Annonce
Guldborgsund

98.000 går rundt uden at vide det: Her fandt de fem nye

Der var en pæn kø til at blive tjekket for diabetes i lørdags i Sakskøbing , hvor Diabetesforeningens sundhedsbus var parkeret. Foto: Marianne Knudsen
Mennesker med type 2-diabetes fik mulighed for at prøve ny, smart sensor.

SAKSKØBING: Diabetes kan ramme alle, og 98.000 danskere går rundt med type 2-diabetes, uden at de selv er klar over det. Derfor kører Diabetesforeningen Danmark rundt i sundhedsbusser og tilbyder gratis screening.

Det er en rundtur til cirka 20 byer, hvor foreningen tilbyder gratis screening for type 2-diabetes. For jo før man opdager sygdommen, jo større er chancerne for, at man kan undgå følgesygdomme, siger projektleder på sundhedsbussen, Lars Bonde.

Han og en række andre repræsentanter fra Diabetesforeningen var lørdag i Sakskøbing med bussen og udnyttede det store flow af folk, der strømmede til og fra frugtfestivalen til at få screenet så mange som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hurtigt svar

Målet er at finde alle med uopdaget diabetes og prædiabetes.

- I sundhedsbussen får du svar efter fire til fem minutter, mens du ofte skal vente fire til seks uger på at få en tid hos lægen, så folk synes, at det er nemt at komme hos os, lyder Lars Bondes erfaring.

Screeningen er gratis og kræver ingen tidsbestilling - men lidt køkultur i lørdags i Sakskøbing. Tilbuddet består af en digital risikoprofil og eventuelt en lille blodprøve, som bliver analyseret på stedet. Hvis den viser et for højt blodsukker, henvises man til yderligere undersøgelse hos egen læge.

- 281 personer fik lavet en screeningstest, der består af syv spørgsmål, der fortæller, om du har lav, moderat, høj eller meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes. Svarene går blandt andet på din alder, om du er over 70, arvelighed, om du har forhøjet blodtryk og dit BMI, oplyser projektlederen.

- Af de 281 var der 145 der gik videre til et fingerprik, så vi fik en lille blodprøve, som blev analyseret på stedet, så vi kunne måle deres langtids-blodsukker. Det viser dit gennemsnitlige blodsukker over otte til tolv uger - og er altså ikke påvirket af, om du lige har spist eller ej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fem har type 2-diabetes

- Ud af de 145 fingerprik-målinger fandt vi fem nye med type 2-diabetes, og de skal nu til deres egen læge for yderligere undersøgelser og for at finde ud af, hvordan de skal behandles, oplyser projektleder i sundhedsbussen, Lars Bonde.

- Desuden fandt vi syv med prædiabetes, der altså er på grænsen til at udvikle type 2-diabetes, men de kan selv gå i gang med at ændre deres kost og med at få mere motion for at undgå at få diabetes, tilføjer han.

For jo før man opdager sygdommen, jo større er chancerne for, at man kan undgå følgesygdomme. Højt langtidsblodsukker kan føre til sygdom i blandt andet nyrer, øjne og fødder.

- Så det er vigtigt at opdage diabetes i tide. Hvis du er hos lægen, så spørg altid efter dit blodtryk og langtidsblodsukker, lyder det gode råd fra Lars Bonde.

Så det er vigtigt at opdage diabetes i tide.

Lars Bonde
Artiklen fortsætter efter annoncen

Smart sensor til 55

Personer, der ved, at de har type 2-diabetes, men som ikke får insulin, havde også noget at komme efter i sundhedsbussen i lørdags.

Diabetesforeningen har som et forskningsprojekt små, smarte sensorer med, som placeres på overarmen. Via en app på ens smartphone kan man så se sin blodsukkerværdi - uden at skulle prikke sig i fingeren først for at lave en blodprøve - og følge, hvordan kost og motion påvirker blodsukkeret.

I Sakskøbing fik 55 mulighed for at prøve den lille sensor, Freestyle Libre, mod om 14 dage at svare på et spørgeskema.

Man skal have en smartphone, iPhone 7 med iOS14.5 eller senere eller Android 8 eller senere for at kunne bruge sensor og app.

Palle Michael Nielsen fra Nørre Alslev var blandt de, der sikrede sig en sensor og han ser frem til nogle formentlig lettere, næste 14 dage, hvor hans fingre også får fred.Palle Michael Nielsen fra Nørre Alslev kombinerede et besøg på frugtfestivalen med at sikre sig en af de smarte sensorer, som man kan søge sundhedsvæsnet om lov til at få. Rebecca Porter fra Diabetesforeningen var hjælper i sundhedsbussens bod. Foto: Marianne Knudsen
  • Saks Frugt 13
    Der var en pæn kø til at blive tjekket for diabetes i lørdags i Sakskøbing , hvor Diabetesforeningens sundhedsbus var parkeret. Foto: Marianne Knudsen
  • Saks Frugt 12
    Palle Michael Nielsen fra Nørre Alslev kombinerede et besøg på frugtfestivalen med at sikre sig en af de smarte sensorer, som man kan søge sundhedsvæsnet om lov til at få. Rebecca Porter fra Diabetesforeningen var hjælper i sundhedsbussens bod. Foto: Marianne Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Stolt revydirektør: - Jeg tænker, at den er hjemme

Guldborgsund

Kæmpe kendis-træf før stor premiereaften

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Halv milliard på vej: Lokale boligejere foran økonomisk indsprøjtning

Guldborgsund

Stolt revydirektør: - Jeg tænker, at den er hjemme

Lokal nyt

Langt fremme på landsplan: Så ofte flyver lægehelikopteren til Sydhavsøerne

Sport

Emma fra Lolland ror sig direkte i finalen ved EM

Guldborgsund

Kæmpe kendis-træf før stor premiereaften

Politik

Bøllebank til de andre borgmestre! Sikrede sig Folkemøde-hattrick

Guldborgsund

René Christensen i cykel-uheld på Folkemødet

Sport

Sådan starter de lokale talenter ved cykelløb i Nakskov og Nysted

Sport

Cykelfest i weekenden - Stor DM-generalprøve i Nakskov og Nysted

Samfund

Alarmselskaber opkrævede ulovlige gebyrer

Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

112

Bedste ven til 33-årig tiltalt kendte 13-årig pige, der blev bortført

Nykøbing

Hund fik antændt komfur: Brand i lejlighed i Nykøbing

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Indland

Hidtil usete gps-forstyrrelser blev registreret på Bornholm i maj

Annonce
Annonce
Lolland

En streg i regningen: Lang næse til Langø

112

Kvinde fra Rødby knaldet på massageklinik

Lolland-Falster

"Jeg bliver gal over at se, hvor få penge der afsættes"

112

Kraftig røg fra hus: Dyr reddet levende ud

Nordfalster

"Fællesskabsmakker" blev gennempryglet i fængslet

Sport

Styrker målmandsteam med ung keeper fra GOG

Lokal nyt

Sænker lokale elpriser igen: Så meget er de faldet siden energikrisen