Christian Andersen fra Kettinge. Han har i adskillige uger siddet mere eller mindre indespærret sammen med sin hustru Anja og deres 24-årige datter i familiens hus i landsbyen Pinar de Campoverde cirka 60 kilometer syd for Alicante i Spanien.

Som tidligere omtalt her på folketidende.dk forlod Andersen-parret kort efter nytår Danmark for at forfølge en drøm om at åbne deres egen bagerforretning i Spanien.

En drøm, der blev en realitet 8. marts, for så at blive sat på standby mindre end en uge senere, da de spanske myndigheder lukkede landet ned på grund af coronakrisen.

Spanien er et af de lande i Europa, der har været allerhårdest ramt af covid-19 med over 28.000 døde blandt coronapatienter, og myndighederne indførte derfor kraftige restriktioner, som blandt andet betød, at det kun var tilladt at gå udenfor, hvis man skulle handle, på apoteket eller i banken, eller hvis man skulle på arbejde for at varetage en særligt samfundsvæsentlig funktion.

Nu går det ligesom i Danmark langsomt den rigtige vej, og det spanske samfund er i gang med en gradvis genåbning.
- Vi er gået ind i fase 1 af 3 i genåbningen, og det betyder blandt andet, at vi må begynde at gå lidt ud igen. Flere restauranter har genåbnet, men de må kun benytte 50 procent af deres udendørs kapacitet og slet ikke have gæster indenfor.

- Vi genåbnede vores eget brødudsalg for tre uger siden, og det er gået fint, men der er mange butikker hernede, der bløder, for hvis først, man har valgt at genåbne, så hænger man på den, for man skal kalde alle medarbejdere tilbage på arbejde, og man må ikke bare uden videre fyre folk, fortæller Christian Andersen og tilføjer, at det da indtil videre også kun er omkring halvdelen af restauranterne, der har valgt at genåbne. Og mange åbner slet ikke i år, spår han.

Blandt de restauranter, som ikke genåbner foreløbig, er den, der ligger som nabo til Christian og Anja Andersens brødudsalg. Parret har derfor lejet naboens udendørs serveringsområde, så de kan tilbyde siddepladser til flere af deres egne kunder.
- Men der er næsten ingen mennesker hernede. Mange er rejst hjem, så jeg tror kun, her er 10 procent af dem, der burde være her. Vi havde håbet, at turisterne ville komme lidt hurtigere, men lige nu ser det ud til, at de først får lov at rejse ind i landet omkring 1. juli, siger Christian Andersen.

Samtidig kræver myndighedene ifølge Christian Andersen, at alle, der flyver til Spanien, skal gå i 14 dages karantæne straks efter ankomsten, og derfor forudser han en svær sommer for de forretningsdrivende.

Noget positivt er der dog. Eksempelvis er det atter blevet tilladt at tage på stranden.
- For børnene hernede var det næsten ligesom juleaften. Til gengæld er det lovpligtigt at bære mundbind, og det kan godt være lidt hårdt i 30 graders varme, men det koster 600 euro i bøde, hvis man ikke gør det, fortæller han.

Strandturene er dog for de voksnes vedkommende begrænset til et par timer om dagen, og det er indenfor bestemte tidsrum - alt efter hvor gammel, man er. Nogle steder skal man ligefrem bestille tid på forhånd, beretter Christian Andersen.

De spanske myndigheder har på forhånd meldt ud, at genåbningen af samfundet kommer til at foregå i tre faser, og det er også meldt ud, hvad der åbner i hvilke faser.
- Så ved alle, hvad man har at rette sig efter, konstaterer Christian Andersen.

Det betyder blandt andet, at indbyggerne allerede nu ved, at storcentrene genåbner om otte-10 dage, mens eksempelvis børnehaverne og skolerne først genåbner til efteråret.

Og myndighederne holder nøje øje med, at alle restriktioner bliver overholdt.
- De kører forbi hos os fire-fem gange om dagen for at holde øje. Det går stille og roligt. Man vænner sig til det, fortæller Christian Andersen, som glæder sig til, at familie og venner fra Danmark en dag kan komme på besøg.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.

Læs også:
Fanget i spansk corona-isolation: Det er slet ikke sjovt
Coronakrise: Spærret inde i SpanienKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce