Hver dansker skal spise en halv teskefuld salt mindre dagligt. Så kan der spares en til to milliarder årligt.
Tre gram salt mindre per dansker om dagen kan spare mindst 1300 dødsfald hvert år.
Danskernes salte tand øger risikoen for forhøjet blodtryk og dermed hjerte-kar-sygdomme samt mavekræft, knogleskørhed og nyresten.
Men en halv teskefuld salt mindre dagligt vurderes til gengæld at kunne spare de pressede sundhedsbudgetter for en til to milliarder kroner om året.
Derfor skal et nyt partnerskab mellem industri, interesseorganisationer og Fødevareministeriet forsøge at skære tre gram af forbrugernes daglige saltindtag.
Det skal ske ved at skrue ned for forbruget af salt både hos fødevareproducenterne, i kantiner, på restaurationer og i hjemmene.
Samtidig skal borgerne gøres mere bevidste om den risiko, de løber, når saltbøssen lige kører en ekstra gang hen over den i forvejen ofte rigeligt salte færdigmad.
- Det glæder mig, at brancheorganisationerne for fødevareerhvervet, patientforeninger, Forbrugerrådet og flere gode kræfter går sammen for at tage toppen af saltindholdet i maden, siger fødevareminister Henrik Høegh (V).
På fødevareområdet er der nået positive resultater ved et bredt samarbejde om blandt andet mere fuldkorn og budskabet om at spise seks stykker frugt eller grønt om dagen, som begge dele har rykket danskernes spise- og indkøbsvaner.
En vigtig forudsætning for det nye saltsamarbejde er bedre mærkning af madens saltindhold, hvilket er på vej med Nøglehulsmærket og nye EU-regler. En anden central indsats er aftaler med fødevareerhvervet om mindre salt i færdigpakket mad.
Endelig skal information og tv-kampagner lægge en dæmper på de løse håndled, når der saltes hjemme i kødgryderne.
Saltindtaget i Danmark ligger nu i snit på 9-11 gram per dag for mænd og 7-8 gram for kvinder.
/ritzau/