Annonce
Sport

Alle er med på en lytter i Superligaen

Der er ikke spillet fodbold i Superligaen siden 9. marts, hvor dette foto er fra. Dengang mødtes Silkeborg og AGF, og i lighed med de øvrige kampe i 24. spillerunde var opgøret uden tilskuere. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det bliver nemmere at høre kritik på tomme stadioner. Dommerchef opfordrer spillere og trænere til at være varsomme, men forventer ikke flere brok-advarsler.

Når superligabolden fra torsdag aften ruller igen, bliver det under andre vilkår end normalt.

Lægterne vil være så godt som tomme, da der ikke må komme tilskuere ind på de danske stadioner. De forventningsfulde fodboldfans er henvist til at følge Superligaen fra sofaen, men selv om de fysisk er længere væk, kommer de også en smule tættere på.

Uden opbakningen fra tribunerne kommer der nemlig til at være stille på stadionerne. Dermed bliver det meget tydeligere for spillere, trænere, dommere og tv-seere, hvad der bliver sagt og råbt i løbet af en fodboldkamp.

Spørgsmålet er, om de sædvanligvis talrige dommerfrustrationer fra spillere og trænere i løbet af en kamp fører til en kortregn, fordi dommerne nu ikke kan undgå at høre brokkeriet.

DBU-dommerchef Michael Johansen forventer, at rammerne får særligt trænere til at tænke sig om en ekstra gang, inden ukvemsord ryger ud af munden.

- Hvis de afsender deres budskab med den samme effekt, som hvis der var 20.000 på stadion, vil det få enorm indflydelse på spillet, og det vil blive naturligt for en dommer at gribe ind.

- Derfor ligger der et stort ansvar hos trænere og ledere i forhold til at tænke sig om, så man ikke eskalerer tingene, for det bliver meget tydeligt, hvad der bliver sagt, når der ikke er tilskuere - også på tv, siger Michael Johansen.

Randers FC-træner Thomas Thomasberg forventer ikke, at han får brug for at lægge en dæmper på sig selv.

- Da vi spillede uden tilskuere i marts, kunne jeg da godt høre bagefter, at man kunne høre os mere tydeligt, når vi råbte inde på banen, men jeg tror ikke, der vil være den store forskel i mit ordvalg, hvis jeg er utilfreds med noget under en kamp.

- Jeg synes heller ikke, at jeg kommenterer så meget på kendelser under kampene. Jeg har været lidt efter dommerne efter kampene, når nogle kendelser er blevet diskuteret, siger Thomasberg.

AaB-spilleren Patrick Olsen regner heller ikke med at skulle lave om på sig selv.

- Dommeren får selvfølgelig lidt nemmere ved at høre, at man er frustreret over en situation, og på et fyldt stadion vil han måske have nemmere ved at bære over med det.

- Men dommerne er også indforståede med, at vi spillere lever os ind i kampen, når vi er i gang. Da vi spillede uden tilskuere mod Lyngby før coronapausen, var det i hvert fald ikke noget, jeg tænkte specielt over i forhold til dommeren, siger Patrick Olsen.

Anderledes er tankegangen på den københavnske vestegn. Her vil Brøndby-træner Niels Frederiksen overveje sine verbale ytringer på sidelinjen - også af hensyn til modstanderne.

- Jeg tror, at man både som træner og spiller vil være bevidst om, at det, man siger, trænger igennem og kan høres af alle. Man kommer til at tænke sig om en ekstra gang, kunne jeg forestille mig. Selvfølgelig i forhold til dommerdelen, men også når du har et budskab til en spiller.

- Nu har du en situation, hvor alle andre også kan høre det, du siger til en spiller, og det er måske ikke altid lige hensigtsmæssigt. Modstanderbænken skal ikke høre alt, hvad der bliver sagt. Så jeg vil måske kalde en spiller hen til linjen frem for at råbe det ind, siger Niels Frederiksen.

Den aarhusianske superligadommer Aydin Uslu forventer ikke, at han skal dele flere advarsler ud for brok end normalt.

Selv om kritikken vil være tydeligere, handler det stadig om fingerspidsfornemmelse i forhold til, hvornår noget er kortvarig frustration over en kendelse, og hvornår dommeren forsøges undermineret.

Han ser kropssproget som den største dommerudfordring, når tribunerne er tomme. Det fik han en forsmag på, da han dømte den tilskuerløse kamp mellem Hobro og Esbjerg 8. marts.

- Når man er fodbolddommer, er man også en del af stadionledelsen. Dommerens kropssprog fortæller publikum og tv-seerne, hvad dommeren vil, hvad han gør, og hvad han mener eller ikke mener.

- Kropssproget kan opfattes mere aggressivt i en kamp uden tilskuere kontra en kamp med tilskuere, og vi skal ikke stjæle fokus på grund af vores kropssprog, siger Aydin Uslu.

Dommerchef Michael Johansen er enig og supplerer:

- Hvis man giver en påtale på et stadion, hvor det larmer, skal man tale meget højt. Hvis du gør det på et tomt stadion, så alle - også på tv - kan høre, hvad der bliver sagt, får det en anden effekt, og reaktionerne fra spillerne kan blive anderledes end forventet.

- Man kan som dommer fremstå enormt overdrevet, og det skal man undgå, siger Michael Johansen.

Thomas Thomasberg forventer, at marginalkendelserne vil blive fordelt mere lige, når der ikke er hjemmefans til at lægge pres på dommerkvartetten.

- Jeg tror, der er et ubevidst pres på dommeren, når et helt stadion pifter ad ham. Jeg er sikker på, at de selv vil sige, at de ikke bliver påvirket af det, men selvfølgelig er der en faktor, hvis der sidder 15.000 og appellerer for noget eller ytrer sig, hver eneste gang der er en kendelse.

- Så tror jeg da, at det er lettere at have en tendens til at vinke i hjemmeholdets retning - det er meget menneskeligt. Nu får vi at se, om det bliver sådan i de kommende måneder, siger Thomasberg.

  • RB PLUS Idrætsdanmark holder vejret i usikkerhed
    Der er ikke spillet fodbold i Superligaen siden 9. marts, hvor dette foto er fra. Dengang mødtes Silkeborg og AGF, og i lighed med de øvrige kampe i 24. spillerunde var opgøret uden tilskuere. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Annonce
Annonce
Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp