Annonce
Debat

Nakskov overgiver sig aldrig

I år fylder Nakskov 750 år. Min gamle fødeby, hvor jeg er vokset op og taget min uddannelse frem til og med gymnasiet. 750 år er næsten svimlende alder, der vel bedst kan sættes i perspektiv af, at Nakskov kunne være gået i skole med både kompasset, raketten og brillerne, der alle er nogenlunde jævnaldrende. Men ligesom kompasset er vokset op og blevet en moderne GPS, raketten har sat mennesker på månen, og brillerne har fået både mørkt glas og overgang siden 1200-tallet, så er der også sket ting og sager med Nakskov.

Byen, der startede som en bebyggelse ved ’skoven på Nakken’, har været igennem en rivende udvikling og er – dengang som i dag – en drivkraft for hele sit område. Allerede i middelalderen udviklede byen sig til et centrum for handel med de nordtyske handelsbyer. Det gjorde tyske købmand til en fast del af gadebilledet, og fra Nakskov udskibede man korn, kød, huder og andre landbrugsprodukter fra hele Lolland. Man kan vel sige, at byen var nødvendig for Lolland – og at Lolland var nødvendig for Nakskov. Det har ikke ændret sig.

Og det har byens udsyn heller ikke. Ud over sine stærke handelsrelationer har Nakskov bidraget med store skikkelser til historien. Et af de mest berømte bysbørn blev født i 1852, var søn af en dagslejer og startede som faglært skibsbygger. Man rejste dog siden ud med skibet ”Mars” og endte som direktør. Det er selvfølgelig H.N. Andersen, grundlægger af ØK, det Østasiatiske Kompagni, der her er tale om. En mand, som rundet af Nakskov indtog verden og indskrev sig i Danmarkshistorien.

Det samme kan man sige om svømmestjernen Mette Jacobsen, der i sin lange karriere ikke kun har gjort Nakskov, men hele Danmark ære. 36 EM- og VM-medaljer og deltagelse ved fem olympiske lege er det de færreste, der kan prale med.

Men det er ikke kun mennesker, der har trådt deres barnesko i Nakskov, som fortæller noget om byen. Et bysbarn, som først senere i livet satte sin fod i Nakskov, men som bestemt også satte sit mærke på byen, var viceskoleinspektør Victor Cornelins. Hans liv startede i 1898 i Frederikssted på St. Croix – den ene af de tre Vestindiske øer – og han var efterkommer af slaver. Som 7-årig blev han sendt til Danmark med sin lillesøster for at blive vist frem i den vestindiske pavillon på koloniudstillingen i Tivoli. Men selvom Cornelins tid i Danmark startede i et bur i Tivoli, sluttede det lykkeligt i Nakskov, hvor han i 55 år tjente som lærer og siden viceskoleinspektør.

På den måde blev han og de andre kendte bysbørn levende eksempler på det, som vi fra Lolland og Nakskov altid har vidst: At byen både har udvikling og udsyn. For Nakskov overgiver sig aldrig.

Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Undrer sig over helt nye detaljer i brev

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Falster

Vakte opsigt på Falster: Nu bekræfter de vildt fund

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt

Lolland

Lokale museer er lettede over ny reform: Mister ikke tilskud