Annonce
Lokal nyt

Museum søger hjælp til at dokumentere stormfloden

Det gik vildt for sig, da stormfloden rasede i oktober. Den historiske begivenhed efterlod sig mange historier og ting, og dem vil Museum Lolland-Falster bevare for eftertiden. Foto: Museum Lolland-Falster.
Museum Lolland-Falster efterlyser beretninger og fotos om stormfloden, som ramte Lolland-Falster i oktober. Arkæologerne opfordrer til at holde øje med fortidsminder på kysten.

LOLLAND-FALSTER: Det var dramatiske og uhyggelige timer, da vandet for nylig steg og steg. Stormfloden, der ramte Lolland-Falster 20.-21. oktober, var historisk og heldigvis sjælden. Men det er ikke første gang, havets vilde kræfter ramte øerne. 13. november 1872 blev Lolland og Falster nemlig hårdt ramt af en stormflod, som er kaldt den værste naturkatastrofe på dansk jord i nyere tid og kostede 80 mennesker livet.

Så galt gik det ikke denne gang. Digerne holdt. Som et direkte resultat af stormfloden i 1872 satte staten gang i opførelsen af Danmarks længste dige fra Nakskov til Errindlev og fra Elkenøre til Gedser. Endnu i dag holder digerne vandet væk fra Sydhavsøernes lavtliggende områder, og digerne var med til at forhindre, at stormfloden i år fik lige så katastrofale følger som for 151 år siden.

Til trods for digerne har Stormfloden i oktober 2023 alligevel sat sit præg på Lolland-Falsters landskab. Mange steder har havet taget flere meter af kysten med sig, og områder, som for tusindvis af år siden var fjord, sø eller hav, står nu igen midlertidigt under vand. Også havne og ejendomme mærkede oversvømmelsens ødelæggelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fortæl om din oplevelse

Museum Lolland-Falster vil gerne dokumentere årets stormflod, mens erindringerne stadig er friske, og der stadig findes ting, som fortæller om begivenhederne, så historien kan fortælles også om hundrede år. Ligger du inde med fotos, som viser vejrets og vandets påvirkning af din ejendom og landskabet under stormfloden?

Har du en fortælling om din oplevelse af stormfloden og dens følger, eller har du genstande, som fortæller om begivenhederne eller blev påvirket af stormfloden? Så hører museumsinspektør Cecilie Bønnelycke gerne fra dig på mail: ceb@museumlollandfalster.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arkæologer efterlyser fund

En stormflod går hårdt ud over fortidsminder, når havet æder af kysten. I det forandrede landskab dukker nogle steder nye, hidtil ukendte fortidsminder op. Andre steder er allerede kendte fortidsminder nu mere udsat for vejr, vind og vandets hærgen.

Det er ikke usædvanligt, at en stormflod blotlægger affaldsgruber og grave fra oldtiden i kystskrænterne. Her skal man holde øje med mørke aftegninger øverst i skrænten, og neden for kan man finde skår af lerkar, forarbejdet flint, dyreknogler og måske et menneskekranium, hvis stormfloden har taget en grav.

Stormen skyller også ting fra havbunden op på kysten, og der er nu større chance for at finde vragdele fra for længst sunkne skibe og ravsmykker fra oldtiden.

Fra Museum Lolland-Falsters arkæologer lyder en opfordring til, at strandgæster holder øje med fortidsminder, der er eroderet frem i kystskrænten, eller oldsager på stranden, når de går tur langs de påvirkede kyster. Har du set fortidsminder i landskabet, som er blevet udsat for stormfloden, eller har du fundet oldsager på stranden, så vil museumsinspektør og arkæolog Bjørnar Måge gerne høre fra dig på mail: bjm@museumlollandfalster.dk.

  • Det gik vildt for sig, da stormfloden rasede i oktober. Den historiske begivenhed efterlod sig mange historier og ting, og dem vil Museum Lolland-Falster bevare for eftertiden. Foto: Museum Lolland-Falster.
Annonce
Lokal nyt

Efter hvidvask-afsløring: TSØ-formand går af

Lolland

Dokumentar afslører: TSØ-formand i hvidvask for millioner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Efter hvidvask-afsløring: TSØ-formand går af

Lolland

Dokumentar afslører: TSØ-formand i hvidvask for millioner

112

Sydmotorvejen spærret

112

22-årig sigtet for drabsforsøg efter knivstikkeri

112

Gemte narko mellem løgene: Nu er han dømt

Erhverv

Virksomhed på vej til Nakskov: Forventer at ansætte 80-90 medarbejdere

112

135 taget i fartkontroller

Guldborgsund

Falstring nomineret til nordisk musikpris

Lolland

Kommune: Fejl på udsendte ejendoms-skattebilletter

Indland

Datatilsynet med alvorlig kritik i sag om nedbrud af NemID

Samfund

Fængsel på jagt efter særlige bøger

Guldborgsund

Rockerhistorie på Falster: Da rygmærkerne indtog den lille landsby

Guldborgsund

Jubler over Michelin-stjerne: Håber på flere studerende

112

Nu afhøres vidner i Emilie Meng-sag

Lolland

Slukkede brand i nat: Borger var vaks med haveslangen

Annonce
Annonce
112

Drama i Maribo: Råbende blotter fik knytnæveslag

Sport

Storklub kommer til Maribo - TSØ fik svær pokallodtrækning

Guldborgsund

Danmarks bedste findes på Falster: - Det betyder ufatteligt meget

Sport

NFH-spiller gravid

Guldborgsund

Kaos på skinnerne: Nu er der vigtigt nyt

112

Varebil og lastbil i sammenstød

Lolland

Sygdom tvinger ø-færger til at sejle efter nødplan