Annonce
Indland

Advarsel: Dagpengereform kan koste lavtlønnede kassen

Foto: POLFOTO/Lærke Posselt

Trods politiske intentioner om det stik modsatte risikerer arbejdsløse at miste tusindvis af kroner hver eneste måned på den nye dagpengereform.

Sådan lyder advarslen fra A-Kassernes Samvirke, der har regnet på konsekvenserne af reformen. Beregningerne kan man ifølge en ekspert fra Aalborg Universitet stole mere på end de tal, Finansministeriet er nået frem til.

Forudsætningen for reformen, som nu er ved at blive til lov, var ellers en ganske anden: Med den ville de ledige få flere penge mellem hænderne, lød det. Og ingen ville blive straffet med en lavere dagpengesats, hvis de tog et arbejde til en lav løn i en kort periode.

Men faktisk risikerer ledige at miste mange tusinde kroner om måneden, hvis de tager lavtlønnede småjobs, viser beregningerne fra A-Kassernes Samvirke. I det ene eksempel mister den ledige 2.708 kroner hver måned. I det andet eksempel ryger dagpengesatsen ned på 3.168 kroner om måneden.

- Det er jo helt urimeligt. Det strider imod intentionen om, at det skal kunne betale sig for ledige at tage alle typer jobs, siger Verner Sand Kirk, direktør for AK-Samvirke, til Avisen.dk.

Ifølge Dagpengekommissionens beregninger vil flere ledige få en højere dagpengesats, og færre vil få en lavere sats. Men AK-Samvirke vurderer, at det bliver lige omvendt.

- Derfor synes vi lige, Beskæftigelsesministeriet skulle analysere ordentligt igennem, om beregningerne nu også passer, før loven bliver vedtaget. Det er jo set før i den her dagpengesag, at der er nogen, der har regnet forkert, siger Verner Sand Kirk til Avisen.dk.

Da dagpengereformen fra 2010 blev indført, regnede man med, at mellem 2.000 og 4.000 mennesker ville falde ud af dagpengesystemet hvert år. Men den beregning holdt ikke stik. Det første år efter reformen faldt 34.000 ud, og tallet er nu over 70.000.

Det var Finansministeriet, der stod for beregningerne, og det er det også denne gang. Derfor skal man tage dem med et gran salt, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Man kan ikke altid regne med Finansministeriets tal, fordi de mere er politisk begrundede end objektive vurderinger. Så jeg vil faktisk sige, at AK-Samvirkes beregninger har større troværdighed end Finansministeriets, siger han til Avisen.dk.

Men ifølge beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er der ikke tale om en regnefejl denne gang. Efter at have set AK-Samvirkes beregninger fastholder han i et skriftligt svar til Avisen.dk, at flere vil få en højere dagpengesats med den nye model. Faktisk bliver der tilført 110 millioner kroner årligt. Så der er ikke tale om en spareøvelse.

Stridens kerne er en smule teknisk. Som det er i dag, bliver dagpengesatsen fastlagt som 90 procent af den løn, du har tjent de sidste tre måneder, inden du blev ledig. Den bliver så beregnet igen efter et år. Hvis du i løbet af det år har haft tre måneders arbejde til en lavere løn, får du en lavere dagpengesats.

Med reformen bliver dagpengesatsen beregnet på baggrund af din løn i løbet af de sidste to år, før du bliver ledig. Her tager du de 12 måneder, hvor du har tjent mest, i løbet af de sidste 24 måneder, og så får du 90 procent af den gennemsnitsløn i dagpenge.

"Det betyder, at dagpengesatsen fremover i langt højere grad vil afspejle den arbejdsindtægt, dagpengemodtageren har haft før ledigheden," skriver Jørn Neergaard Larsen til Avisen.dk.

Det lyder umiddelbart godt, og det er det også første gang, du bliver ledig, hvor du kommer fra en fast job med en god løn. Her medgiver AK-Samvirke, at den nye model i gennemsnit vil give en lidt højere sats.

Problemet opstår, når du har været ledig i tre år eller du har haft, hvad der svarer til et års fuldtidsarbejde. Så skal satsen beregnes igen på baggrund af det løse arbejde, du har haft i løbet af de seneste to år.

- Her tæller de måneder med, hvor du har haft et halvtidsjob eller bare haft ti timers arbejde, og så kommer du altså ned på en lavere sats, siger Verner Sand Kirk til Avisen.dk.

Når satsen kan blive så lav som 3.168 kroner om måneden, hænger det sammen med, at man har tre år til at genoptjene dagpengeretten, men satsen bliver kun fastsat på baggrund af de seneste to års løn.

- Hvis man har haft meget arbejde det første år, men kun få timers arbejde hver måned de næste to år, så er det kun måneder med meget lav løn, der tæller med, påpeger Verner Sand Kirk.

  • #176292
    Foto: POLFOTO/Lærke Posselt
Annonce
Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

112

Anklager vil have betjent straffet for udrykning med 200 km/t

Annonce
Annonce
Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Annonce
Annonce
Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt