Annonce
Jorden er giftig

1: En drøm om et lille hus med jord til

Svend-Aage og Vivian havde en rigtig god fornemmelse, da de første gang så Strædet 1. Det føltes rigtigt, fordi de kunne se det hele for sig, indretningen inde og ude, og livet som det skulle udspille sig i de nye rammer. Foto: Jan Knudsen

Dette er historien om Svend-Aage og Vivian Lindahl, som ved et tilfælde opdagede, at deres grund var forurenet og fandt sig ladt alene med problemet.

Artikelserien består af syv afsnit. Dette er første afsnit.

AFSNIT 1: Svend-Aage og Vivian Lindahl kunne ikke få tiden til at gå. De trængte til noget at rive i efter salget af deres vognmandsvirksomhed Lunde Transport. Især Svend-Aage følte sig rastløs efter at være stoppet med at arbejde. Han begyndte derfor at drømme om et hus på landet med tilhørende jordlod, som han kunne gå og rode i.

Det fik han - for Vivian bakkede op, men i stedet for en drøm, fik Svend-Aage og Vivian et mareridt ind på livet i de år af deres liv, hvor de havde håbet og troet, at roen og freden skulle indfinde sig.

Det var ellers tiltrængt. Sorger havde der været nok af i livet, som havde budt Svend-Aage en hård barndom i en dysfunktionel familie, og Svend-Aage og Vivian tabet af et dødfødt barn. Dertil kom Vivians kamp gennem livet med panikangst, og Svend-Aages slidgigt i leddene i nakken og ryggen efter et fald som ung.

På en kold og blæsende lørdag eftermiddag, 26. januar 2012, fik de fremvist det hus på Strædet 1 i Søllested på Lolland, som lignede indfrielsen af drømmen, men ikke blev det.

EDC i Maribo stod for salget. Ifølge salgsopstillingen var der tale om "en skøn landligt beliggende ejendom" med et boligareal på 135 kvadratmeter og en grund på 3.172 kvadratmeter. Det blev især fremhævet, at der var tale om en "stor grund, stort værksted, flot nyere køkken og bad". Prisen var 399.000 kroner.

Svend-Aage og Vivan syntes godt om ejendommen, der var i pæn stand med forholdsvist nyt køkken og bad og lå på landet med frit til alle sider men alligevel rimeligt tæt på byen.

- Vi tænkte, dét er lige os, fortæller Svend-Aage.

- Der kunne jeg få et pænt stort stykke jord, hvor jeg kunne få tiden til at gå og komme af med noget af den her energi.

Han husker, at han sagde til mægler: "Der kan eddermame være mange kartofler".

- Følelsen var rigtig, fortæller Vivian.

Hun følte sig straks i stand til at møblere huset i tankerne, mens Svend-Aage kunne se sig selv på en lille traktor køre rundt i kartoffelmarken.

- Jeg begyndte at danne mig et billede af, hvordan mit liv skulle være fremadrettet, fortæller han.

Hidtil havde det været et godt tegn, at de kunne "se det for sig", når de gennem deres lange ægteskab havde handlet ejendomme.

Så der var ingen tvivl hos dem om, at det var stedet.

Svend-Aage og Vivian besøgte derfor dagen efter ejendommen en ekstra gang, uden mægler, hvor de skiftevis sad i deres rustfarvede Suzuki i den sneklædte indkørsel og vendte og drejede tingene og tog nogle runder på grunden. Et par dage senere mødtes de endnu engang med mægler.

- Der oplyste mægler så, at sælger ønskede at sælge ejendommen på "tvangsauktionslignende" vilkår, fortæller Svend-Aage.

Det havde ikke fremgået af salgsfremstillingen. Svend-Aage og Vivan spurgte derfor ind til, hvad det gik ud på. Det viste sig, at sælger var pantebrevfirmaet Finanshuset Farsø A/S, der selv havde købt ejendommen på tvangsauktion.

- Vi fik forklaret, at de "tvangsauktionslignende vilkår" handlede om, at sælger ikke ville have ansvar for fejl og mangler efter salget. Men sælger ville tilbyde os en ejerskifteforsikring, som ville stille os ligeså godt, hvis noget viste sig.

Det eneste, der syntes galt, var derfor, at fyret var brændt i stykker.

Ved et pudsigt sammenfald havde Svend-Aage tidligere haft leaset maskiner igennem Finanshuset Farsø A/S i sin vognmandsvirksomhed. Så han tænkte, at det med fyret nok skulle finde sin løsning, når nu de kendte ham i forvejen.

Da en rådgiver i Fynske Bank havde godkendt købsaftalen, skrev Svend-Aage og Vivian under på skødet på mæglers kontor i Maribo. På det tidspunkt godt tilfredse med det afslag på 25.000 kroner, som de fik forhandlet hjem for fyret mod at lægge 35.000 kroner i udbetaling og skylde resten i et pantebrev.

Nøglen var de også heldige at få før tid. Så Svend-Aage fyldte en 750 kilo trailer med presenning et utal af gange og kørte frem og tilbage mellem deres gamle ejendom og deres nyerhvervede sted. Et par af gangene kørte Vivian med. 15. februar 2012 var sidste læs med på anhængerkrogen.

De kunne flytte ind, og et nyt liv begynde på Strædet 1.

Svend-Aage og Vivian havde, udover at medbringe møbler og nips, også sikret sig stiklinger fra jordbærplanterne på deres gamle ejendom.

- De planter gav nemlig de skønneste jordbær, fortæller Vivian.

Men det skulle vise sig ganske umuligt at få dem til at ville livet på Strædet 1.

- De kunne godt nok ikke gro, og det forstod jeg ikke et hak af, fortæller Svend-Aage.

Men det blev han senere klog på.

- Vi vil gerne advare andre: Pas på! Lad være med at købe en ejendom på "tvangsauktionslignende" vilkår. Foto: Jan Knudsen
Svend-Aage og Vivian fik snart sat skik på den tilgroede have, så alt stod så fint og velpasset, men selve huset var fra start lige til at rykke ind i. Foto: Privat
Vivian faldt mest for det forholdsvist nye køkken. Bortset fra lidt almindelig rengøring var det bare at fylde i skabe og skuffer. Foto: Privat
Udestuen blev efter lidt istandsættelse et af yndlingsrummene i huset. - Vi snakkede allerede ved fremvisningen om, hvordan vil ville kunne sidde i havestuen og se ud over kartoffelmarken, fortæller Svend-Aage. Foto: Privat
Badeværelset på Strædet 1 blev i salgsopstillingen skønnet "nyere". Foto: Privat

Folketidende har, udover mange timers interview med Svend-Aage og Vivian Lindahl, benyttet sig af følgende skriftlige materiale for at kunne skrive artikelserien "Jorden er giftig":
Salgsopstillingen fra EDC fra købet af Strædet 1. Breve og mailkorrespondance mellem Svend-Aage og Vivian Lindahl og henholdsvis Region Sjælland, Fødevarestyrelsen, Miljøstyrelsen, Farsø A/S, RKI, TopDanmark samt en række advokater. Aktindsigt i al korrespondance og samtlige akter i sagen i Lolland Kommune. Sagsakter fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Udskrifter af dombogen fra Retten i Nykøbing Falster. Uddrag af Svend-Aage og Vivian Lindahls sygejournaler.
Artikelserien er Svend-Aage og Vivan Lindahl beretning. Den giver deres oplevelse af forløbet, men underbygget af omtalte skriftlige kilder, der har dannet grundlag for at genskabe det hændelsesforløb, som tog sin begyndelse i 2012.

  • Svend-Aage og Vivian havde en rigtig god fornemmelse, da de første gang så Strædet 1. Det føltes rigtigt, fordi de kunne se det hele for sig, indretningen inde og ude, og livet som det skulle udspille sig i de nye rammer. Foto: Jan Knudsen
  • - Vi vil gerne advare andre: Pas på! Lad være med at købe en ejendom på "tvangsauktionslignende" vilkår. Foto: Jan Knudsen
  • Svend-Aage og Vivian fik snart sat skik på den tilgroede have, så alt stod så fint og velpasset, men selve huset var fra start lige til at rykke ind i. Foto: Privat
  • Vivian faldt mest for det forholdsvist nye køkken. Bortset fra lidt almindelig rengøring var det bare at fylde i skabe og skuffer. Foto: Privat
  • Udestuen blev efter lidt istandsættelse et af yndlingsrummene i huset. - Vi snakkede allerede ved fremvisningen om, hvordan vil ville kunne sidde i havestuen og se ud over kartoffelmarken, fortæller Svend-Aage. Foto: Privat
  • Badeværelset på Strædet 1 blev i salgsopstillingen skønnet "nyere". Foto: Privat
Annonce
112

Røvere på spil i Nakskov: Skubbet omkuld og frastjålet taske

Annonce
Annonce
112

Røvere på spil i Nakskov: Skubbet omkuld og frastjålet taske

Guldborgsund

TV-lægen: De er en gave til Nysted

Erhverv

Overtager fra Netto: Vi har hele tiden været interesserede

Nykøbing

Vær opmærksom: Nyt trafikanlæg foran Biltema

Politik

Minister-chok: Faldt om i sit hjem en uge efter udnævnelse

112

Gramsede på ungarbejder: 31-årig sigtet

112

Påkørt af lastbil: Tilskadekommen fastklemt i bil

Lolland

Ny ghettoliste: Udsat område på Lolland med på liste

Nykøbing Falster revyen

Revystjerner udgiver "julebasker": Lyt til den her

Vejret

- Der er fedtet og glat på samtlige veje

112

Tog ulovlig kniv med på station

Lokal nyt

Voldsom stigning: Så meget vil det koste at sende et brev

Guldborgsund

To busruter på glatis

Lolland-Falster

Smadrede rekorden: - Det gik over al forventning

Lolland

Smidt ud igen og igen: Nu laver drengene dokumentar om det

Nykøbing

Advarede efter voldsomt snefald: Vejene var spejlglatte

Annonce
Vejret

December-sne over Sydhavsøerne: Her skal du være ekstra opmærksom

Guldborgsund

- Det her er det mest unikke projekt, jeg nogensinde har hørt om

Vejret

Dækket af sne: Sådan oplevede læserne snevejret

Lokal nyt

Lokale forfattere vinder pris i Kasakhstan

Sport

NFH flygter fra sneen: Bliver mødt af lækre omgivelser

Nykøbing

Snedig tyv: Havde ikke sit barn i barnevognen...

Erhverv

Bekræfter butik i Stubbekøbing: Har været på vores radar længe

Lokal nyt

Nu er der dom i Peter Madsen-sag

Lolland

Nu er Lollands største lynladestation åbnet

Politik

Tidligere fagforeningsboss er lokal spidskandidat

Trafik

Kæmpe-forsinkelser: Lammet af "omfattende signalfejl"

Vejret

Snevejret bliver ved: Sådan står det til med snerydningen

Politik

Minister afsætter 10 millioner kroner ekstra til julehjælp i år

Gedser

Cola-tyv på spil: Kunne næsten ikke stjæle for mindre

Guldborgsund

Karoline gik juleamok: Brugte 175.000 perler!

Politik

Regeringen vil hjælpe lokale ildsjæle med nem bankkonto

Lolland

I over 20 år har Erik hjulpet fattige familier: - Det er ganske forfærdeligt og gør indtryk

Guldborgsund

Rema 1000 afslører åbningsdag og købmandspar

Annonce
Annonce
Erhverv

Vestas fyrer - men vil ansætte flere i Nakskov

Ugeavisen Guldborgsund

Køb julehjerter i træ og støt

Sygdom

Danmark er ramt af ny epidemi

Indland

Fem partier truer med at forlade forhandlinger om 2025-mål

Julehjælp

Slog rekorden: Her er Mettes indsamlings-fif

Vejret

Kraftigt snevejr skyld i flere færdselsuheld

Lokal nyt

Trist topscorer: Her er der flest fattige børn

Vejret

Sneen daler: Så mange har haft brug for vejhjælp

Vejret

Snebyger vælter ind over Sydhavsøerne

Politik

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

Erhverv

Stor drejning i Aldi-salg: Her åbner Netto alligevel ikke

Guldborgsund

Brud på fjernvarmen: Forsyning beder borgerne om hjælp

Udland

Google begynder at slette inaktive konti på fredag