Annonce
Udligning

LOLLAND FÅR UDLIGNINGSLUSSING

Lolland Kommune fik torsdag endnu en syngende lussing af det udligningssystem, borgmester Holger Schou Rasmussen (S) i årevis har ført krig mod. Arkivfoto: Anders Knudsen
Lolland Kommune har store sociale udfordringer, men får nu 4.215 kroner mindre per borger til at klare dem for i 2023. Borgmester siger, at udligningen har spillet fallit.

LOLLAND: Sent torsdag aften kom de tal, kommunerne i Danmark lægger budget efter i 2023, og det ser mere end sort ud for Lolland Kommune.

Kommunen, der allerede før torsdag havde varslet store økonomiske problemer i 2023 med store besparelser til følge, kan indkassere en syngende udligningslussing fra Indenrigs- og Boligministeriet.

Lolland Kommune mister ifølge det økonomiske netmedie NB Økonomi 4.215 kroner per borger i udligning næste år. Det er dobbelt så meget, som gennemsnitskommunen i Danmark mister. I alt vil Lollands tab på udligningen i forhold til året før være på 180,3 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er umiddelbart ikke noget overraskende i det. Vi sagde, vi kom til at mangle 133 millioner næste år, da vi lagde budgettet. Og når vi lige har fået regnet på tallene, kommer det nok til at passe meget godt, siger borgmesteren i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), der absolut ikke hører blandt de største fans af udligningsreformen.

- Den her udligningsmodel virker ikke for os. Vi taber rigtig mange penge og får alt for store slag. Men når man spørger ministeren og kommunalordførerne på Christiansborg, så siger de, at den virker fint ... Det gør den vel ikke, hvis man er nødt til at lave en kæmpe særtilskudspulje for at opveje ulighederne hver gang, siger borgmesteren, der ikke vinder gehør for sin kritik på Christiansborg, hvor udligning er blevet lidt af en varm kartoffel.

Den her udligningsmodel virker ikke for os. Vi taber rigtig mange penge og får alt for store slag.

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

Satser på særtilskud

Nu er det op til særtilskudspuljen, der fordeles sidst i august. Her havde Lolland Kommune i forvejen håbet på mere støtte fra puljen, der netop er vokset med 250 millioner kroner. Puljen skal dog fordeles mellem de hårdest ramte kommuner, så Lolland kan ikke regne med at hive hele tabet hjem her.

Borgmesteren varsler dog, at Lolland Kommune vil søge et tilsvarende større beløb i særtilskudspuljen.

- Vi kommer til at søge mere. Vi kan ikke gå mere ned i serviceniveau. Vi vil bare gerne lave det serviceniveau, vi har i år ... og det er altså ikke prangende, siger Holger Schou Rasmussen, der ikke kan se, hvordan de varslede besparelser, der bliver arbejdet med i udvalgene, kan blive aflyst, som sagerne står.

I Lolland Kommune har man fra begyndelsen lagt et meget konservativt budget for 2023, fordi udligningslussingen var ventet. Derfor har de politiske udvalg måttet finde forslag til blodige besparelser i en kommunal økonomi, der i forvejen er strakt til det yderste.

- Der skal komme et ordentligt skud fra særtilskuddet. Ellers kommer vi ikke i mål. Så skal vi overtrække kassekreditten, hvis vi skal tilbagetrække besparelserne. Og det må vi ikke for lovgivningen, forklarer Holger Schou Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rammes på flere fronter

Kommunaldirektør Thomas Knudsen og resten af økonomiafdelingen i Lolland Kommune har sat sig ved regnemaskinerne for at se, hvad den nye udmelding kommer til at betyde for budgettet 2023.

De fleste kommuner - undtaget tre - kan se frem til mindre tilskud næste år. Det skyldes ifølge Thomas Knudsen, at der er færre ledige, og kommunerne får medfinansiering af overførselsindkomster fra staten. Men her mener kommunaldirektøren, at kommunen trækkes mere i udligning, end kommunen sparer.

Derudover rammes Lolland af, at en række overgangsydelser fra den gamle udligningsreform til den nye udløber i år.

- Det var vanvittigt og absurd sidste år. Men det er blevet endnu værre i år, vrisser Lollands borgmester om udligningssystemet.

  • 11 lol valgmøde øst mod vest5
    Lolland Kommune fik torsdag endnu en syngende lussing af det udligningssystem, borgmester Holger Schou Rasmussen (S) i årevis har ført krig mod. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

112

Vold i Nakskov: Blev slået flere gange i ansigtet

Annonce
Annonce
Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Sport

Gerts vanvittige projekt: - Jeg var helt ristet og forvirret

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

112

Vold i Nakskov: Blev slået flere gange i ansigtet

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Annonce
Annonce
Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland