Annonce
Guldborgsund

LUKNING AF GÅGADE UDFORDRER TAXIER MED GANGBESVÆREDE KUNDER

Taxichauffører kører af og til sygetransport for Flextrafik og Falck, men kan ikke få adgang til blandt andet læger og tandlæger bag afspærringen af gågader og torve. Foto: Claus Hansen
Med lukningen af gågade efter klokken 11.00 er adgangen til læger og tandlæger omkring Lille Torv blevet sværere for gangbesværede borgere.

NYKØBING: Imens handlende på gågaden i Nykøbing ser ud til at nyde fraværet af især lastbiler efter klokken 11, har afskærmningen af torve og gader gjort livet sværere for kommunens 12 taxichauffører, når de skal hjælpe handicappede og gangbesværede mennesker.

For selvom Falck, Nymann og Flextrafik med deres sygetransporttilladelse kan komme igennem pullerterne, gælder det ikke for taxichaufførerne. Heller ikke selvom at Falck og Flextrafik kan søge taxichauffører om kørselsopgaver, hvis de ikke selv har mulighed.

Vi oplever det som et meget stort problem, fordi vi hjælper mennesker. At vi har brug for adgang til Lille Torv et par gange om ugen belaster ikke hele gågaden.

Jan Lybkjær, taxichauffør

Og det betyder en langt dårligere service for gangbesværede, blinde og mennesker med øvrige handicap, der har brug for hjælp hos de læger og tandlæger, der holder til på Lille Torv i Nykøbing, forklarer taxichauffør Jan Lybkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har igennem lang tid kørt en blind mand til Café Lilletorv,  hvor han plejede at spise frokost fem dage om ugen. Oprindeligt var han færdig klokken 12, men nu skal han sørge for at være færdig inden klokken 11, så jeg kan hente ham direkte ved caféen og komme ud, inden pullerterne kommer op, siger han.

Hjælper mennesker

Han og hans kolleger eskorterer gerne folk til døren på fods. Men en taxikollega oplevede forleden en ældre kvinde kritisere den service, chaufføren kunne tilbyde, i og med at man var nødt til at bede hende gå fra Kirkestræde og hen til lægen. Også selvom at hun blev tilbudt en støttende arm.

Da der kan være varierende sagsbehandlingstid, anbefales det at ansøge i god tid.

Svar fra Guldborgsund Kommune

- Vi oplever det som et meget stort problem, fordi vi hjælper mennesker. At vi har brug for adgang til Lille Torv et par gange om ugen belaster ikke hele gågaden. Det er ikke fordi, at vi drøner rundt derinde hele tiden. Vi har kun brug for adgang, når vi skal køre mennesker, der har svært ved selv at gå.

På Borger.dk kan chaufførerne søge om tilladelse til at køre ind på gågaden, men det kan kun lade sig gøre i et vist tidsrum og på en aftalt dag.

- Og vi kender ikke altid vores opgaver lang nok tid i forvejen, siger Jan Lybkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal søge tilladelse "i god tid"

I frustration sendte han en mail til Guldborgsund Kommune for at høre, hvordan han som chauffør var stillet, når han indimellem skal servicere gangbesværede til læge eller til forretningerne i gågaden.

I et skriftligt svar fik han at vide, at "baggrunden for lukning af gågader og tovet i Nykøbing er en beslutning taget af teknik- og miljøudvalget i maj 2021 på baggrund af et ønske fra Vores Nykøbing for at fremme erhvervslivet i midtbyen."

Man kan godt søge om tilladelse via virk.dk eller borger.dk for at komme igennem afspærringen, lød det i svaret efterfulgt af et forbehold:

- Da der kan være varierende sagsbehandlingstid, anbefales det at ansøge i god tid. Da målet er et absolut minimum af kørsel i gågadeområdet, udstedes der kun meget få tilladelser og som udgangspunkt kun med dato og klokkeslæt til særligt krævende opgaver, hvor der ikke kan anvises alternative løsninger.

Hos chaufførerne har det givet en oplevelse af, at erhvervslivets behov er vurderet vigtigere end servicen for ældre, blinde, gangbesværede og mennesker med handicap, som nu ikke kan blive kørt direkte til og fra døren hos frisører, tandlæger, hørecenter, genoptræning, læger og hudlæger efter klokken 11.00 - hvis disse altså befinder sig inden for det aflukkede område.

I Vores Nykøbing henviser citychef André Andersen til Guldborgsund Kommune, der står for udstedelsen af tilladelser.

  • 19ERH_Dystre udsigter for taxi-branchen
    Taxichauffører kører af og til sygetransport for Flextrafik og Falck, men kan ikke få adgang til blandt andet læger og tandlæger bag afspærringen af gågader og torve. Foto: Claus Hansen
Annonce
Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Annonce
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Dølle

- Det er noget, der har rigtig, rigtig høj prioritet

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt