cookie-og-privatlivspolitik
Det er sagen om "Aluminiumstårnet" i Nakskov, der har sat gang i idéen om at få tjekket op på alle kommunens skulpturer.

2

Billeder

Det er sagen om "Aluminiumstårnet" i Nakskov, der har sat gang i idéen om at få tjekket op på alle kommunens skulpturer.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Vil have styr på kunsten

Udvalg foreslår en politik for kommunes skulpturer
04. december 2021 kl. 19:30 Af Palle Nevad Frandsen

LOLLAND Sagen om Peer Bruuns skulptur "Aluminiumstårnet" i Nakskov, som har mistet sin blanke overflade og i stedet for er blevet grå, får nu fritids- og kulturudvalget i Lolland Kommune til at efterlyse en samlet politik for de værker, som kommunen har modtaget.

- Vi ved, at der allerede er en samlet oversigt over skulpturerne, men der mangler en politik, som kan fortælle om tilstanden på dem, under hvilke vilkår kommunen har dem, og må man eksempelvis sælge ud af dem, siger udvalgsformand Tine Vinther Clausen (V).

Selv kan udvalget ikke længere nå at handle på det, men opfordrer i stedet for det kommende fritids-, kultur og folkesundhedsudvalg til at sætte et sådan arbejde i gang.

Løsningen for problemet med "Aluminiumstårnet", der koster 54.900 kroner at bringe tilbage til sit oprindelige udseende, er af samme grund blevet udskudt. Skulpturen vil blive sat på depot, indtil et nyt udvalg har taget stilling til en sådan politik.

- Så vil det nye udvalg næste år kunne se på, hvordan den kan renoveres, så det bliver gjort ordentligt, og at man selvfølgelig samtidig får enkens accept af planerne, forklarer Tine Vinther Clausen.

Annonce

Det var Peer Bruuns enke, Vibeke Kornerup Bruun, som på et udklip fra Folketidende opdagede, at skulpturen var blevet malet. Siden tog hun selv til Nakskov for ved selvsyn at konstatere, hvad der var sket med hendes mands værk. Det fik hende til at klage til kommunen over, at ophavsretten var blevet krænket ved renoveringen.

Udvalgsformand Tine Vinther Clausen kan sagtens forstå Vibeke Kornerup Bruuns klage, for et værk, som lever af, at solens stråler leger på de blanke flader, kan selvfølgelig ikke have en mat overflade.

- Men der er ingen, som har gjort dette af ond vilje eller for at genere nogen. Man har simpelthan bare ikke haft de korrekte informationer på det tidspunkt, siger formanden.

Derfor vil en oversigt med alle disse oplysninger om værkerne også hjælpe, hvis kommunen i fremtiden pludselig står med et værk, som har behov for en kærlig hånd. Måske er det slet ikke kunstnerens ønske, at man skal holde dem rene og fine, men at de skal have naturlig patina, mener Tine Vinther Clausen.

- Kunsten stiller jo af og til også et spørgsmål til beskueren om, hvorvidt det ældes med ynde, eller om det ser smudsigt og grimt ud. Eksempelvis mente mange, at "Bølgen" i Nakskov burde renses, og kunstneren gav lov til det, selv om han egentlig mente, at den skulle have patina.

Annonce

Selv om sagen kommer, lige som fritids- og kultur- udvalget er ved at takke af og overlade kommunens kulturpolitik til nye kræfter, ser formanden den alligevel som en øjenåbner for både politikere og administration.

- Den viser, at vi har et ansvar, som vi skal være mere bevidst om. Ser vi specifikt på sagen om "Aluminiumstårnet", har vi købt et værk med en binding, og når vi har det, skal vi også være bevidste om det, mener Tine Vinther Clausen.

Det bliver altså op til de kommende medlemmer af det nye udvalg, hvornår skulpturen atter vil kunne opleves i Nakskov.

Læs også artiklen "Celv ærgelig over kritik"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE