cookie-og-privatlivspolitik
Kasper Roug og Mogens Jensen fotograferet sammen i forbindelse med et arrangement på Torvet i Nykøbing i sommer.
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Roug: Mogens Jensen er ordentlig og grundig

OPDATERET MED NY KOMMENTAR: Lokale socialdemokratiske folketingsmedlemmer kritiserer embedsværket i minksagen, men erkender også, at ansvaret i sidste ende er ministerens.
19. november 2020 kl. 09:05 Af Jakob Poulsen

Mogens Jensen er færdig som fødevareminister. Som bekendt trak socialdemokraten sig fra posten i går i forlængelse af den meget omtalte minksag, da han følte, at han havde mistet tilliden fra Folketinget.

Klokken 11 i dag går statsminister Mette Frederiksen så til dronningen for at præsentere ændringer i regeringen, hvilket i første omgang må formodes at betyde udnævnelse af en ny fødevareminister.

Socialdemokratiets to lokale folketingsmedlemmer, Kasper Roug og Lennart Damsbo-Andersen, fastslår begge i en reaktion på Mogens Jensens afgang, at ansvaret i sidste ende er ministerens, men de peger samtidig på, at embedsværket også har en del af ansvaret for, at sagen udviklede sig, som den gjorde.

- Jeg har arbejdet tæt sammen med Mogens i halvandet år. Han har været en ordentlig og grundig minister, og jeg tror, at jeg selv ville være rigtig ærgerlig og skuffet, hvis jeg var nødt til at gå, fordi embedsapparatet ikke havde sikret sig, at der var lovhjemmel til det, der blev besluttet. Jeg har aldrig hørt om, at en minister skal sikre sig hos sine embedsfolk, at de ting, der besluttes, er lovlige, siger Kasper Roug.

- Men Mogens gør selvfølgelig det, han skal, og tager det fulde ansvar. Det er unfair det, der er sket, men politik er nogle gange unfair, tilføjer han.

Annonce

Han frygter, at sagen vil gå ud over befolkningens tillid til myndighederne. Derimod tror han ikke, at sagen vil få flere konsekvenser politisk.

- Som jeg har hørt det fra vores støttepartier, så vil de gerne have ro på og videre herfra nu, siger Kasper Roug.

Hans partikollega Lennart Damsbo-Andersen mener også, at embedsfolkene har et ansvar i sagen.

- Det her er en sag, der viser, hvor galt det kan gå, når styrelser og departementer ikke sørger for at klæde deres minister ordentligt på.
Det ændrer ikke ved, at det altid er ministeren, der har ansvar. Og derfor må ministeren gå, selvom personen Mogens Jensen tydeligvis ikke har begået fejl.

- Det har været tydeligt i den sidste uge, at tilliden til ministeren var tyndslidt, og derfor måtte han trække sig. I forhold til efterspil, så lyder det som om, der kan rulle hoveder i embedsværket, men jeg mener ikke, der er vaklen i forhold til statsministeren og regeringen, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Annonce

Et tredje lokalt folketingsmedlem, René Christensen (DF), som også er formand for miljø- og fødevareudvalget, kalder Mogens Jensens beslutning om at gå for forventet og rigtig.

- Jeg synes, det er ærgerligt. Jeg har haft et godt samarbejde med ham, men ministeren har haft flere udlægninger af sagen undervejs, siger René Christensen og tilføjer, at sagen i hans øjne ikke er slut endnu.

- Der er mindst seks ministre, der har vidst, at det var ulovligt at bedordre alle mink aflivet, så det kan undre, hvis regeringens koordinationsudvalg ikke også vidste det.

- Nu handler det ikke længere kun om mink, men om brud på grundloven, og derfor er denne sag meget vigtig. Det går jo ikke i et retssamfund, at man bryder grundloven, siger han.

René Christensen og Dansk Folkeparti opfordrer derfor til, at der iværksættes en kommissionsundersøgelse af hele forløbet.
- Vi vil meget gerne have en kommissionsundersøgelse, så kan vi få folk ind og blive afhørt. Det her skal vi lære af. Det går jo ikke, at man tryner resten af samfundet og Folketinget bare fordi, man har magten, og det går godt. Derfor er det vigtigt med en undersøgelse, siger René Christensen.

Annonce

I skrivende stund torsdag formiddag vides det ikke, hvem, der bliver ny fødevareminister, men René Christensen tror på, at han sagtens vil kunne samarbejde med den pågældende.
- Jeg har absolut tillid til, at vedkommende kan få ryddet op, og jeg har haft et godt samarbejde med alle de tidligere fødevareministre, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE