cookie-og-privatlivspolitik
Statsminister Mette Frederiksen mener, at der er grund til at tage kraftigt afstand fra den tyrkiske offensiv i Nordsyrien.
Statsminister Mette Frederiksen mener, at der er grund til at tage kraftigt afstand fra den tyrkiske offensiv i Nordsyrien.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Politik

Danmark har fordømt Tyrkiets offensiv i Syrien over for ambassadør

Det er en "uhyre alvorlig" situation, at Tyrkiet har indledt offensiv i Nordsyrien, siger statsministeren.
10. oktober 2019 kl. 11:14 Af Ritzau

Annonce

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) havde torsdag indkaldt den tyrkiske ambassadør i Danmark til en samtale.

Det sker, efter at Tyrkiet onsdag har indledt en militær offensiv i det nordlige Syrien.

Udenrigsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at den tyrkiske ambassadør Uğur Kenan İpek har været til samtale med Udenrigsministeriets fungerende direktør for udenrigspolitik.

- Det er ikke hver dag, vi indkalder ambassadører, men situationen er dybt bekymrende, siger Kofod i pressemeddelelsen.

- Vi har i dag slået fast over for Tyrkiet, at vi fordømmer den militære offensiv, der skader civile og kampen mod Isil, og underminerer den politiske proces i Syrien, siger han.

Tidligere torsdag udtalte statsminister Mette Frederiksen (S) sig også om sagen.

- Det er en uhyre alvorlig situation, og der er grund til at være bekymret for de civile, men også for om det svækker vores mulighed for at fortsætte indsatsen mod Isil (Islamisk Stat, red.). Derfor synes jeg, at der er grund til at tage afstand fra den tyrkiske aggression, sagde hun.

- Det gør vi allerede i regi af EU - det synes jeg, er positivt, og udenrigsministeren har tidligere i dag indkaldt den tyrkiske ambassadør til en samtale, hvor vi gør vores holdning gældende.

Tyrkiske styrker har angrebet 181 militante mål, siden de onsdag påbegyndte en offensiv i det nordøstlige Syrien. Det oplyste det tyrkiske forsvarsministerium i en meddelelse sent onsdag aften dansk tid.

Torsdag oplyser den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, at 109 militante er dræbt i angreb.

Den militære aktion har været varslet i et stykke tid af Erdogan. Den kommer, efter at USA har trukket sine tropper ud af området.

Onsdag var Udenrigspolitisk Nævn indkaldt til et hastemøde med det ene formål at drøfte risikoen for, at Tyrkiet ville invadere området. Mødet nåede kun akkurat at slutte, før der var meldinger om den tyrkiske offensiv.

- Jeg kommer ikke til at konkludere på situationen lige nu, for den udvikler sig nærmest time for time, sagde Mette Frederiksen torsdag.

- Det jeg gerne vil sige lige nu, er, at vi tager afstand fra den tyrkiske aggression. Og der er også behov for, at det internationale verdenssamfund kraftigt opfordrer Tyrkiet til at indstille handlingerne.

Det nordøstlige Syrien bliver kontrolleret af den kurdiske YPG-milits. Kurderne har længe været en tæt allieret med USA i kampen mod Islamisk Stat.

Modsat mener den tyrkiske regering, at kurderne er en trussel og betragter YPG som en del af det Kurdiske Arbejderparti, PKK.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce