Annonce
Guldborgsund

Sygehus arbejder for mindre madspild

Patienterne på Nykøbing F. Sygehus kan tre gange om dagen - som det nu passer ind i deres behandlinger - vælge det måltid, de ønsker morgen, middag og aften. Foto: Anders Knudsen

Patienter kan vælge mad ud fra et menukort, og alligevel mindsker sygehuset madspild.

NYKØBING Sygehusene i Region Sjælland har i nu en måned tilbudt patienterne mad igennem en såkaldt fritvalgsordning, og det har allerede givet resultater på sygehuset i Nykøbing.

Ordningen går ud på, at patienterne tre gange om dagen kan vælge deres morgenmad, frokost og aftensmad i et menukort og få det serveret på deres egen bakke på sengen. Der er alt fra frugt, grøntsagssnacks og cornflakes til dyrlægens natmad, røræg med purlæg, orientalsk kyllingesuppe og bøfstroganoff. Og desserter. Og der er faktisk ikke nogen begrænsninger, forklarer Michael Værnhøj Jørgensen, der er stabschef på Nykøbing F. Sygehus.

- Målet er, at de småtspisende har lyst til at spise lidt mere. Om det er tilfældet endnu, ved vi ikke. Men de har fortalt vores personale, at det er rart, at de nu kan få to desserter.

Maden laves på Slagelse Sygehus og placeres derefter i store køleskabe på Nykøbing Sygehus.

Ved implementeringen af fritvalgskonceptet har man i Nykøbing investeret stort i køkkenfaciliteter som køleskabe og ovne, så maden kan blive tilberedt lokalt. Det betyder, at duften af mad spreder sig på gangene, hvilket også har fået sulten frem hos flere af patienterne, siger han.

Samtidig er madspildet faldet til 17 procent fra cirka det dobbelte på kun en måned. Ambitionen er at få det endnu længere ned.

Undgår overbestillinger

Inden den nye ordning kunne patienterne vælge mellem et par fastlagte retter fra Fælleskøkkenet. Maden blev derudover øst op fra en stor fællesgryde.

- Tidligere var det defineret, hvor mange portioner man kunne bestille ad gangen. Som jeg husker det, kunne man kun bestille portioner, der var deleligt med 10. Havde man et sengeafsnit med 18 patienter, ville der dermed være et madspild. Men den overbestilling er fjernet med det nye koncept, forklarer Michael Værnhøj Jørgensen.

I 2015 stod det klart, at Region Sjælland var udfordret i forhold til forsyningssikkerhed og kvalitetssikring af patientmaden på tværs af alle syghusene. Blandt andet manglede man kølekapacitet, og kvaliteten fra eksterne leverandører var svingende.
Derfor valgte man at afprøve et nyt madkoncept med følgende fokus: frit valg for den enkelte patient. En region med et samlet madkoncept. Ernæring. Reduktion af madspild. Samarbejde med private. Bæredygtighed.
Pilotprojektet viste hurtigt, at det er muligt at give patienterne et frit valg og samtidig reducere madspildet markant. Effekten af reduktionen af madspild er, at Region Sjælland bruger færre ressourcer til at bespise patienterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tager tid

Og det er utroligt vigtigt, at de, der - for mange patienters vedkommende - er småtspisende, får noget, de kan lide. Det siger Erik Lagerberg, der er medlem af patient- og pårørenderådet på Nykøbing F. Sygehus.

- Patienterne kan nu få maden på tidspunkter, hvor de ikke tidligere kunne få frisk mad. For nu er der ovne og køleskabsplads til at have det stående. Det betyder, at patienter, der er væk under en frokostpause, eller som indlægges sent, også kan få et måltid, de selv vælger. Vi har en pårørende, der er indlagt nu. Han er oppe i årene og ret kræsen, men han fortalte i weekenden, at han er utrolig glad for den her mulighed. Nu er der et menukort, og det er en fantastisk mulighed.

Men det tager også tid for personalet at skulle tage imod bestillinger fra patienter tre gange om dagen. Og de bruger mere tid på forplejning nu end sidste år.

- Til gengæld er det nu serviceassistenterne, der står for at tage imod bestillinger og levere maden. Tidligere var det sundhedspersonalet, der havde den opgave. Det betyder, at sundhedspersonalet nu har mere tid til andre opgaver med patienterne, imens serviceassistenterne får brugt deres kompetencer, der handler om ernæring. Det er nemlig en del af deres uddannelse. Og det er vi som sygehus glad for at se, siger stabschefen.

- Det er vejen frem, siger Erik Lagerberg.

- De primære sygeplejehænder kan bruges til det, de egentlig skulle bruges til, altså sundhedsfaglig omsorg til patienter, imens personale med en anden uddannelse klarer det, de er kompetente til. Man må finde ud af på tværs, hvordan faggrupperne skal fordele opgaverne.

  • Patienterne på Nykøbing F. Sygehus kan tre gange om dagen - som det nu passer ind i deres behandlinger - vælge det måltid, de ønsker morgen, middag og aften. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Annonce
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Dølle

- Det er noget, der har rigtig, rigtig høj prioritet

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt