Annonce
Kultur

Ødelagt af kæmpearv

"Jeg savner den gamle idiot", siger David Veel om sin far, som han hædrer med en tatovering af dæmontænder i sit underansigt - der hvor hans far fik amputeret sin kæbe i en kræftoperation. Samtidig fremviser han et tandsæt i guld og diamanter til over 100.000 kroner. Foto: Toke Mathias Riskjær

Fredag aften vises dokumentaren "Davids dæmoner" om en mand fra Guldborg, hvis store arv ikke gav ham et lykkeligt liv.

Anmeldelse af dokumentaren:

DR-DOKUMENTAR "Ja det er far. Jeg vil bare sige hej til jer. Husk på at pengene ikke varer evigt. Og få nu noget fornuftigt ud af de sidste millioner, for der kommer ikke flere, når jeg er væk. Og lov mig at holde fred, for der er ikke noget så kedsomt som de skide penge. Bare jeg ikke nogen sinde havde fået dem. For så havde jeg måske haft en familie. Men sådan skulle det ikke være".

Således lyder de første sætninger i DR2-dokumentaren "Davids dæmoner". Ordene er Svend Veels. Indtalt på diktafon på hans dødsleje. Til sønnen David, som bor nabo til herregården Vilhelmsdal ved Guldborg. Herregården, som Davids farfar Knut havde erhvervet for nogle af de mange millioner, han havde tjent på at bygge typehuse i begyndelsen af 1960'erne.

At Svend Veel havde god grund til at tale direkte til sønnen David, skal vi ikke mange minutter ind i dokumentaren for at forstå. For hvis der er noget, som David absolut ikke gør, så er det at bruge sin kæmpe arv fornuftigt. Tværtimod så har man svært ved at forestille sig større destruktiv ødselhed end den, David fremviser.

Druk, vold, narkomisbrug og prostituerede i Danmark og Colombia er blot nogle af ingredienserne i Davids ørkesløse liv, kombineret med et tandsæt i guld og diamanter til mere end 100.000 kroner.

David har tillige fået tatoveret dæmontænder i underansigtet, præcis samme sted som hans far fik amputeret ved en kræftoperation.

"Jeg elskede min far. Min far er min Gud", proklamerer David Veel, mens vi ser video fra en tilsyneladende lykkelig barndom, hvor far og søn er på fisketur. Som dog hurtigt bliver efterfulgt af billeder af en døddrukken far med et jagtgevær, som David fortæller, at hans far skød efter ham med.

Destruktiv vej

"Jeg er ikke bange for at dø. Og det giver mig mulighed for at udfolde mig fuldt ud", filosoferer David i en af sine få klare øjeblikke. Og den destruktive vej, han går ad, har han ikke fra fremmede. Faderens dæmoner, udsprunget af et kolossalt alkoholmisbrug, gjorde ham til læremester for sønnen, som allerede som 12-årig røg pibe og drak snaps med sin far på fisketurene.

Læs også artiklen"Hus helt udbrændt" som handler om Davids hus, som brændte sidste år, som det også fortælles om i dokumentaren.

Allerede som 16-årig kaster David sig ind i kriminalitet, og han har fået seks domme for 34 forhold indtil nu, hvor han er 32 år. Og i den lille time, som dokumentaren varer, følger vi tillige David til Colombia, hvor han i narkobyen Medellín lever livet på første klasse blandt ludere og lommetyve. Det er alt sammen yderst eksotisk, og forskellen på penthouselejligheden i narkobaronen Pablo Escobars hjemby Medellín og det lille landarbejderhus ved landevejen i Guldborg på Falster kan vel næppe fremstå større. Men i længden bliver man også træt af at høre og se på David Veels selvdestruktive tour de force.

Bevares, man kan ikke frakende "Davids dæmoner" både eksotiske og underholdende elementer. Men samtidig melder spørgsmålet sig om, hvad vi skal have ud af en dokumentar som denne. For den smadrede unge mands floskler og lommefilosofier fører ikke rigtig nogen vegne hen.

Man tager sig adskillige gange i at tænke, om der dog ikke burde være en voksen til stede. Men det ville jo nok bare ødelægge underholdningen.

"Davids dæmoner" sendes på DR2 fredag klokken 21.30. Kan også ses på DR.dk

  • "Jeg savner den gamle idiot", siger David Veel om sin far, som han hædrer med en tatovering af dæmontænder i sit underansigt - der hvor hans far fik amputeret sin kæbe i en kræftoperation. Samtidig fremviser han et tandsæt i guld og diamanter til over 100.000 kroner. Foto: Toke Mathias Riskjær
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH-nedsmeltning i Esbjerg - Blæst ud i Vesterhavet

Rødby

Troppede op i byen med stor kniv: Nægtede at følge politiet

Nykøbing

NFH fik ørerne i maskinen: Jeg er pisseirriteret

Indland

Advokat kræver knap 600.000 i erstatning til bortført pige

Nykøbing

God nyhed til NFH før finalen: Vi er helt oppe at ringe

Udland

Bekymrende: Israel stopper amerikansk nyhedsbureaus billeder af Gaza

Guldborgsund

Stort potentiale: Vil gøre anonym gågade til et sprudlende torv

Indland

Efter stort skænderi: Nu vender flere kendte kanaler tilbage til dit tv

Indland

Første skridt mod lavere moms? Skatteminister vil kigge på muligheden

NFH i DM-finalen

Radiokommentator gik amok over NFH's finaleplads: Hør klippet her

NFH i DM-finalen

Spændt formand inden håndbold-braget: - Det vil være det største

Sport

Lokalt brydehåb er usikker på karrieren efter misset OL

112

128 taget i fartkontroller

Indland

Regioner: Der er behov for 1,1 milliarder til hospitalsudstyr

Sport

SLUT: Kæmpe-kø til NFH i første DM-finale

Annonce
Annonce
Sport

Ekspertens hårde dom: Der er nul procents chance

nfh i DM-finalen

Guldfest i Guldboxen: Biletterne rives væk

112

Kirkerup-sagen: Advokat kræver over en halv million i erstatning

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Guldborgsund

Der kom 267 motorcykler: Uventet kæmpe-opbakning til konfirmation

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik