Siden midten af september har roetransporterne dagligt fragtet sukkerroer til fabrikkerne i Nakskov og Nykøbing.
Der er derfor gjort et pænt indhug i roemarkerne, og Bo JM Secher, chefkonsulent i Nordic Sugars Agricenter, kan derfor give en foreløbig status for årets høst.
- Lige nu er vores estimat, at udbyttet lander en lille smule under middel i forhold til femårsgennemsnittet. Til gengæld er der en pæn høj sukkerprocent på lige under 18 og en renhed på den gode side af 90, så det er rigtig godt, siger Bo JM Secher.
Når udbyttet ikke er helt så højt i år, skyldes det, at vejret har drillet på forkerte tidspunkter i løbet af vækstsæsonen.
- I foråret var der vanskelige fremspiringsforhold med koldt vejr og meget nedbør, fortæller Bo JM Secher.
Stor variation i størrelse
De store regnmængder i april på de nysåede roemarker betød, at over 3.000 hektar med roer blev sået om, hvilket svarer til cirka 10 procent af roearealet.
- I nogle områder har det også været meget tørt hen over sommeren, så det har ikke været en ideel vækstsæson, siger Bo JM Secher.
Sukkerroerne varierer meget i størrelse i år på grund af den vanskelige fremspiring.
- De marker, der havde dårlig fremspiring, men hvor det ikke var nok til at så dem om, har huller i rækkerne, hvor der er roer som står solitært. De roer får mere lys, end roer, der står klemt, som skal konkurrere med naboroer. Derfor ser vi i år stor variation i størrelsen, forklarer Bo JM Secher.
Derfor har agricenteret sat gang i en konkurrence blandt dyrkerne om, hvem der har den største roe.
- Vi har indtil videre fået en roe ind, som indeholder over to kilo sukker. Det svarer til to poser sukker i en enkelt roe, siger Bo JM Secher.
Bo JM Secher, chefkonsulent i Nordic Sugars AgricenterVi har indtil videre fået en roe ind, som indeholder over to kilo sukker.
En normal roe indeholder som regel 150 til 180 gram sukker, så der er altså tale om en ordentlig kleppert af en sukkerroe.
Svenske roer i Nakskov
Årets roekampagne har været kendetegnende ved, at der i år forarbejdes 300.000 ton svenske roer i Danmark på grund af usikkerhed om de svenske gasforsyninger.
- Vi får et skib ind hver dag med 3.000 ton roer. Det går over al forventning, siger Bo JM Secher.
De svenske roer bliver omdannet til sukker på sukkerfabrikken i Nakskov. Omkring 150.000 ton roer dyrket på Østlolland og Sjælland er i år blevet omdirigeret fra Nakskov til Nykøbing for at sikre en ligelig fordeling af roerne.
I Nykøbing er alt til gengæld ikke gået over forventning. 11. november blev fabrikken ramt af strømafbrydelse, hvor Nordic Sugar blev koblet fra byens elnet.
Der gik et par timer, før strømmen kom tilbage, og det betød, at fabrikken måtte indstille produktionen de efterfølgende dage, da en af kedlerne fik brændt sukker fast på siden, som skulle renses, før produktionen kunne køre for fuld kraft igen.
Fint øko-roe-år
De første fem dage af årets roekampagne i Nykøbing gik med at forarbejde økologiske roer.
- Det er gået fint med de økologiske roer, og der er et pænt højt udbytte. Sukkerprocenten ligger på et fint niveau på cirka 17,5, siger Bo JM Secher, som forventer, at næste års produktion af øko-roer vil ligge på nogenlunde samme niveau som i år.
Årets roekampagne ventes afsluttet i første halvdel af januar.