Annonce
Bolig og livsstil

Æg og fodspor: Rejs efter dinosauroplevelser i Danmark

Man kan komme tæt på en dinosaur denne sommer ved at besøge Geologisk Museum, som viser udstillingen "Dinosaurfamilier". Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Man kan opleve hele skeletter, fossiler, tænder og æg efter dinosaurer, hvis man rejser lidt rundt i Danmark.

Dinosaurerne uddøde for 65 millioner år siden, men alligevel fascinerer de forhistoriske dyr mange. I Danmark har der også levet dinosaurer, og der er spor efter dem på Bornholm.

Læs her en guide til, hvor du i Danmark kan gå i sporene på ægte dinosaurer og andre forhistoriske skabninger som havkrybdyr.

- Ægte dinosaurer fandtes kun på land og i luften, og skal man finde spor af dem i Danmark, så er det på Bornholm. Det er det eneste sted med aflejringer, fortæller samlingsmedarbejder på Statens Naturhistoriske Museum Bent Erik Kramer Lindow.

Dengang for millioner af år siden var det nemlig kun Bornholm, der ikke var dækket af vand. Derfor er det også kun her, man kan finde spor efter dinosaurer, fortæller ledende naturvejleder på oplevelsescentret NaturBornholm René Larsen.

- Det første fund er fra år 2000, hvor der blev fundet en tand. Og i 2008 blev der fundet endnu en tand af samme art, fortæller han.

Det var fra en rovdinosaur, som var en hidtil ukendt art, den har derfor fået navn efter Bornholm - nemlig dromaeosauroides bornholmensis.

- Derudover er der fundet nogle fodspor af forskellige arter. Blandt andet fra en stor planteæder, en pansret stegosaurus og en lille rovdinosaur med et fodspor på knap tre centimeter, fortæller René Larsen.

Fodsporet fra den store planteæder er 70 centimeter langt og fortæller historien om, at der engang har gået en kæmpe langhals (sauropod) på 20 meter og 10 ton rundt på Bornholm.

Fodsporet fra den pansrede stegosaurus kunne være af arten huayangosaurus, som havde et effektivt forsvar med en pansret krop, pigge og en hale udformet som en morgenstjerne.

Aftrykket fra den lille rovdinosaur menes at være fra en stenonyx, der har været cirka 35 centimeter høj.

Disse fodaftryk og tænder kan opleves på NaturBornholm, hvor man også kan få en fornemmelse af, hvor store de forskellige arter har været, og hvordan de har set ud.

- Vi har lavet modeller af de arter, som er fundet på Bornholm, i den rigtige størrelse, de er meget livagtige og supergodt lavet, fortæller René Larsen og fortsætter:

- Det helt nye er, at for nogle måneder siden blev der fundet et fragment af en lårbensknogle fra en af de tidlige sauropoder, dem vi kender som langhalse. Det er en form for prototype af en sauropod, da det har været en meget lille dinosaur, siger han.

Lårbensknoglen er i øjeblikket ikke udstillet, da den er ved at blive undersøgt nærmere. Men på et tidspunkt vil den komme tilbage til Bornholm.

På Zoologisk Museum i København kan man også se en ægte dinosaur. Her finder man nemlig skelettet af en 17 meter lang diplodocus longus - kendt som langhals - med navnet Misty. Den levede for 120 millioner år siden i Nordamerika.

Derudover kan man på Geologisk Museum i København se udstillingen "Dinosaurfamilier", hvor ægte dinosauræg, en del af en rede og et lille dinosaurskelet fra Kina er udstillet.

På samme tid som dinosaurerne levede der også havkrybdyr, som svømmede rundt i havene. Fossiler af dem kan også opleves i Danmark.

Der er blandt andet fundet fossile knogler og tænder af svaneøgle (pliosaur) på Bornholm og slangeøgle (mosasaur) ved Møns- og Stevns Klint.

Fakta: Oplev fossiler af havkrybdyr

- På GeoCenter Møn kan man se en tand fra en mosasaur, som er fundet på klinten. Her kan man også se det første hele skelet af en dinosaur fundet inden for rigsfællesskabet - nemlig en planteæder fra Grønland.

- Tænder og knogler fra mosasaur kan også opleves på Geomuseum Faxe. De er fundet inden for de seneste 20 år på Stevns Klint.

- Knogler og tænder efter svaneøgle fundet på Bornholm kan opleves på NaturBornholm.

Kilder: Geomuseum Faxe, GeoCenter Møn, NaturBornholm.

/ritzau fokus/

  • Dinosaurfamilier på Geologisk museum,
    Man kan komme tæt på en dinosaur denne sommer ved at besøge Geologisk Museum, som viser udstillingen "Dinosaurfamilier". Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Dølle

- Det er noget, der har rigtig, rigtig høj prioritet

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen