Annonce
Lolland

Sag om specialskolen endte i total nedsmeltning på byrådsmøde

Leo Christensen fra Lokallisten Lolland og Bente Borreskov fra Enhedslisten stod torsdag sammen om at kræve at få sagen om specialskolen på Lolland til behandling i byrådet. Men det førte til et sjældent voldsomt skænderi i byrådssalen. Foto: Anders Knudsen
Sagen om specialskolen endte i en totalt kaotisk afslutning af torsdagens byrådsmøde.

LOLLAND: Et byrådsmedlem udvandrede, mens et andet stod og råbte om kap med borgmester Holger Schou Rasmussen (S), da der var byrådsmøde i Lolland Kommune torsdag aften.

Forud for byrådsmødet havde byrådsmedlemmerne Bente Borreskov (EL) og Leo Christensen (LL) bedt om at få en sag på byrådet under henvisning til byrådsmedlemmers initiativret. Sagen drejer sig om ulovligheder, de to byrådsmedlemmer mener, bliver begået på specialskoleområdet.

Henstillede til afvisning

Punktet var ikke - som det ellers er sædvane - kommet på dagsordenen. I stedet lå der på bordene foran byrådsmedlemmerne og den fremmødte journalist fra Folketidende en tillægsdagsorden, som skulle behandles til allersidst på mødet, lige inden den lukkede dagsorden.

I stedet for at sætte sagen om specialskolen på den ordinære dagsorden, hvor Leo Christensen og Bente Borreskov kunne fremføre deres sag, kom den på en tillægsdagsorden med to punkter, hvor punkt 1 var ikke at behandle punkt 2. Foto: Birgitta Andersen

På tillægsdagsordenen var punkt et "Godkendelse af tillægsdagsorden", hvorunder borgmester Holger Schou Rasmussen (S) henstillede til, at byrådet afviste tillægsdagsordenen.

Borgmester indstillede til afvisning

Under punkt 1 på tillægsdagsordenen, læste borgmester Holger Schou Rasmussen (S) op af sin indstilling til byrådet: 

- Borgmesteren indstiller, at byrådet afviser tillægsdagsordenspunktet under henvisning til, at substansen af den fremsendte sag allerede er behandlet i Børne- og Skoleudvalget den 4. november 2021. På mødet var udvalget beslutningsdygtigt, og ingen af udvalgets medlemmer gjorde brug af standsningsretten. For så vidt angår de af Bente Borreskov og Leo Christensens fremlagte påstande om ulovligheder, er forvaltningen som bekendt forpligtet til at handle på disse, så snart de bliver gjort opmærksom herpå, hvorfor en undersøgelse heraf allerede ... og jeg gentager: allerede - er iværksat.

- Jeg skal høre, hvem der stemmer for, at vi behandler sagen, sagde borgmesteren ud i rummet, og Leo Christensen (LL) rejste sig op.

- Øhhh, sagde Bente Borreskov tøvende, og begyndte at sige noget mere.

Men hun blev afbrudt af borgmesteren, der indtrængende gentog sin besked hen over byrådsmedlemmets spørgsmål.

- Jeg skal høre ... ehhh ... Jeg vil bede... Jeg vil gerne høre, hvem der kan godkende tillægsdagsordenen. De skal rejse sig op, hakkede han.

Bente Borreskov rejste sig tøvende op og begyndte igen at stille spørgsmål til måden, tillægsdagsordenen blev behandlet på.

Men hendes indsigelser blev ignoreret af borgmesteren.

- Godt, jeg skal høre, hvem der kan godkende punkt 1 på tillægsdagsordenen om, at vi ikke behandler sagen, sagde han hen over hendes protester.

Annonce

Mundhuggeri

Hele byrådet minus de to rejste sig op og stemte for at afvise punktet på tillægsdagsordenen. På den måde fik Bente Borreskov og Leo Christensen end ikke mulighed for at fremføre deres sag.

- Den er hermed faldet, lød det flere gange fra borgmesteren, der prøvede at overdøve Bente Borreskovs insisterende protester, mens byrådet satte sig ned igen.

- Jeg vil godt protestere, sagde hun.

- Jamen, det kan jeg godt høre, du vil, Bente. Men der er ikke mere, sagde Holger Schou Rasmussen, og så begyndte de to for alvor at mundhugges.

Annonce

Et spørgsmål om demokrati

Bente Borreskov fortsatte med at protestere, mens borgmesteren i et overliggende lydspor prøvede at få situationen under kontrol igen.

- Det er mig, der er mødeleder her, og det er sådan, sagen bliver fremlagt, skød han, mens Bente Borreskov samtidig læste op af "vejledning til kommunalpolitikere" fra Indenrigsministeriet.

- Bente Borreskov, der er ikke mere på den åbne dagsorden. Tak for i aften, tak til jer der ser med derude, tak for i aften, fortsatte borgmesteren med en lidt skinger version af sin sædvanlige afsked i slutningen af byrådsmøderne.

Bente Borreskov lod sig dog ikke sådan sige farvel til.

- Ethvert medlem kan forlange ordet for at udtale sig om spørgsmålet om afvisning af en sag fra dagsordenen. Det står i loven. Endnu engang er vi vidne til, at man ikke ønsker at rette sig efter loven i det her byråd, skældte hun.

Endnu engang er vi vidne til, at man ikke ønsker at rette sig efter loven i det her byråd.

Bente Borreskov, byrådsmedlem i Lolland Kommune (EL)

- Bente, byrådet har talt. Det er demokratiets ret, slog borgmesteren fast, mens Borreskov derimod mente, at det var meget udemokratisk at forsøge at lukke munden på et byrådsmedlem.

- Du! Du retter dig ikke efter loven, skød Borreskov.

- Byrådet retter sig så ikke efter loven? spurgte borgmesteren og slog ud med armene mod resten af byrådet.

- Du! Det er dig, der ikke retter dig efter loven! Jeg vil godt have ført til protokol, at det er under al kritik. Det er fuldstændigt vanvittigt, at man endnu engang ikke retter sig efter loven. Jeg har ret til at bede om ordet, det står i styrelsesvedtægterne, at jeg har lov til at få ordet under behandling af dagsorden ... Basta! blev Borreskovs sidste ord.

Annonce

Forlod mødet

Herefter konstaterede borgmesteren atter, at sagen og dermed den åbne del af byrådsmødet var slut. Men Borreskov rasede videre, mens pressen forlod lokalet.

Kort tid efter forlod byrådsmedlem Leo Christensen mødet, mens Bente Borreskov blev til den lukkede del.

Ifølge Folketidendes oplysninger blev sagen om specialskolen i stedet behandlet på lukket møde, som byrødderne ikke må referere fra, hvor borgernes tv-signal er slukket, og pressen ikke er til stede.

Episoden kan ses i videoen her:

Annonce
Annonce
Sakskøbing

ADVARSELSSKILTE FORSVINDER

Annonce
Gågadefest

SOLEN FIK DET TIL AT SKÆPPE I GÅGADEKASSERNE

Annonce
Forsiden netop nu
Natur

ATTRAKTIVT FRITIDSOMRÅDE PÅ VEJ

Lolland

SKALDYRSPARTY MED TYK IRONI

Pilotstrejke

Lokalt par strandede i lufthavnen under SAS-strejke

Fugleskydning

SØNDAGSJAGT PÅ FEM TRÆFUGLE

112

SIGTET EFTER BRAND

Lolland

PØLSESNAK OM KRYDDERIER OG MEDISTER

Lotto

LOKAL LOTTOMILLINÆR

Badevand

TARMBAKTERIER I VANDET VED BADEANSTALT

Strejke

SAS: PILOTSTREJKE RAMMER OMTRENT 30.000 REJSENDE PER DAG

Lolland

HUN HAR VÆRET DØD I 200 ÅR - ALLIGEVEL FORTJENER HUN LIGTOG GENNEM SKOVEN

Beach Walk

FORBEREDELSERNE I FULD GANG

Field's

LOKAL MOR OG DATTER MIDT I SKUDDRAMA I FIELD'S

Filed's

BIOGRAFER HOLDER LUKKET GRUNDET SKYDERI I FIELD'S

Annonce
112

BLEV VÆKKET AF BRANDALARM

Field´s

DE TRE DRÆBTE I FIELD'S ER TO 17-ÅRIGE OG EN 47-ÅRIG

Vejr

KØLIGT SOMMERVEJR VIL DOMINERE DEN KOMMENDE UGE

Field's

DET VED VI OM SKYDERIET I FIELD'S

Field's

FIELD'S HOLDER LUKKET I MINDST EN UGE EFTER SKYDERI

landsstævne

STORSLÅET OG EFFEKTFULDT FARVEORGIE FRA EFTERSKOLERNE

landsstævne

EFTERSKOLEELEVER BEGEJSTREDE OVER OPLEVELSEN

Guldborgsund

KÆMPEBJØRNEKLO HAR VOKSET SIG STÆRK I TI ÅR MED BESPARELSE

Annonce
Annonce