Børn lærer alt om mad og madspild på madskole.
Skolernes sommerferie er skudt i gang, men Sundskolen summer alligevel af liv. Især i skolekøkkenet. Her bruger 20 børn i alderen 7 til 11 år hele den første uge af sommerferien på at lave mad.
Der bliver holdt madskoler landet over i sommerferien. Madskoler arrangeres af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og supermarkedskæden Rema 1000.
- Vi hjælper børnene med at lave flere forskellige sunde og nemme retter. Det er meningen, at de skal være rimeligt selvkørende og selv følge opskrifterne så godt, de kan, men vi står klar til at hjælpe dem, hvis de har spørgsmål, siger Martin de Kieviet.
Sammen med syv andre instruktører afvikler han denne madskole på Sundskolen i denne uge. Alle instruktørerne er ved at uddanne sig til pædagogiske assistenter på Sosu-skolen. De har meldt sig frivilligt som instruktører, men afviklingen af madskolen giver merit på deres uddannelse.
- Vi har brugt et par dage på at øve retterne, før vi gik i gang med at undervise, fortæller Martin de Kieviet.
Sunde pandekager
Tirsdag formiddag stod der pandekager på som første ret på dagens menu. Men det var ikke helt almindelige pandekager, der blev lavet i skolekøkkenet.
- Der var spinat i, men det kunne jeg næsten ikke smage. Det smager ret godt. Sådan noget kan jeg godt finde på at lave derhjemme, siger Lærke Lorentzen på 10 år, der som de andre børn på madskolen bruger hele ugen fra tidlig formiddag til midt på eftermiddagen på at lære at lave sund og nærende mad.
Men børnene lærer ikke kun at lave mad. De lærer også en masse om de forskellige fødevarer. Hvilke fødevarer det er godt at spise mange af, og hvilke man skal holde lidt igen med. Der er også fokus på at undgå madspild.
- Det foregår som en quiz, hvor børnene ser en række billeder af et køleskab med indhold. Så skal de gætte sig til, hvilke fødevarer i køleskabet der kan sættes sammen, så man kan lave en sund ret, siger Martin de Kieviet.
Pauserne bliver også brugt til at lære om fødevarer. Efter at have lavet pandekager og taget opvasken kom børnene ud i skolegården, hvor de løb stafet.
- Det går ud på, at de skal trække et billede af fødevarer og så gætte, om det er mad, som er mærket med Nøglehulsmærket eller ej, siger Martin de Kieviet.
I denne uge er der også madskole på Ellekildeskolen i Sakskøbing.