Annonce
Guldborgsund

Mens Lindholm rives ned: - Jeg ville ikke bo noget andet sted

Halvdan Grøndal Hansen har tilbragt det meste af sit liv - både privat og professionelt - i Lindholm, hvor han har været skolelærer, skoleinspektør og har hjulpet beboerne sammen med flere andre foreninger og aktører. Foto: Maria Glasius Lange
Imens blokke af Lindholm-kvarterets ældste bygninger rives ned, opgang for opgang, viser Halvdan Grøndal Hansen rundt i det kvarter, der altid har været hans hjem og haft en særlig plads i hans hjerte.

LINDHOLM: Der var engang, hvor man fra Gedservej i Nykøbing havde en ugeneret udsigt over endeløse marker, over Guldborgsunds blanke vand og over sukkerfabrikkens høje skorstene. I dag er der plantet villakvarterer med navne på danske øer, og når man skuer ud over øhavet af etplanshuse, har man i disse uger adskillige gravkøer i ryggen.

Et trist syn, mener Halvdan Grøndal Hansen, der har boet i kvarteret siden 1955, og som blandt andet er forhenværende skolelærer på Østre Skole og skoleinspektør på den daværende Lindholm Skole.

En del af de beboere, der nu er fraflyttet Vendsysselvej, forstår stadig ikke helt, hvorfor boligerne skulle ned. I det kommende år erstattes de af et boligbyggeri med færre etager, og som er fordelt mellem privat udbudte ejendomme og almene boliger. Foto: Maria Glasius Lange

- De mennesker, der boede der, er kede af, at boligerne rives ned. Mange af dem har boet der i 30 eller 50 år, siger han, da vi bevæger os ud fra hans indkørsel på Anholtvej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blå Bog: Halvdan Grøndal Hansen

 • Født 25. marts 1934 nær Holbæk. Han fylder dermed 90 år næste gang. 
 • Uddannet lærer fra Silkeborg Seminarium. 
 • Arbejdede som lærer på Østre Skole til 1973, hvor han blev skoleinspektør på Lindeskovskolen. Gik på pension i 1998. 
 • Medlem af Nykøbing F. Byråd fra 1974-1982 og igen fra 1986-2002. 
 • Forfatter til bøger om Nykøbing Slot, Fuglsang, Corselitze. Orupgaard og Lindholm. 

Han flyttede til Lindholm-kvarteret i 1955, da det stadig kun bestod af ganske få huse, og han gik ture på markerne, når han havde fri fra arbejde.

Stor kontrast

I slutningen af 1950'erne var der et stort behov for flere boliger i Nykøbing. Især på grund af byggeriet af sygehuset og ansættelsen af personale. Man begyndte derfor med at etablere boligblokke omkring Fjordvej og Parkvej, og da der var fyldt op, udvidede man i begyndelsen af 1960'erne byen i Lindholm-kvarteret.

Boligerne på Tunøvej er bygget under et byggeboom i 70'erne. Forinden var der dyrkede marker mellem Vendsysselvej og sukkerfabrikken. Foto: Maria Glasius Lange

De fire store blokke på Vendsysselvej med i alt 192 boliger var de første, der kom til, og de talte især til familier med små rådighedsbeløb, siger Halvdan Grøndal.

Lindholms tilblivelse

 • I løbet af cirka 50 år udviklede Lindholm sig til en bydel med cirka 3.000 indbyggere. 
 • Bydelen ligger på ydre Østerbro langs Lindeskoven. Formentlig er det skoven, der har givet inspiration til navnet Lindholm. 
 • Tre boligselskaber har bygget boliger. 
 • I 1963-1964 byggede Boligselskabet Vendersbo de første 192 boliger på Vendsysselvej. 
 • I 1967 blev Børnehuset Marinehønen bygget. Det hedder i dag Børnehuset Østerbro. 
 • Derefter byggede Boligselskabet Fjordparken fra 1968-1971 240 boliger. 
 • Fra 1969 til 1978 byggede Nykøbing F. Boligselskab Lindholmcentret samt 302 boliger. 
 • I 1973 kom Lindeskovskolen til. 
 • I løbet af efteråret fjernes de 192 boliger under Vendersbo. I stedet vil man bygge lavere etageboliger og samtidig fordele dem mellem almene og private udlejere. 

Han har kendt mange af de familier, der har boet i lejlighederne og haft stor respekt for dem.

- Flere af forældrene var betydeligt bedre end dem, jeg oplevede på Østre Skole. For mange af dem handlede det om villa, vovse og Volvo, imens de enlige mødre i lejlighederne virkelig skulle gøre en indsats for at lykkes. Og det ville de gerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et stærkt netværk

Blandt andet var han i kontakt med en kvinde, der havde rigtig svært ved at få sin store søn til at stå op og komme i skole.

- Så vi aftalte, at jeg fik en nøgle, og så kunne jeg komme forbi og vække ham og tage fat i kraven på ham. Og det ville han jo alligevel ikke have til at fortsætte. Der gik noget af prestigen, når man blev hentet af skoleinspektøren.

Imens vi går ad Gedservej og hen mod Netto, hilser han på en kvinde med et "Go'dav". Hun flygtede fra Bosnien til Danmark i 90'erne, og Grøndal hjalp hende med at skaffe en bolig.

Flere af forældrene var betydeligt bedre end dem, jeg oplevede på Østre Skole.

Halvdan Grøndal Hansen

- Jeg tror faktisk, at det lokale netværk, vi havde mellem skole, daginstitutioner, boligforeninger og ældrecentret både hjalp borgerne og samtidig sikrede os mod situationer, hvor nytilkomne aldrig kom i arbejde, og hvor de ikke blev hjulpet med integrationen. Det så man andre steder i landet - men ikke her. For hvis der var udfordringer, kunne vi gå tilbage til hvert vores bagland og tage det i opløbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjælpen betalte sig

Derfor bliver han træt, når man nævner Lindholm i en ghettosammenhæng. For kriminaliteten er enormt lav.

- Spørger man politiet, er den højere i mindre byer på Nordfalster end i Lindholm. Det her er et ualmindeligt pænt område. Ting og affald ligger ikke og flyder, og folk er gode til at hjælpe hinanden. Det er et rigtig godt sted at bo og leve.

En gravko arbejder fortsat på at rive den første boligblok ned, imens vinduer er ved at blive fjernet fra ejendommen ved siden af. Foto: Maria Glasius Lange

Han har selv været med til at hjælpe både voksne og børn i arbejde. Blandt andet hjalp han flere syriske kvinder, der før havde gået hjemme, med at få job i frugtvirksomheden Gasa - til arbejdsgiverens store glæde.

Det har betydet noget for mig at være tæt på mine skoleelever.

Halvdan Grøndal Hansen

Det samme gælder de unge. I løbet af to år besøgte han de to skoler flere gange og fortalte de unge, hvad det krævede at have et arbejde, og hvad deres fremtidsdrøm var. 40 unge hjalp han i arbejde igennem et stort netværk af lokale virksomheder.

- Mit indtryk er, at langt de fleste gerne vil arbejde, og de vil gerne tage imod hjælp. Tilbyder man sin hjælp, skal man kun trykke dem en lille smule på maven, og så kan de klare resten selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ville bo ved eleverne

Vi kommer forbi Lindholmcentret, der var en enorm succes i 1970'erne og nogle år frem. Hele to banker rummede den samt et supermarked, en slagter, en frisør og en bager med 70 medarbejdere.

I dag er situationen en anden. Men det påvirker ikke Lindholm som kvarter, mener han. Det er stadig et trygt sted at bo og vokse op.

- I løbet af mine år i Nykøbing har jeg aldrig boet andre steder end her. Blandt andet fordi, det har betydet noget for mig at være tæt på mine skoleelever. De er kommet til mig, hvis de havde brug for hjælp.

I dag er Grøndal blot nogle få måneder fra at fylde 90 år. I løbet af den time, vi har bevæget os rundt i det kvarter, der står hans hjerte nær, og som han har set skyde frem af den sorte muld, har vi løbende hilst på mennesker, han har hjulpet. Man skulle tro, at en mand som ham aldrig er ensom.

Imens vi igen betragter gravkøerne gøre en ende på boligblokkene, bemærker han eftertænksomt:

- Jeg har i mange år haft travlt og haft et stort netværk. Jeg har kendt mange mennesker, men jeg har ikke haft tid til at have mange, nære venskaber. Men nu savner jeg det. For det er noget helt særligt at have venner.

 • Halvdan Grøndal Hansen har tilbragt det meste af sit liv - både privat og professionelt - i Lindholm, hvor han har været skolelærer, skoleinspektør og har hjulpet beboerne sammen med flere andre foreninger og aktører. Foto: Maria Glasius Lange
 • En del af de beboere, der nu er fraflyttet Vendsysselvej, forstår stadig ikke helt, hvorfor boligerne skulle ned. I det kommende år erstattes de af et boligbyggeri med færre etager, og som er fordelt mellem privat udbudte ejendomme og almene boliger. Foto: Maria Glasius Lange
 • Boligerne på Tunøvej er bygget under et byggeboom i 70'erne. Forinden var der dyrkede marker mellem Vendsysselvej og sukkerfabrikken. Foto: Maria Glasius Lange
 • En gravko arbejder fortsat på at rive den første boligblok ned, imens vinduer er ved at blive fjernet fra ejendommen ved siden af. Foto: Maria Glasius Lange
Annonce
Lolland

Spøgelsesbilist løs på motorvejen

Annonce
Annonce
Lolland

Spøgelsesbilist løs på motorvejen

Internet

Årets Google-søgninger afslører danskernes træthed og kaffetrang

Lokal nyt

Gik agurk i Nakskov: Spyttede betjent i ansigtet

Maribo

Uretfærdigt! De bliver taberne

Lokal nyt

Forbudt sprøjtemiddel til kartoffelavl er godkendt år efter år

Lokal nyt

Lokal mangel på populær børne-medicin

Lolland-Falster

Trist rekord: Mere end 24.000 ansøgere

Vejr

Vinterkulden vender tilbage - men lun slutning på ugen

Falster

Sporarbejde kan give ændringer på din rejse

Guldborgsund

Eneste sted i landet: Det har været en stor succes

Udland

Vakte opsigt: Modtagers stol stod tom

Sport

Sydhavsspiller gik målamok: - Scorede halvdelen af målene i flot sejr

Lolland

Klar til ekspropriation: Nyt boligområde kan være på vej

Maribo

Nyt studiespor skal hjælpe på stort problem

Annonce
Lolland

Hitter blandt danskerne: Fylder færgerne med jule-busser

Sport

Team Sydhavsøerne henrykte den gamle rævehule

112

Større narkosag på Lolland: Sigtet for kilovis af kokain

Guldborgsund

Nødvendig livsnerve ødelagt: Man kan ikke bare afskrive os

Guldborgsund

Kørt ud på et sidespor: Nu trækker de støtten

Ugeavisen Guldborgsund

Børn pyntede op i Bispegade

Guldborgsund

Den stopper altid for rødt ved nudistlejren

Lolland

Tiltalt: Menneskehandlet rumæner tvunget til tyveri

112

Fartbølge rammer Lolland: Fotovogn afslører mange fartsyndere

Lolland

Årets tillidsrepræsentant er fra Lolland - og har mistet sit job

Lolland

Løfter stjerne-sløret: Popdronning kommer til Lolland

Sport

Aflyst på grund af corona: Sagde nej til gratis point

Guldborgsund

Lottomillionær vil til Falster

Retten i Nykøbing

19-årig er dømt for at dræbe sin far med mindst 60 knivstik

Guldborgsund

Bitter Brædder: - Det er slet ikke mig

112

Tiltalt: Stak af med hunde efter brutal vold

Guldborgsund

Smadret for millioner: Nu er skaderne gjort op

Guldborgsund

Revyen fjerner sig fra teatret: Her åbner det nye kontor

112

Kvinde standset igen, igen: Politiet beslaglagde bilen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Smadret af stormen: Havn lukket hele næste år

Ugeavisen Guldborgsund

Salt kan give meget ømme poter

112

Masser af kontroller - så mange blev sigtet

112

Ældre kvinde svindlet: Stak af med værdifuld kuvert

Guldborgsund

Stamgæst: Det var én af årets vigtigste nyheder

112

Dagens dyreste færgetur: Hunde skyld i stor bøde

Vejret

DMI: Sådan er chancerne for hvid jul

Politik

Ny minister går af igen: - Min krop og vilje deler åbenbart ikke livsdrøm

Vejret

Regn på vej til Sydhavsøerne

Guldborgsund

Særlig bygning hærget af vind og vejr

Lolland-Falster

Forrest i stemme-feltet: Lokalt museum kan vinde betydningsfuld pris

112

72 taget i fartkontroller

112

Sanjay Shah er tavs i retten om udbytteskat