Mælk uden varmebehandling kan bruges til at lave ekstra god ost af. Arla ønsker at få lov til at bruge metoden, som kan få osten til at smage af koens miljø.
Efter langvarig forskning og interne overvejelser vil mejerikoncernen Arla Foods, støttet af Mejeriforeningen, forsøge at igangsætte osteproduktion baseret på rå mælk.
Det vil sige mælk, der ikke er pasteuriseret, varmebehandlet på minimum 72 grader, og derfor i teorien uhindret kan overføre sin naturlige aroma, bakterier med videre til slutproduktet - en hård eller blød ost.
Arla fremsendte fredag sin ansøgning til fødevaremyndighederne om lov til at starte produktion i større stil af ost baseret på råvarer, der ikke er varmebehandlet.
Det er velkendt, at ost lavet af råmælk giver en større risiko for infektioner i forhold til produkter, der er lavet af varmehandlet mælk. I Frankrig bliver gravide advaret mod at spise ost lavet af råmælk.
Chefen for udvikling af højkvalitetsoste i Arla, John Gynther, oplyser, at mejeribruget har været tilbageholdende med at søge om lov til at bruge råmælk.
- Men vi mener nu, at der er videnskabeligt grundlag for at sige, at der ikke er større risiko ved at spise ost baseret på råmælk end på pasteuriserede råvarer, siger John gynther.
Når mejerierne gerne vil bruge den ekstra rå råvare, skyldes det, at mælken derved kan give en afsmag i slutproduktet fra det miljø, som koen har stået i.
- Osten skal smage af vores klima, siger John Gynther.
Ost baseret på råmælk vil aldrig blive en stor artikel, men kan blive en eksklusiv ting på fine restauranter, mener John Gynther.
/ritzau/