Flere danskere bruger naturen og vil gerne have nye oplevelser med familien. Kombinér de to, og tag ungerne med på opdagelse i naturens spisekammer.
"Mor og far - seeeeeee, hvad jeg har fundet!"
Der er noget urmenneskeligt i at gå på jagt efter mad i naturen.
Og ofte gør det både skovturen og måltidet sjovere, når man selv har været med til at samle det, der er endt på tallerkenen.
Det er bare nogle af grundene til, at du skal tage ungerne med på sanketur i det grønne, lyder opfordringen fra Julie Swane, der er sankeekspert, forfatter til en lang række bøger om vild mad og aktuel med bogen "Sank med Børn".
- Dels er det en skøn måde at være sammen i naturen. Dels spiser ungerne typisk hvad som helst, hvis de selv har plukket det. Det har jeg både oplevet med min egen datter og andre børn, siger hun.
Trine Sørensen, der er naturskoleleder og naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen, bakker op.
- Det giver børnene en forståelse af, hvor tingene kommer fra, og at maden ikke bare er opstået på magisk vis i supermarkedet. For mange børn er det helt vildt mærkeligt, at man kan spise noget fra naturen, siger hun.
Derudover er det en hyggelig samarbejdsøvelse at gå på jagt, lede, finde, dufte, kigge i plantebog - og til sidst tage planterne med hjem i køkkenet.
- Der er et element af skattejagt i det, som både taler til børn og voksne, siger Trine Sørensen.
Pluk og spis aldrig noget, du ikke er 100 procent sikker på, hvad er.
Derfor er et godt begynderråd at starte med brændenælde, som ikke har farlige forvekslingsmuligheder.
- Det behøver ikke engang være i den vilde natur. Det kan også være i haven, foreslår Julie Swane.
Et andet oplagt bud er skvalderkål, tilføjer Trine Sørensen. Den findes nemlig også både i haven og i den vilde natur.
Samtidig har den heller ingen oplagte forvekslinger.
- Skvalderkål er godt som grønt fyld i urteboller, i urtesmør eller i en suppe. Du kan også bruge det i en tærte, ligesom du ville bruge spinat. Tærten er altid et hit på naturskolen, siger Trine Sørensen.
I det hele taget er det vigtigt at gøre projektet overskueligt, så ungerne ikke står af undervejs, råder Julie Swane.
Den vilde mad behøver ikke at udgøre hele måltidet. Det kan også bare være pynt til kartoffelmaden.
- Hvis man derimod tager på sanketur i to timer og kommer hjem med en kæmpe kurv, så skal man måske også bruge to timer i køkkenet. Det kan både børn og voksne stå af på, konstaterer Julie Swane.
I kan også gå en tur, hvor I sammen smager på skovsyre, tilføjer Trine Sørensen.
Skovsyre ligner en trekløver med hjerteformede blade og smager lidt henad syrlige bolscher.
- Skovsyre kan både bruges som pynt på desserter, som en lille snack eller i maven på en fisk, man griller, hvor den giver den fine citronsmag, siger Trine Sørensen.
Et sidste godt råd er at lade ungerne og sæsonerne råde.
For tingene går alligevel ikke altid som planlagt. Og hvis ungerne får lov at have det sjovt undervejs, får de trods alt føling og ejerskab med tingene.
- Måske kommer man ikke hjem med noget som helst, og måske kommer ramsløgene senere end forventet. Men det er det fine: man oplever naturen og årstiderne sammen, siger Julie Swane.
/ritzau fokus/