Annonce
Femern

Lokalt studiemiljø med i nyt DTU-udspil

Indtil videre har man ikke fundet et specifikt sted, hvor residential college skal ligge. Foto: Anders Knudsen

Oprettelse af lokalt residential college kan skaffe lokalt uddannede ingeniører til Femern-byggeriet. Håbet er at være i gang fra næste år, fortæller rektor for DTU.

RØDBY Planerne for residential college i Rødby er med i nyt udspil fra DTU.

Residential college er et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Roskilde Universitet (RUC), Guldborgsund Kommune, Lolland Kommune samt det regionale og lokale erhvervsliv på Lolland-Falster og skal skabe nye muligheder for undervisning, forskning og erhverv.

- Hele residential college-ideen er noget, vi har besluttet at rulle ud i danske universiter-regi. Der vil være nogen, der åbner døren et eller andet sted og prøver at få etableret et samarbejde. Men når det er etableret, vil vi invitere de andre universiteter med til festen for at få et så spændende studiemiljø som muligt for at kunne tilbyde virksomheder og offentlige institutioner så mange kompetencer som muligt i det område, hvor vi prøver at lave et residential college, forklarer Anders Overgaard Bjarklev, der er rektor på DTU.

Det lokale residential college vil være tilknyttet Femern-projektet. Fra DTU's side er planen at kunne give studerende indenfor nogle af DTU's ingeniøruddannelser mulighed for at skrive speciale med udgangspunkt i projektet.

- Jeg håber, de første skridt kan tages i løbet af det kommende år. Og med første skridt taler vi om en håndfuld studerende. Vi har en ambition om, at det skal vokse sig større end de første skridt. Men skal vi have den volumen, vi drømmer om, hvor jeg ser for mig, at man har et halvt hundrede studerende, vil det kræve en del boliger og infrastruktur. Og det har vi ikke fuldstændigt endnu, fortæller Anders Overgaard Bjarklev.

- Men vi asfalterer lidt, mens vi kører, og håber at kunne få lavet nogle gode aftaler og finde nogle spændende projekter, som studerende kan tage. Og så få lavet nogle boliger til de første "pionerer", så vi kan komme i gang nu, fortsætter han.

Med residential college sigter man efter de studerende, som er i gang med den sidste del af deres uddannelse. Med den kontakt og de netværk, de studerende skaber under færdiggørelsen af deres speciale i residential college, er håbet også at kunne få de færdiguddannede ingeniører i arbejde lokalt.

- Lad os sige, at en studerende starter på Femern-projektet med sit projekt til sommer, så er vedkommende færdig til jul og er også færdiguddannet. Så har vi en færdiguddannet civil- eller diplomingeniør. Hvis han eller hun har gjort et godt stykke arbejde, og virksomheden er om sig, kan de være der med en ansættelseskontrakt inden, at vedkommende afleverer deres speciale hos os, og så være i arbejde i januar. Så det kan potentielt give højt uddannet arbejdskraft meget hurtigt. Og meget hurtigere, end hvis vi skulle starte helt fra bunden af. Der kigger vi på et tidsperspektiv på en syv-otte-ni år, og så er man jo færdig med Femern-forbindelsen, fortæller Anders Overgaard Bjarklev og fortsætter:

- Så vi skal rykke, og vi skal rykke hurtigt.

Residential college vil ikke kun være interessant for DTU under det nuværende Femern-projekt. Når projektet står færdigt, vil den kommende tunnelelementfabrik, der skal levere elementer til andre infrastrukturprojekter, fortsat kunne tiltrække nyuddannede ingeniører.

Udover planerne omkring Rødby har DTU i sit udspil også planer om residential colleges i Skive og på Bornholm samt oprettelse af et digital universitet og en ny læreruddannelse.

Med residential college-planerne vil der i første omgang være en håndfuld studerende tilknyttet Femern-projektet og dets virksomheder, men ambitionen er at nå op omkring 50, fortæller rektoren på DTU, Anders Overgaard Bjarklev. Foto: DTU
  • Indtil videre har man ikke fundet et specifikt sted, hvor residential college skal ligge. Foto: Anders Knudsen
  • Med residential college-planerne vil der i første omgang være en håndfuld studerende tilknyttet Femern-projektet og dets virksomheder, men ambitionen er at nå op omkring 50, fortæller rektoren på DTU, Anders Overgaard Bjarklev. Foto: DTU
Annonce
Femern

Medie: 41-årig dræbt i ulykke på Femern-byggeplads

Annonce
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Dølle

- Det er noget, der har rigtig, rigtig høj prioritet

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt