ENGESTOFTE: En is, som smager af Sydhavsøerne. En række kendte værter på scenerne og en rekordstor buffet af forslag til maddebatter.
Det er alt sammen noget af det nye, som i år er med til at danne rammen om den fjerde udgave af Madens Folkemøde på Engestofte Gods.
Det store lokale tilløbsstykke i juni har allerede nu fået så meget vind i sejlene, at folkemødedirektør Stine Lolk ikke tøver med at fastslå, at det tegner til at blive det stærkeste Madens Folkemøde nogensinde.
120 indsendte forslag
- Vi er i den situation, at vi kan vælge mellem 120 forslag til ret spændende debatter. Så jeg er sikker på, det bliver godt. Nu, hvor det er fjerde gang med folkemødet, er vi også selv mere skarpe på, hvad vi gerne vil have i programmet, fortæller folkemødedirektør Stine Lolk.
Sidste år var der cirka 60 debatter ved folkemødet, og det samme forventer folkemødedirektøren at lande på i dette års udgave. Her deltager organisationer, diverse madfolk og aktører i madbranchen, som hver især ønsker at sætte fokus på forskellige temaer. Og i år er der særligt et tema, som fylder i de mange forslag til debatter.
Madspild fylder i år
Stine Lolk, folkemødedirektørI år er der ingen tvivl om, at der bliver stort fokus på madspild.
- I år er der ingen tvivl om, at der bliver stort fokus på madspild. Det samme kan siges om bælgfrugter som eksempelvis bønner og linser og i det hele taget grøn mad. Klima er stadig noget, der fylder. Men det er gået fra at være altdominerende sidste år til nu eksempelvis at handle helt konkret om grøn mad på dette års folkemøde, fortæller Stine Lolk.
Også nationale temaer og madfolk fra andre egne af Danmark kommer til at fylde godt på Engestofte Gods den 2. og 3. juni. Eksempelvis er Kornets Hus en ny samarbejdspartner, som besøger Madens Folkemøde for første gang i år. Det nye oplevelsescenter for korn og madoplevelser kommer fra Nordjylland til Lolland med deres mobile udstilling "Kornkaravanen" og en masse inspirerende aktiviteter om korn og kornsorter.
Også Bornholm deltager for første gang med en hel delegation af spændende madfolk fra klippeøen.
Folkemøde-is med lokale råvarer
Gæsterne kan også glæde sig til at smage en særlig is lavet specielt til Madens Folkemøde. Det bliver ismagere fra Kødbyens Is, der kommer med en håndlavet, økologisk ispind på lokale råvarer fra Sydhavsøerne. Kødbyens Is har tidligere arbejdet sammen med Fejø Frugt om en æble-is, så de kender godt til området og glæder sig til at lave en ny is, som smager af Sydhavsøerne.
Som noget nyt får Madens Folkemøde i år også værter på en række scener. Det drejer sig blandt andre om kogebogsforfatter og "budding-dronning" Marie Holm samt radiovært, jæger, lystfisker og forfatter Gordon P. Henriksen og økologisk jordbruger og tv-personlighed Trine Krebs.
Trioen bliver værter for de tre scener "Det Søde Køkken", "Det Vilde Køkken" og "Det Grønne Køkken", hvor folkemødets gæster både kan blive klogere på maden og få inspiration til selv at lave den hjemme.
Billetter til samme priser
Det koster 60 kroner for en dag på Madens Folkemøde og 90 kroner for begge dage, og de priser er ikke steget med inflationen. Det er der en klar grund til.
- Det er vigtigt, at Madens Folkemøde er et sted, hvor alle har råd til at være med. Vi har derfor valgt at fastholde billetpriserne, selvom meget af det, vi selv skal leje og købe, er steget i pris. Men vi håber, at de lave priser sammen med de mange nyheder kan få folk til at sætte kryds i kalenderen og købe en billet, selvom privatøkonomien måske er lidt strammere. Og melder man sig til vores nyhedsbrev, er der et rigtig godt tilbud at hente på billetter her i februar, fortæller Stine Lolk.
De kommende uger og måneder vil der løbende blive offentliggjort flere navne og indslag, der kan opleves på Madens Folkemøde.
Madens Folkemøde 2023
- Madens Folkemøde er et folkeligt og fagligt folkemøde, der præsenterer et program af debatter, aktiviteter og oplevelser. Her kombineres viden om mad og fødevarer med det bedste fra madens verden
- På madmarkedet kan folkemødets gæster i år møde mere end 50 dedikerede producenter fra hele landet.
- Som altid er en række af fødevarenetværket Mulds lokale producenter med. Muld Lolland-Falster er et netværk af entusiastiske fødevareproducenter, restauratører, gårdbutikker og iværksættere, som alle har det til fælles, at de er fodfæstet i Sydhavsøernes gode muld og brænder for det de gør.
- I år byder markedet også på en række nye stande. Her kan man for første gang møde Hårbølle Mejeri, Vild Hvede og Bandholm Badehotel.
- Man kan finde billetter til Madens Folkemøde via www.madbillet.dk/show/event/billet