cookie-og-privatlivspolitik
COP25, som søndag er afsluttet i den spanske hovedstad, Madrid, er til dato det længste klimamøde, som FN nogensinde har afholdt. Det er især uenigheder omkring, hvordan man skal reducere verdens udledning af drivhusgasser, som har forvoldt problemer. Billedet er fra dette års klimakonference.
COP25, som søndag er afsluttet i den spanske hovedstad, Madrid, er til dato det længste klimamøde, som FN nogensinde har afholdt. Det er især uenigheder omkring, hvordan man skal reducere verdens udledning af drivhusgasser, som har forvoldt problemer. Billedet er fra dette års klimakonference.
Foto: Oscar Del Pozo/Ritzau Scanpix

Udland

Nødhjælp om vag klimaaftale: Urealistisk at nå klimamål

Centrale forhandlinger ved FN's klimakonference er søndag blevet udskudt til næste år.
15. december 2019 kl. 13:49 Af Ritzau

Annonce

Efter de længste klimaforhandlinger, FN nogensinde har oplevet, er det søndag endt med en kompromisaftale ved COP25 i den spanske hovedstad, Madrid.

Aftalen indebærer, at de delegerede ved FN's klimakonference udskyder beslutningen om, hvordan man skærer ned på de klimaskadelige stoffer.

Det drejer sig især om CO2 og metan, som udgør størstedelen af udledningen af drivhusgasser.

Men ifølge Folkekirkens Nødhjælp virker det således nu "på ingen måde realistisk", at verdens lande skal kunne holde sig under den en global temperaturstigning på 1,5 grader, som Parisaftalen fra 2015 har som mål.

Det siger generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen til Ritzau.

- Verdens lande har ikke magtet at vise lederskab, og Madridaftalen lægger ikke op til den ambition, som vi havde håbet på.

- Det er dybt skuffende, og det er svært at forstå, at politikerne kan være så ude af sync med forskning og befolkning, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Det er især beslutningen om et nyt system for CO2-kvoter, som har forvoldt store uenigheder i forhandlingerne. Systemet skal gøre det muligt for landene at handle med udslip.

Men også diskussioner om mekanismen "loss and damage" - tab og skader - fik klimamødet til at trække ud.

Det er penge, som gives for de klimakatastrofer, som ulande rammes af, på trods af at de ikke selv har været med til at skabe dem.

Branchedirektør i Dansk Industri Energi Troels Ranis kalder aftalen "en kneben pointsejr til klimaet".

- Der er desværre ikke noget globalt klimalederskab - alt for mange lande forsøger at trække ambitionerne ned. Men det er glædeligt, at Danmark og EU tager ansvar, siger Troels Ranis i en skriftlig kommentar.

Han henviser til det danske klimamål på 70 procent reduktion af drivhusgasser inden 2030. Men også EU-Kommissionens beslutning om, at EU skal være klimaneutral i 2050.

EU var ved årets møde blandt fortalerne for at højne ambitionerne på klimaområdet. Men store lande som USA, Brasilien, Indien og Kina var imod.

Forhandlingerne om drivhusgasser er nu udskudt til næste års klimamøde i november 2020. Det skal afholdes i Glasgow i Skotland.

Forventningen bliver her, at landene kan fremlægge nye, detaljerede planer for, hvordan man skal skære ned på drivhusgasserne.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JENS CHRISTENSEN

Rygepolitik 25. januar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

Annonce