Annonce
Indland

Kræftsag får flere konsekvenser: To chefer fritaget fra tjeneste

Aarhus Universitetshospital. Arkivfoto: Jens Thaysen

To chefer er fritaget for tjeneste efter sag om overskridelser af maksimale ventetider for kræftpatienter.

En sag om overskridelser af maksimale ventetider for kræftpatienter har fået konsekvenser for yderligere to chefer på Aarhus Universitetshospital (AUH).

Cheflæge Charlotte Buchard Nørager og chefsygeplejerske Knirke K. Hartmann på hospitalets mave- og tarmkirurgisk afdeling er blevet fritaget fra tjeneste "indtil videre".

Det skriver Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afskedigelserne sker efter et massivt pres og begrundes med, at afdelingen er i en "meget alvorlig situation", og at det går for langsomt med at genskabe samarbejdet på afdelingen.

I begyndelsen af juni sagde to kirurger, der udgør en betydelig del af kræftbehandlingen på Aarhus Universitetshospital, op.

Her rejste de to kirurger hård kritik af den nu fritstillede cheflæge Charlotte Buchard Nørager. Ifølge dem har hun udstukket ulovlige instrukser.

De ulovlige instrukser er blandt andet sket ved, at der er blevet lagt pres på lægerne om at skulle tilbyde færre kræftpatienter en hipec-operation, påstår overlægerne.

Overlægerne sagde op i protest mod, at sagen ingen konsekvenser havde haft for Charlotte Buchard Nørager.

De vil dog gerne fortsætte i deres job, hvis cheflægen på afdelingen udskiftes, oplyste de dengang. De har tirsdag morgen ikke meddelt, om de nu vil tilbage i deres job.

Overblik: Kræftsag i Aarhus får konsekvenser for flere medarbejdere

Kræftpatienter har ventet for længe på en operation på blandt andet Aarhus Universitetshospital.

Direktører er blevet fyret, læger, regionsdirektør og koncerndirektør har sagt op, og tirsdag er to afdelingschefer på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital blevet fritaget fra tjeneste.

Sagen begyndte at rulle tidligere på året. Få et overblik over kræftsagen fra Aarhus her:

* 19. marts skriver DR, at 182 kræftpatienter på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital har ventet for længe på en operation i perioden maj til december 2022.

* 20. marts erkender lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital Claus Thomsen, at de lange ventetider kan have kostet menneskeliv.

* 23. marts lander en redegørelse fra Region Midtjylland. Den viser, at i alt 293 kræftpatienter har ventet for længe på en operation på mave- og tarmkirurgisk afdeling. Det er sket i perioden fra januar 2022 til februar 2023.

De 293 patienter har i gennemsnit ventet 12,7 dage ud over den maksimale ventetid på to uger.

* 24. marts annoncerer indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) en plan for kræftområdet. Den rummer i alt fem initiativer.

Blandt disse er en faglig gennemgang af hele kræftområdet og en forstærket indberetning til sundhedsmyndighederne. Det skal sikre, at regionerne overholder behandlingsfristerne.

Samme dag oplyser Region Syddanmark, at 25 patienter mellem januar 2021 og februar 2023 har ventet for længe på at blive opereret for tyk- og endetarmskræft.

* 25. marts meddeler Region Hovedstaden, at regionen også har undladt at indberette visse typer af overskridelser af ventetid for kræftpatienter, hvis patienterne accepterede den længere ventetid.

* 18. april får direktionen i Region Midtjylland 14 dage til at vurdere, om sagen skal have konsekvenser for ledelsen på Aarhus Universitetshospital.

Direktionen bestiller efterfølgende en juridisk undersøgelse og en anden undersøgelse, som skal vurdere, hvordan ventetiderne kunne blive overskredet over en så lang periode.

* 21. april fastholder hospitalets ledelse, at kræftpatienterne generelt er blevet behandlet efter reglerne.

I samme ombæring vokser antallet af sager til 313.

* 2. maj meddeler regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og regionsdirektør Pernille Blach Hansen, at sagen koster to direktører fra Aarhus Universitetshospital jobbet.

Der er tale om lægefaglig direktør Claus Thomsen og hospitalsdirektør Poul Blaabjerg.

Undersøgelser af sagen konkluderer, at hospitalet bevidst har begået fejl, og at fejlene er begået over en længere periode.

Det konkluderes i den forbindelse, at hospitalets økonomi er blevet prioriteret over patienternes rettigheder.

* 7. juni siger to kirurger, der udgør en betydelig del af kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital, deres stillinger op. Det vurderes, at det kan få yderligere konsekvenser for behandlingen af patienter.

* 16. juni afleverer de fem regioner redegørelser til Sundhedsstyrelsen om ventetider på kræftområdet for fjerde kvartal 2022 og første kvartal i år.

De viser, at kræftpatienter i alle regioner har fået tilsidesat retten til at blive behandlet inden for 14 dage, ligesom der er patienter, der ikke har fået konkret tilbud om muligheden for at blive opereret på et andet sygehus.

* 20. juni meddeler regionsdirektør Pernille Blach Hansen og lægefaglig koncerndirektør Helene Probst fra Region Midtjylland, at de har sagt deres stillinger op.

Helene Probst begrunder opsigelsen i sagen om maksimale ventetider på kræftbehandling. Probst har været sygemeldt siden maj ifølge DR.

* 27. juni meddeler Aarhus Universitetshospital, at cheflæge Charlotte Buchard Nørager og chefsygeplejerske Knirke K. Hartmann fra mave- og tarmkirurgisk afdeling på hospitalet er blevet fritstillet.

Det sker efter massivt pres og en alvorlig situation, lyder det.

Kilder: DR, TV 2, Kræftens Bekæmpelse og Ritzau.

Kritikken mod overlægen blev også rejst i et brev fra blandt andre de to overlæger i midten af maj.

- De ulovlige instrukser, de tre overlæger nævner, er de instrukser, der allerede har være omtalt kritik af i medierne, og som vi har beklaget og ændret, skrev cheflægen dengang som svar til kritikken.

I sidste uge meddelte Region Midtjylland, at to topchefer opsagde deres stilling. Der er tale om regionsdirektør Pernille Blach Hansen og lægefaglig koncerndirektør Helene Probst i regionen.

Opsigelserne kom, i kølvandet på at DR har kunnet afdække, hvordan patienter har ventet for længe på kræftbehandling på AUH.

I alt ventede 313 patienter for længe i perioden fra januar 2022 til og med februar i år.

De lange ventevetider fik også konsekvenser for ledelsen på Aarhus Universitetshospital i maj.

Her meddelte regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og tidligere regionsdirektør Pernille Blach Hansen, at lægefaglig direktør Claus Thomsen og hospitalsdirektør Poul Blaabjerg blev fyret.

/ritzau/

  • Aarhus Universitetshospital. Arkivfoto: Jens Thaysen
Annonce
Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

112

Anklager vil have betjent straffet for udrykning med 200 km/t

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Guldborgsund

Undrer sig over helt nye detaljer i brev

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Annonce
Annonce
Falster

Vakte opsigt på Falster: Nu bekræfter de vildt fund

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Nykøbing

Stort galleri: Elevernes imponerende galla-ankomst

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt

Lolland

Lokale museer er lettede over ny reform: Mister ikke tilskud