cookie-og-privatlivspolitik
Der er ifølge den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, ikke tid til at gennemføre en retfærdig rigsretssag mod Donald Trump i Senatet, før han forlader præsidentposten 20. januar. (Arkivfoto)
Der er ifølge den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, ikke tid til at gennemføre en retfærdig rigsretssag mod Donald Trump i Senatet, før han forlader præsidentposten 20. januar. (Arkivfoto)
Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix

Udland

Senatsleder ser ikke tid til en fair rigsret før Trumps afgang

Tidligere har rigsretssager i Senatet varet mellem 21 og 83 dage, påpeger leder Mitch McConnell.
14. januar 2021 kl. 00:19 Af Ritzau

Annonce

USA's Senat har ikke nok tid til at gennemføre en "retfærdig eller seriøs" rigsretssag mod præsident Donald Trump, før han går af 20. januar.

Det siger Senatets republikanske leder, Mitch McConnell, efter onsdagens beslutning i Repræsentanternes Hus om at indlede en rigsretssag mod Trump.

- Når man ser på reglerne, procedurerne og tidligere tilfælde, er der ganske enkelt ikke nogen chance for, at en retfærdig og seriøs retssag kan blive afsluttet, før kommende præsident Biden bliver taget i ed i næste uge, udtaler McConnell i en erklæring.

- Set i lyset af dette mener jeg, at det vil tjene vores nation bedst, hvis Kongressen og den ledende myndighed bruger de næste syv dage på fuldt ud at fokusere på en sikker indsættelse og en ordentlig magtoverførsel til den kommende Biden-administration.

I sin erklæring indikerer den republikanske leder ikke, hvorvidt han vil stemme for at dømme eller frikende Trump.

Sent onsdag aften dansk tid stemte et flertal i Repræsentanternes Hus - herunder ti republikanere - for at indlede en rigsretssag mod Trump for at have opildnet til oprør i forbindelse med uro ved Kongressen i sidste uge.

Dermed er Trump den første præsident i amerikansk historie til at blive stillet for en rigsret to gange.

Nu er det så Kongressens andet kammer, Senatet, der skal tage stilling til, om Trump skal erklæres skyldig eller ej. Det kræver to tredjedeles flertal i Senatet at erklære præsidenten skyldig.

I Senatet er magtbalancen 50-50 mellem Demokraterne og Republikanerne.

Dermed skal mindst 17 republikanere vende Trump ryggen, hvis den afgående præsident skal dømmes skyldig i at have tilskyndet til oprør.

- Selv hvis senatsprocessen skulle begynde i denne uge og gå hurtigt, så vil der ikke falde nogen endelig dom, før præsident Trump har forladt embedet, siger McConnell.

Han bemærker samtidig, at de tre tidligere rigsretssager mod Andrew Johnson i 1868, Bill Clinton i 1999 og Trump sidste år varede henholdsvis 83 dage, 37 dage og 21 dage.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce