Annonce
Guldborgsund

Renteomkostninger og budgetter var på skemaet

Morten Wilkki fra Danske Bank fortalte blandt andet eleverne i Sundskolens 8.B om at lægge et budget og om at undgå at tage et af de dyre kviklån. Foto: Claus Hansen

I pengeugen lærer elever om at styre deres personlige økonomi og

undgå de mange muligheder for at havne i alt for høj gæld

SUNDBY Selv for voksne kan det svære svært at holde styr på pengene. Syv procent af de voksne danskere er registreret i Ribers Kreditinformation RKI. Det skyldes i mange tilfælde høj gæld, som kan være svær at slippe ud af.

Så det er ikke for tidligt at lære børn og unge om at få en sund personlig økonomi og undgå de mange økonomiske faldgruber.

Mandag eftermiddag var bankrådgiver Morten Wilkki fra Danske Bank derfor taget til Sundskolen for at undervise 8.B om at få styr på pengene.

- Hvorfor er det en god idé at lave et budget, spurgte han ud i klassen, og et par hænder røg op.

- Fordi så bruger man ikke penge, man ikke har, svarede en dreng fuldstændig korrekt på spørgsmålet.

Morten Wilkki var taget til Sundskolen som en del af den landsdækkende begivenhed Pengeugen, der varer hele uge 11 og har til formål at lære børn og unge sund økonomisk adfærd. Herunder at undgå at optage kviklån med meget høje renter.

- Hvis I tager et kviklån for at købe en mobiltelefon, så kan I hurtigt komme til at skylde mange tusinde flere kroner væk, end mobiltelefonen koster. Nogle kviklån har så høje renteomkostninger, at det for mange er umuligt at betale lånet tilbage. Hvis I ikke kan betale lånet og renters renter tilbage, så havner I i RKI, og så bliver det for alvor svært at låne penge igen, sagde Morten Wilkki.

Mange dårlige betalere

Han kunne også oplyse eleverne i 8.B om, at hver sjette ung på Lolland-Falster er registreret i RKI som dårlig betaler. Det gør det stort set umuligt at låne til for eksempel et indskud til en lejlighed. Ifølge nye tal fra Finans Danmark er knap 50.000 unge danskere mellem 18 og 30 år i dag registreret i RKI som dårlige betalere. Et af Pengeugens mål er netop at reducere antallet af unge, der kommer i RKI og mister kontrollen over deres økonomi eller lander i gældsfælden. Et vigtigt værktøj til at få styr på økonomien er et budget, der derfor også var en del af undervisningen i 8.B.

Feriepenge, frikort, arbejdsmarkedsbidrag og opsparing var også på dagens skema i Sundskolens 8.B. Morten Wilkki oplevede eleverne i 8.B på Sundskolen som meget modtagelige overfor de gode råd om økonomi.

- Det var en rigtig god eftermiddag med eleverne i 8.B. De deltog aktivt i undervisningen med relevante kommentarer og spørgsmål, og vi kom godt rundt om vigtige økonomiske emner som budget, opsparing, lån og renter, siger Morten Wilkki.

I alt har Danske Banks medarbejdere undervist 384 skoleklasser rundt om landet i årets Pengeuge, og det er sjette år, at banken bakker op om begivenheden.

- Vi er rigtig glade for at støtte op om Pengeugen. Det er vigtigt at styrke de unge menneskers viden om penge og privatøkonomi, så de kommer godt fra start, når de selv skal i gang med at tage økonomiske beslutninger, siger Morten Wilkki og tilføjer, at Danske Bank også er ude på både skoler og gymnasier og undervise om sund personlig økonomi i løbet af året.

Finans Danmark og Danmarks Matematiklærerforening holder hvert år den landsdækkende begivenhed Pengeuge. I 2019 holdes Pengeuge i uge 11. Formålet er at øge den finansielle forståelse i grundskolens ældste klasser (7.-9. klasse). I år kom der en pengeekspert fra en af landets banker ud til 720 skoleklasser landet over. Under Pengeugen underviser gæsteundervisere fra landets banker på skolerne. Danmarks første Pengeuge fandt sted i marts 2014.

  • Morten Wilkki fra Danske Bank fortalte blandt andet eleverne i Sundskolens 8.B om at lægge et budget og om at undgå at tage et af de dyre kviklån. Foto: Claus Hansen
Annonce
Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Annonce
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Dølle

- Det er noget, der har rigtig, rigtig høj prioritet

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt