Annonce
Landbrug

Børnene får gris på gaflen

Det er et hit at lave sin egen medisterpølse i Andelslandsbyen. Her er det 4-årige Anders, der drejer hjulet, så kødet presses ind i grisetarmen. Foto: Denny Michael Jakobsen

I Andelslandsbyen Nyvang lærer børnene i sommerferien om andelstanken gennem leg og læring om grisen. Baggrunden er Danmarks eksport af bacongrise til England.

Hvad vil det sige at være andelsbonde? Det stifter børnene bekendtskab med i Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk, hvor der gennem hele skolernes sommerferie er tema om "Gris på Gaflen".

Her bliver børnene udstyret med en sparegris, som de skal fede op ved at løse forskellige opgaver. Løser de en opgave, får de en polet. Når grisen er fedet op, kan de som en rigtig andelsbonde sælge grisen som lækker bacon til England og modtage et certifikat af guld, sølv eller bronze alt efter, hvor fed grisen er.

Certifikatet er udformet, så det ligner et ægte "svinekort" fra 1930'erne fra Landbrugsministeriets Svinereguleringsudvalg, som dengang regulerede produktionen.

I køkkenet hos hos brugsuddelerens kone lærer børnene at lave flæskeporrer. Foto: Denny Michael Jakobsen

Rører ved grisetarme

I Andelslandsbyens skoletjeneste kan børnene lave deres egen medisterpølse. Efter at have vasket hænder, får de lov til at røre ved grisetarmen, putte kødet ned i kødhakkemaskinen og dreje hjulet rundt, så de kan se, hvordan kødet kommer ind i tarmen.

- Når det hedder en medisterpølse, kommer det sig af en pølse med ister. Ister er det indre fedt, der sidder omkring tarmene, forklarer formidleren Søren børnene.

Bagefter bliver medisterpølsen stegt på panden på det gamle brændekomfur. Smager børnene på medisteren, får de en ekstra polet.

- Det er sjovt at lave sin egen medisterpølse, og det smager godt, sagde Erik på 10 år, som sammen med ni andre familiemedlemmer i tre generationer fra Ballerup og København havde taget turen til Andelslandsbyen for andet år i træk for at deltage i "Gris på Gaflen".

- Det er sjovt at være her, og børnene får noget ud af det. De lærer lidt om, hvordan det foregik i gamle dage. Og det er også sjovt, at formidlerne er klædt ud, det giver en rigtig god stemning, siger Pernille Egebæk fra familiegruppen.

I den gamle legetøjsbutik skal børnene samle et puslespil med kødudskæringer fra grisen. I sygestuen fortæller sygeplejersken børnene om spolorm hos grisen og smitterisiko, og børnene prøver den gamle leg "sæt hale på grisen".

På husmandsstedet får børnene lov til at lave en fedtemad og smage på den, ligesom de også kan hjælpe husmandskonen med at slå hø med en le i børnestørrelse og fodre grisene med høet.

Det er vigtigt, at sanserne kommer i spil i historieformidlingen, siger Line Jandoria Jørgensen, som har arrangeret sommerferie-temaet "Gris på Gaflen" i Andelslandsbyen Nyvang. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Velsmagende flæskeporrer

I køkkenet i den gamle brugs er der også gang i brændekomfuret. Her instruerer brugsuddelerens kone børnene i at lave flæskeporrer. Børnene ruller et stykke flæsk rundt om et stykke porre, sætter tandstikker i for at holde sammen på den og vender den i smør og rasp. Duften breder sig i køkkenet, når de steges på panden, og retten falder i god jord hos de børn, Landbrugsnyts udsendte spørger.

- Det smager rigtig godt, sagde de to søskende Carl på 7 år og Rosa på 5 år, som er i Andelslandsbyen med deres forældre Louise Skov og Jacob Gjedde og lillesøster Dicte på 1 år.

Familien fra Vipperød har været igennem alle posterne, da Landbrugsnyt møder dem.

- Det bedste har været flæskeporren og medisterpølsen, mener Carl.

- Det er hyggeligt at være her. Vi var her også sidste sommer. Det er sjovt at se, hvordan det var i gamle dage, at man fx selv skulle hente vand. Det er godt, der er nogle aktiviteter, så man ikke bare skal gå rundt og kigge, siger Louise og Jacob.

Familie i tre generationer på tur i Andelslandsbyen. Børnene Anders på 4 år, Alfred på 8 år og Erik på 10 år synes, det var sjovt at lave sin egen medisterpølse. - Vi var her også sidste år, der er en rigtig god stemning i Andelslandsbyen, og børnene lærer noget, sagde Pernille Egebæk (nr. to fra venstre). Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Sanserne skal i spil

Netop læring gennem leg er vigtig for Andelslandsbyen.

- Det er vigtigt, at børnene ikke kun hører om andelstiden, men at de også får lov til at føle og smage, så alle sanser kommer i spil i historieformidlingen. Det skal være leg med viden, siger arrangør Line Jandoria Jørgensen.

- Når man formidler til børn, skal det være konkret. Vi prøver at sætte fokus på andelstiden gennem grisen. Den madkultur, vi har i dag, trækker tråde til dengang, hvor baconeventyret til England begyndte. Samtidig snakker vi lidt med børnene om, hvad andelstanken er for noget, og at man godt kan få slagtet grisen, selvom man kun har en, fortsætter hun.

Temaet "Gris på Gaflen" har da også taget navn efter en storstilet reklamekampagne fra cirka 1950, som skulle lære danskerne at spise det overskydende grisekød fra Danmarks store eksporteventyr af bacongrise til England.

Særligt posterne med mad var sjove, sagde Carl på 7 år, som kunne lide både flæskeporre, medisterpølse og fedtemad. Lillesøster Rosa på 5 år var også begejstret for flæskeporren. Familien fra Vipperød, som også talte Dicte på 1 år, Louise Skov og Jacob Gjedde, havde for anden sommer i træk lagt vejen forbi Andelslandsbyen. - Her er hyggeligt, og det er sjovt at se, hvordan det foregik i gamle dage, sagde de. Foto: Denny Michael Jakobsen
Når børnene har fedet deres sparegris op med poletter, bliver den vejet, og børnene får tildelt et guld-, sølv- eller bronze-certifikat alt efter, hvor mange opgaver de har løst. Foto: Denny Michael Jakobsen
Flæskeporrerne på panden i køkkenet i den gamle brugs. Foto: Denny Michael Jakobsen
Ved husmandsstedet er der lejlighed til at give grisene friskt hø, som børnene selv kan slå med en le. Foto: Denny Michael Jakobsen
Den gamle leg "Sæt hale på grisen" stifter børnene bekendtskab med i den gamle sygestue, hvor sygeplejersken også fortæller lidt om spolorm og smitterisiko. Foto: Denny Michael Jakobsen
Børnene får rig mulighed for at føle på tingene i Andelslandsbyen. Her er det grisetarme til medisterpølse. Hænderne skal selvfølgelig vaskes først. Foto: Denny Michael Jakobsen
Medisterpølse på det gamle brændekomfur. Foto: Denny Michael Jakobsen
I den gamle legetøjsbutik tjener børnene poletter til sparegrisen ved at samle et puslespil med kødudskæringer fra en gris. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Det er et hit at lave sin egen medisterpølse i Andelslandsbyen. Her er det 4-årige Anders, der drejer hjulet, så kødet presses ind i grisetarmen. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • I køkkenet hos hos brugsuddelerens kone lærer børnene at lave flæskeporrer. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Det er vigtigt, at sanserne kommer i spil i historieformidlingen, siger Line Jandoria Jørgensen, som har arrangeret sommerferie-temaet "Gris på Gaflen" i Andelslandsbyen Nyvang. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Familie i tre generationer på tur i Andelslandsbyen. Børnene Anders på 4 år, Alfred på 8 år og Erik på 10 år synes, det var sjovt at lave sin egen medisterpølse. - Vi var her også sidste år, der er en rigtig god stemning i Andelslandsbyen, og børnene lærer noget, sagde Pernille Egebæk (nr. to fra venstre). Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Særligt posterne med mad var sjove, sagde Carl på 7 år, som kunne lide både flæskeporre, medisterpølse og fedtemad. Lillesøster Rosa på 5 år var også begejstret for flæskeporren. Familien fra Vipperød, som også talte Dicte på 1 år, Louise Skov og Jacob Gjedde, havde for anden sommer i træk lagt vejen forbi Andelslandsbyen. - Her er hyggeligt, og det er sjovt at se, hvordan det foregik i gamle dage, sagde de. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Når børnene har fedet deres sparegris op med poletter, bliver den vejet, og børnene får tildelt et guld-, sølv- eller bronze-certifikat alt efter, hvor mange opgaver de har løst. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Flæskeporrerne på panden i køkkenet i den gamle brugs. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Ved husmandsstedet er der lejlighed til at give grisene friskt hø, som børnene selv kan slå med en le. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Den gamle leg "Sæt hale på grisen" stifter børnene bekendtskab med i den gamle sygestue, hvor sygeplejersken også fortæller lidt om spolorm og smitterisiko. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Børnene får rig mulighed for at føle på tingene i Andelslandsbyen. Her er det grisetarme til medisterpølse. Hænderne skal selvfølgelig vaskes først. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Medisterpølse på det gamle brændekomfur. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • I den gamle legetøjsbutik tjener børnene poletter til sparegrisen ved at samle et puslespil med kødudskæringer fra en gris. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Indland

Kammeradvokat lægger op til sanktioner i Folketinget efter mail-snageri

Annonce
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Dølle

- Det er noget, der har rigtig, rigtig høj prioritet

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt