Annonce
Guldborgsund

- DE KAN VIRKELIG TAGE PIS PÅ ÉN

Gudrun Wagner er ung og arbejder frivilligt på plejecentret, hvor hun lægger vasketøj sammen, dækker bord og hygger om de ældre. Foto: Ingrid Riis
På Guldborgsunds plejecentre har man tilsyneladende fundet en del af løsningen på, hvordan beboerne kommer ud på en tur, får selskab under et brætspil eller én at holde i hånden under TV Avisen.

GULDBORGSUND: Else synger stadig med på "Sommer og Sol", da hun forlader den afskærmede enhed for demente på Plejecentret Bakkehuset. Sangen kørte på radioen, da de gik.

I armen støtter hun sig til 15-årige Magnus Ølbye, imens de roligt bevæger sig ned mod vandet. Hun er bekymret, for han halter.

- Hvad er der dog sket med dit ben, spørger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jamen, jeg blev ramt af en knallert, da jeg var på vej hjem fra skole i mandags, svarer han.

Magnus Ølbye og Else spadserer ned mod Guldborgsund. Han har efter et halvt år i jobbet som ungarbejder fået faste traditioner med flere af beboerne. Foto: Maria Glasius Lange

Læs også: Fem plejecentre står til lukning

Hun kigger forfærdet på ham, og de bliver enige om, at kun tosser vil gøre sådan noget og bare køre videre.

Else synger videre på sangen, men Magnus kender den ikke. Så de synger i stedet "Lille Peter Edderkop".

Få linjer inde i sangen søger hun igen hans blik og spørger rystet:

- Jamen, du halter jo. Hvad er der dog sket med dit ben?

Et indblik i branchen

Magnus Ølbye blev i foråret ansat som ungarbejder på Plejecentret Bakkehuset, hvor han passer perfekt ind med et godt humør, masser af historier og et par af de varme hænder, som der er alt for få af på stedet.

Når vi har fokus på de helt unge, er det, fordi vi ønsker at give dem et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i plejen, så de får et indtryk af faget, inden de vælger uddannelsesretning.

Ida Byrge Sørensen, centerchef for sundhed og omsorg, Guldborgsund Kommune

Læs også: Busstoppested og frisørsalon holder demente på plejehjem

På Bakkehuset i Nykøbing, hvor Magnus Ølbye arbejder, er der to ungarbejdere på hver afdeling, altså 12 i alt.

Men ellers er det en ambition at have mindst to ungarbejdere på hvert plejehjem, forklarer Ida Byrge Sørensen, centerchef for sundhed og omsorg i Guldborgsund Kommune.

- Når vi har fokus på de helt unge, er det, fordi vi ønsker at give dem et indblik i, hvad det vil sige at arbejde i plejen, så de får et indtryk af faget, inden de vælger uddannelsesretning. De unge, som ønsker at arbejde med mennesker og omsorg, kan ligeledes oparbejde erfaring, som de kan tage med sig i deres senere arbejdsliv.

Hun oplever - ligesom personalet på plejehjemmene - at de unge mennesker giver glæde og gode relationer på tværs af generationer.

De unge er ofte helt uvidende om, hvad der sker, og har ingen fordomme om ældre mennesker.

Tine Kjørvel Rasmussen, afdelingsleder på Plejecentret Bakkehuset
Udover at hygge om beboerne ordner de unge også vasketøj, hjælper med at servere mad og folde servietter. Foto: Ingrid Riis

- Og vi oplever, at beboere glæder sig til, at de unge kommer. Der bliver hygget, snakket, grinet, gået ture og fortalt historier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har ingen fordomme

Derudover oplever personalet, at de unges umiddelbarhed og nysgerrighed i mødet med de ældre skaber værdi i hverdagslivet - for begge parter.

- De unge er ofte helt uvidende om, hvad der sker, og har ingen fordomme om ældre mennesker, forklarer afdelingsleder på Plejecentret Bakkehuset, Tine Kjørvel Rasmussen.

- De ser dem egentlig bare, som de er. De kender ikke til sygdommene. De favner dem bare. De unge giver ikke personlig pleje eller medicin. De er her bare som ekstra varme hænder. Og de ældre elsker det.

Jeg har lært meget om, hvordan man er sammen med dem, og hvem de er. De kan virkelig tage pis på én. Og nu tør jeg dårligt nok at melde mig syg, fordi jeg er bange for at blive helt deprimeret.

Magnus Ølbye, ungarbejder, Plejecentret Bakkehuset

Hun ser de unge blive mere rummelige af at være sammen med andre mennesker, som af og til handler uforudset.

Hun håber, at det kan bryde nogle barrierer. Som det for eksempel gjorde med Magnus Ølbye, der tidligere var decideret bange for at træde ind på plejecentre som avisbud. Den angst er nu - heldigvis - forsvundet.

Jobbet som ungarbejder

  • Som ungarbejder tilknyttes man et plejecenter i Guldborgsund Kommune og arbejder der enten mandag og onsdag eller tirsdag og torsdag i to timer - fra klokken 16.00-18.00. 
  • Derudover arbejder man hver anden weekend i tre timer - fra klokken 11.00-14.00. 
  • Efter sendt ansøgning kan man komme til en samtale og herefter på et hygiejnekursus og en hurtig oplæring. Ansættelsen kører, til man fylder 18 år. 

- Jeg har lært meget om, hvordan man er sammen med dem, og hvem de er. De kan virkelig tage pis på én. Og nu tør jeg dårligt nok at melde mig syg, fordi jeg er bange for at blive helt deprimeret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De unge er efterspurgte

17-årige Gudrun Wagner har arbejdet på Nørre Alslev Plejecenter siden foråret, hvor hun så en mulighed i at få et job med en stor kontakt til mennesker. Og hvor hun tydeligt oplever at gøre en forskel i et andet menneskes liv.

Er de friske nok, går hun en tur med dem eller spiller et spil. Men ellers besøger hun beboerne på deres værelse, sludrer med dem og hjælper dem med at spise.

17-årige Gudrun Wagner kan tydeligt se på det faste personale, at hendes tilbud om hjælp falder på et tørt sted. Foto: Ingrid Riis

- Det er personalet glade for, at vi kan gøre, for det tager noget fra deres skuldre. Og de har ikke så meget tid til at tale med beboerne.

Tine Kjørvel Rasmussen mener også, at de unges indtræden på plejecentrene har givet det faste personale mere tid til nogle af de andre opgaver, som der også er krav til. Blandt andet dokumentation og administrativt arbejde.

- Det giver samtidig et par ekstra øjne i fællesrummet. Så de unge er efterspurgte. Det har været ret tydeligt under sommerferien, hvor der ikke har været så mange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere tilbydes vikararbejde

Gudrun Wagner mener, at jobbet har tilført hende en del personlige kompetencer og samtidig en del viden.

For når hun taler med beboerne, lærer hun om en tid, der forsvinder med den generation, der er på plejecentrene nu.

Med en stor interesse for det akademiske ser hun ikke sig selv arbejde i branchen i fremtiden.

- Men jeg er meget glad for at kunne hjælpe nu, forklarer hun.

Magnus Ølbye forklarer selv, at han også holder af at hjælpe andre.

Magnus Ølbye brød sig ikke om plejecentre og har aldrig kendt nogen, der har boet på et plejecenter. Nu arbejder han der og er glad for det. Foto: Maria Glasius Lange

- Især de meget unge, men også de ældre, da de har brug for det. Men jeg har ikke haft tanker om at have det her som mit job. Jeg interesserer mig mere for computere og it.

Ida Byrge Sørensen har dog succes med at beholde flere af de andre ungarbejdere i branchen lidt længere ved at tilbyde dem vikararbejde, når de er fyldt 18 år.

  • NOR ungplejer-7
    Gudrun Wagner er ung og arbejder frivilligt på plejecentret, hvor hun lægger vasketøj sammen, dækker bord og hygger om de ældre. Foto: Ingrid Riis
  • Magnus Ølbye og Else spadserer ned mod Guldborgsund. Han har efter et halvt år i jobbet som ungarbejder fået faste traditioner med flere af beboerne. Foto: Maria Glasius Lange
  • NOR ungplejer-2
    Udover at hygge om beboerne ordner de unge også vasketøj, hjælper med at servere mad og folde servietter. Foto: Ingrid Riis
  • NOR ungplejer-5
    17-årige Gudrun Wagner kan tydeligt se på det faste personale, at hendes tilbud om hjælp falder på et tørt sted. Foto: Ingrid Riis
  • Magnus Ølbye brød sig ikke om plejecentre og har aldrig kendt nogen, der har boet på et plejecenter. Nu arbejder han der og er glad for det. Foto: Maria Glasius Lange
Annonce
112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo