Annonce
Bolig og livsstil

Vild med grill? Prøv disse opskrifter til efteråret

Efteråret er sæson for rodfrugter og græskar. Kokken Claus Holm opfordrer til, at du pensler eksempelvis græskarstykker, sellerirod eller pastinak med lidt god olivenolie og smider dem på grillen. Top efterfølgende med eksempelvis timian, hvidløg, citronsaft og smeltet smør - så du både får det sure, salte, søde og bitre i maden. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Coronatiden opfordrer til simremad, hjemmehygge og udendørs samvær med den tætteste familie. Læs her, hvad I oplagt kan lave på grillen i de kolde måneder.

Mange danskere har købt grill under coronakrisen, hvor både sommerferien og meget af fritiden er tilbragt hjemme.

Men bare fordi sommeren er forbi, behøver grillsæsonen ikke at slutte, siger tv-kok Claus Holm, der er grillentusiast og forfatter til en bog om grillmad.

Tværtimod er det en coronavenlig måde at hygge om familien, hvor man både er udendørs og holder afstand.

- Samtidig laver man mad på naturens præmisser, når man står derude på terrassen i regn, rusk, kulde og sne. Derfor er man nødt til at være til stede og tilpasse opskriften. Og det er her, magien opstår, siger han.

En oplagt efterårsopskrift er at smide et helt græskar på grillen i 40-55 minutter.

Hvis du vil gå den søde vej, kan du skrabe det møre græskarkød ud og vende sammen med æblestykker, pærestykker og en bakke brombær.

Herefter hælder du hele molevitten tilbage i det tomme græskar.

- Og så topper du med fløde, honning og måske lidt vanilje. Det er nemt, supernemt og alle kan følge med, siger han.

Hvis du vil gå i retning af det salte køkken, kan du i stedet give græskarkødet noget chili, koriander, timian eller rosmarin - afhængig af, hvad du vil servere det med.

Top med et drys revet parmesan, som smelter ned i græskaret.

- Når det er færdigt, sætter man sig på hver sin træstub og spiser det udenfor. Det er sgu hyggeligt. Og du får lokket en masse grønt i både børn og voksne, siger Claus Holm.

Du kan også kaste dig ud i simreretter såsom braiserede svinekæber, foreslår Anders Jensen, der er medlem af det danske grill-landshold og ansvarlig for Weber Grill Academy.

- Simreretter er blevet populært under coronakrisen, og jeg tror, vi kommer til at se det endnu mere fremover. Man bruger tid med familien, hygger om maden, og barndomsminderne vælter frem, siger han.

Steg svinekæberne af på grillen, så de får en lækker stegeskorpe. Og kom dem herefter i en støbejernsgryde med fond, friske urter og et skvæt rødvin.

Stil gryden ind i grillen, hvor den skal hygge mindst halvanden time.

- Der er fri leg. Og alligevel er der næsten garanti for, at folk vil rose kokken for kødets mørhed, fordi retten bare står og bliver bedre og bedre, siger Anders Jensen.

Grillen gør, at retten holder på saften og kraften - og får en let røgsmag.

Kalvehaler er en anden oplagt vinteropskrift.

Brun kalvehalerne, og kom dem i en gryde sammen med eksempelvis hakket løg, gulerødder, persillerødder og fenikkel.

- Det kød, som har bevæget sig mest, er mest mørt og smagfuldt. Derfor er kalvehaler supermøre og fulde af saft og kraft. Det er en af grill-favoritterne i min familie, siger Anders Jensen.

/ritzau fokus/

Efteråret er sæson for rodfrugter og græskar. Kokken Claus Holm opfordrer til, at du pensler eksempelvis græskarstykker, sellerirod eller pastinak med lidt god olivenolie og smider dem på grillen. Top efterfølgende med eksempelvis timian, hvidløg, citronsaft og smeltet smør - så du både får det sure, salte, søde og bitre i maden. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • RB PLUS/PFS Her er grillkokkenes hemmelige trick
    Efteråret er sæson for rodfrugter og græskar. Kokken Claus Holm opfordrer til, at du pensler eksempelvis græskarstykker, sellerirod eller pastinak med lidt god olivenolie og smider dem på grillen. Top efterfølgende med eksempelvis timian, hvidløg, citronsaft og smeltet smør - så du både får det sure, salte, søde og bitre i maden. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • PLUS Brandvæsner giver igen lov til bål og grill
    Efteråret er sæson for rodfrugter og græskar. Kokken Claus Holm opfordrer til, at du pensler eksempelvis græskarstykker, sellerirod eller pastinak med lidt god olivenolie og smider dem på grillen. Top efterfølgende med eksempelvis timian, hvidløg, citronsaft og smeltet smør - så du både får det sure, salte, søde og bitre i maden. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Politik

Lollik bliver spidskandidat

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Annonce
Annonce
Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt