Annonce
90 års jubilæum

"Hun tog chokoladen og kylede den hen ad gulvet"

Badmintonhallen er bevaringsværdi og har en særlig akustik. Badmintonnavne, der skal spille på lørdag, skulle eftersigende se frem til at høre den lyd igen, fortæller Nina Vedsø (til venstre), der her er i hallen sammen med Ellen Bille. Foto Anne Katrine Petersen
Et kludetæppe af familienavne har tegnet NBK igennem 90 år og flere verdensmestre har spillet i den legendariske hal. Lørdag fejrer klubben sig selv.

NYKØBING: Ellen Bille står med fingrene dybt begravet i badminstonsportens erindringer. En kuffert, der har tilhørt fabrikant Skaarup, første halinspektør i Nykøbing Falster Badmintonklub.  På væggene i klubbens cafeteria hænger tidernes store koryfæer. Her hænger Ellen i øvrigt også selv.

Hun er på sin vis en levende legende og kommer også til at være tilstede, når klubben lørdag fejrer sig selv. Det sker med et åbent hus og opvisninger af et par af de store navne, som klubben har fostret.

Heriblandt flere All England mestre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så langt nåede Ellen Bille aldrig selv. Men hun har trænet nogle, der gjorde. Og hun er selv lidt af en mester, når det kommer til erindringer og anekdoter fra den tid. For eksempel om dengang Knud Åge Nielsen med kælenavnet "Grønært", vinder af All England i 1964, lærte hende et par tricks.

- En dag kom han og sagde, at han ville lære mig det maskerede drop. Så vi trænede, og til Danmarksmesterskaberne skulle jeg møde Lonny Bostofte. Jeg kendte hende rigtig godt fra klubben og havde spillet double med hende flere gange. Vi fulgtes ad et stykkke af kampen, men da jeg først fik det maskerede drop til at fungere, slog jeg hende 11-6, 11-0.

- I badminton giver man ikke hinanden et æg, altså nul point. Hun blev skide sur, og jeg havde det lidt dårligt med det. Jeg havde fået en lille pokal og en stor æske chokolade, så jeg gik ind til hende i omklædningsrummet for at sige undskyld og give hende chokoladen. Hun tog æsken og kylede den hen ad gulvet, husker Ellen Bille.

Tonsvis af toast

Den tidligere træner og halinspektør er i dag 78 år. Udover egen karriere kastede hun sig ind i livet omkring klubben, da hun vendte retur fra København med mand og børn. Hun tog en tørn som træner i klubben, og senere hen har hun serveret tonsvis af toast for børn og unge, også hendes egne døtre, i årene som halinspektør i 80'ernes lokale badmintonklub .

- Det var jo en anden tid. Børnene kom direkte fra skole og lavede lektier her. Jeg hjalp dem med det, og ved enhver lejlighed, selv hvis det bare var fem minutter, de kunne få, kastede de ketcheren ind på banen for at få den først. De fik ikke bare badminton dengang, de fik en opdragelse, siger Ellen Bille.

De fik ikke bare badminton dengang, de fik en opdragelse.

Ellen Bille, tidligere spiller, træner og halinspektør
Artiklen fortsætter efter annoncen

Boede i klubben

I starten af 80'erne var 140 ungdomsspillere på venteliste til at spille badminton.

- Jeg boede hernede, simpelthen, husker Nina Vedsø, der selv blev meldt ind i klubben, da hun kun var få minutter gammel, før hun havde et navn. Hun er nu vendt tilbage til byen og bor i sine forældres hus efter flere år i Aarhus og København.

Dermed er Vedsø igen et navn i klubbens bestyrelsen. Ligesom det var for 40 år siden, hvor de mest engagerede medlemmer ofte var hele familier. Ikke mindst Ninas egen. Hendes far startede klubbens venskabsforening. Hendes mor stod for husmoderforeningens turnering. Blandt andet.

Og sådan kan Bille og Vedsø fortsætte med fortællingerne om den ene og den anden families kærlighed til sporten og klubben i generationer. Om lagkageholdet, om mestrene, om at svede sig glad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flexifjer og miniton

Selvom der ikke er 140 ungdomsspillere på venteliste i dag, arbejder stærke kræfter, som for eksempel Nina Vedsø, med nye tiltag. Det handler ikke mindst om at få det sociale liv tilbage i klubben. For selvom hold, der strækker sig tilbage til hendes fars tid, stadig kører, skal der mere til.

- Vi har flexifjer, hvor man ikke skal komme med en fast partner, og vi har startet miniton, hvor familier med små børn også kan være med. Jeg synes, det er sjovt og vil gerne være med til at skabe noget sammenhængskraft og noget fællesskab, siger Nina Vedsø, der naturligvis er med, når klubben fejrer jubilæum med åbent hus lørdag fra 14 til 16.30 med opvisningsbadminton. Blandt andet med tidligere verdensmester Peter Rasmussen og flere gange ungdomsmester Lars Pedersen.

Historien bag Nykøbing Falster Badmintonklub

 • 22. september 1933 indkaldte fire gæve Nykøbing-mænd til stiftende generalforsamling på Industrihotellet i Nykøbing F.
 • Det var telefondirektør Møller, bankkasserer Faber, isenkræmmer Nielsen og boghandler Arnold Larsen. Cirka 40 interesserede var mødt frem, og det, man blev enige om at stifte, var NBK - Nykøbing Falster Badminton Klub. Kontingentet blev sat til 4 kroner pr. måned, og den første bestyrelse blev valgt med Quaade Faber som klubbens første formand. Med i bestyrelsen var også Aage W. Dabelsteen og Fabrikant Skaarup, hvis sønner senere skulle få stor betydning som spillere i klubben.
 • Spillet foregik rundt omkring i gymnastiksale på byens skoler, men pladsen blev hurtig for trang. Allerede i marts 1934 afholdt man ekstraordinær generalforsamling, hvor man med stort flertal vedtog at bygge en hal. 2. september samme år stod hallen klar til indvielse.
 •  Medlemstallet var nu steget til mere end 300 medlemmer, der betalte et kontingent på 40 kroner om året med ret til at spille 2 timer om ugen med bolde, der kostede én krone stykket.
Badmintonbladet.dk


All England/Verdensmestre fra NBK

 • 1948: Herresingle Jørn Skaarup, Herredouble Preben Dabelsteen. Mixed double Jørn Skaarup
 • 1950 Herredouble Jørn Skaarup/Preben Dabelsteen
 • 1958 Herredouble Poul Erik Nielsen
 • 1959 Mixed double Poul Erik Nielsen
 • 1960 Herredouble Poul Erik Nielsen
 • 1964 Herresingle Knud Åge Nielsen
 • 1997 Peter Rasmussen vinder det officielle VM i herresingle

NBK
 • Badmintonhallen er bevaringsværdi og har en særlig akustik. Badmintonnavne, der skal spille på lørdag, skulle eftersigende se frem til at høre den lyd igen, fortæller Nina Vedsø (til venstre), der her er i hallen sammen med Ellen Bille. Foto Anne Katrine Petersen
Annonce
112

Firkantsdrama i Rødby: Voldspersoner tog flugten

Falster

Vild hæder: Lokal restauratør får Michelin-stjerne

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ung stjerne-kok efter kæmpe hæder: - Jeg bliver helt forpustet

112

Firkantsdrama i Rødby: Voldspersoner tog flugten

Sport

Storklub kommer til Maribo - TSØ fik svær pokallodtrækning

Guldborgsund

Danmarks bedste findes på Falster: - Det betyder ufatteligt meget

Falster

Vild hæder: Lokal restauratør får Michelin-stjerne

Sport

NFH-spiller gravid

112

Ung mand flygtede fra politiet, mens musikken bragede afsted

112

Varebil og lastbil i sammenstød

Lolland

Sygdom tvinger ø-færger til at sejle efter nødplan

Indland

Banker finder fejl i 20.000 gældssager

Politik

Venstre-formand regner med tilbagegang

Sport

Landsholdet vinker farvel til fodboldfans i Tivoli inden EM

Nykøbing

Mistede balancen efter slag: Så blev han sparket på åben gade

Udland

Over 2.000 mennesker meldes begravet i jordskred

Indland

Nye danske restauranter er under pres inden uddeling af michelinstjerner

Annonce
Annonce
Vejret

DMI varsler: Kraftig regn og skybrud på vej til Sydhavsøerne

Vejret

Vejret på LF: Lun mandag efterfølges af køligere tirsdag

Lokal nyt

Særligt fællesskab i København trækker tråde til Sydhavsøerne: Fylder 10 år

Guldborgsund

Ole føler sig tvunget til at lukke sin restaurant

Falster

Lokal restauratør i spil til eftertragtet hæder: "Kun den har niveauet"

112

30-årig er svært tilskadekommen efter overfald

Vejret

Skybrud og torden kan ramme landsdelen