cookie-og-privatlivspolitik
Flere udenlandske studerende, der ikke er fra EU, skal kunne blive i Danmark og arbejde, når de er færdige med at læse. (Arkivfoto)
Flere udenlandske studerende, der ikke er fra EU, skal kunne blive i Danmark og arbejde, når de er færdige med at læse. (Arkivfoto)
Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Politik

Finanslov åbner for flere udlændinge på arbejdsmarkedet

Finansloven for 2020 åbner for, at flere udenlandske studerende kan blive i Danmark efter endt uddannelse.
03. december 2019 kl. 07:04 Af Ritzau

Annonce

Regeringen og de øvrige partier bag finansloven for 2020 har lavet aftaler, der kan åbne for, at flere udlændinge kan arbejde i Danmark - herunder faglærte.

Partierne er enige om at udvide etableringskortordningen til også at gælde personer med en afsluttet bacheloruddannelse eller en uddannelse som professionsbachelor.

Ordningen er målrettet udenlandske studerende, der kommer fra ikke-EU-lande. Den giver adgang til ophold to år i Danmark uden offentlige ydelser efter endt uddannelse.

Tidligere har ordningen kun været gældende for personer med en ph.d. eller en kandidatgrad.

Udvidelsen fremgår af finansloven for 2020, som regeringen mandag aften blev enige om sammen med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Aftalen betyder, at der er mulighed for at forlænge perioden med et år, hvis man sidder i et job, der er relevant i forhold til ens uddannelse.

Samtidig vil der være et længere vindue til at søge om at blive en del af ordningen, da perioden forlænges fra 6 til 12 måneder. Den endelige lovgivning bag forslaget vil efter planen blive fremlagt i 2020.

Tiltaget er et blandt flere, der skal få flere udlændinge til det danske arbejdsmarked. Det har især været en mærkesag for De Radikale.

Ud over den ordning er partierne enige om, at der skal laves en supplerende positivliste - som giver mulighed for opholdstilladelse inden for visse brancher, hvor Danmark mangler arbejdskraft - der også omfatter faglærte.

Det vil kun være virksomheder, som lever op til danske lønvilkår og desuden står for at uddanne lærlinge og elever, der får adgang til den liste.

Partierne er enige om, at den nye positivliste skal træde i kraft 1. juli næste år. Den vil blive evalueret hvert femte år.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, mener, at finansloven har flere gode ting til erhvervslivet.

Han hæfter sig ud over muligheden for mere udenlandsk arbejdskraft ved, at et forslag om, at virksomheder skulle have ringere økonomisk dækning ved ansattes sygedage, også blev taget af bordet.

- Set fra erhvervslivets side så er det positivt, at de ikke skal betale mere for sygedage, og samtidig får de mulighed for at rekruttere faglært arbejdskraft uden for EU, og det gør, at der virkelig er noget til erhvervslivet, siger Morten Østergaard.

Dansk Arbejdsgiverforening kalder det positivt, at der er flere tiltag for at få udlændinge på arbejdsmarkedet.

- Inden for mange typer job er det svært at få de hænder, der er brug for. Det betyder grundlæggende, at danskerne går glip af penge, vi ellers kunne have tjent, siger administrerende direktør Jacob Holbraad.

- Derfor er det godt, at det nu er besluttet, at virksomheder, der uddanner lærlinge, får nemmere ved at hente faglærte medarbejdere fra hele verden, siger han i en skriftlig kommentar.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

AF: HENNING ABILDGAARD

Hastværk med… 15. september 2020 kl. 21.07

AF: JOHN WENNERWALD

Det skal være nemt at være syg 13. september 2020 kl. 22.19

AF: KNUD ÆRBO

Besparelser i ældreplejen 12. september 2020 kl. 10.18

Annonce