Annonce
Lolland

BESKYTTELSESLINJE STOPPER IGEN BYGGEPLANLER

Den sorte boligblok, som den blev præsenteret i det seneste lokalplan, var placeret 4,5 meter inde over søbeskyttelseslinjen i retningen mod domkirken. Lolland Kommune havde givet dispensation til denne placering, men nu har Miljø- og fødevareklagenævnet sagt nej. Illustration: Dall og Lindhardsen
Endnu engang er planerne om et nybyggeri i stedet for købmandsgården Grandfeldts Gård sat i stå. Miljø- og fødevareklagenævnet har sagt nej til dispensation.

MARIBO: Da den tidligere købmandsgård, som i folkemunde var kendt som "Grandfeldts Gård" blev revet ned i efteråret 2020, var det med forventning om, at der hurtigt kunne påbegyndes et stort nybyggeri. Siden har grunden dog henligget tom, og det eneste der er skudt op er ukrudtet.

Muligheden for at der sker noget snart er dalet yderligere, efter at Miljø- og fødevareklagenævnet i sidste uge underkendte en kommunal dispensation til at bygge ind over søbeskyttelseslinjen.

På luftfotoet fra 1959 kan man se den oprindelige længe, der gik ned mod søen. Den blev revet ned i 1973 for at give plads til et parcelhus. Foto: Det kongelige bibliotek, Sylvest Jensens luftfoto-samling

Det var Danmarks Naturfredningsforening, der i december 2020 klagede over planerne og den kommunale dispensation. Foreningen påpegede, at søbeskyttelseslinjen allerede tidligere er blevet flyttet, og at der ikke er tradition for, at man på den måde flytter rundt på linjen. Foreningen fandt også den store bygning, med en facade mod søen på 16 meters højde, alt for dominerende så tæt på søen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da Lolland Kommune i 2020 gav dispensation til at lade byggeriet overskride søbeskyttelseslinjen med 4,5 meter, var det for både at give et bedre indkig til søen fra Vestergade og for at skaffe plads til redningskøretøjer mellem nybyggeriet og nabobygningen. Kommunen har til Miljø- og fødevareklagenævnet påpeget, at bygningen ikke vil rykke tættere på søen, da den planlagte ejendom er flyttet mod øst, og det er her den overskrider en beskyttelseslinje - ikke tættere på søen i syd.

Ikke en genopførelse af tidligere byggeri

Normalt giver Miljø- og fødevareklagenævnet dispensation i sager, hvor et nybyggeri har samme placering, størrelse, anvendelse og karakter som den bebyggelse, der bliver erstattet. Frem til 1973 lå der en lade på placeringen tættest på søen, men den blev revet ned for at give plads til et parcelhus, det blev fjernet kort efter den historiske købmandsgård.

Et flertal i Miljø- og fødevareklagenævnet mener ikke, at nybyggeriet kan ses som en genopførelse af huset, da nybyggeriet hverken vil have et større grundareal, være højere og have en anden anvendelse. To af medlemmerne er dog uenige, og mener, at placeringen er næsten den samme og at der har været kort tid mellem nedrivning og et det planlagte byggeri.

På illustrationen kan man se, hvordan den røde søbeskyttelseslinjen går gennem den store boligblok tættest på søen. Det gør ikke, siger Miljø- og fødevareklagenævnet. Illustration: Lolland Kommune

I sit afslag på dispensation har flertallet af nævnet lagt vægt på, at søbeskyttelseslinjen allerede er blevet reduceret én gang. Det skete i 1988, og dermed regner man i nævnet med, at der er gjort endeligt op med bebyggelse i det område. Samtidig har flertallet vurderet, at bygningen med sin placering i første række til Klostersøen vil påvirke området negativt, og at en dispensation vil kunne have en uønsket præcedensvirkning.

Hos de to nævnsmedlemmer, som stemte for at give en dispensation, blev der lagt vægt på, at overskridelsen ville ske for at give et bedre udsyn fra Vestergade og ned mod søen, og dermed have en positiv effekt for Klostersøen og oplevelsen af denne.

Nævnets afgørelse kan ikke ankes.

  • 0003
    Den sorte boligblok, som den blev præsenteret i det seneste lokalplan, var placeret 4,5 meter inde over søbeskyttelseslinjen i retningen mod domkirken. Lolland Kommune havde givet dispensation til denne placering, men nu har Miljø- og fødevareklagenævnet sagt nej. Illustration: Dall og Lindhardsen
  • På luftfotoet fra 1959 kan man se den oprindelige længe, der gik ned mod søen. Den blev revet ned i 1973 for at give plads til et parcelhus. Foto: Det kongelige bibliotek, Sylvest Jensens luftfoto-samling
  • På illustrationen kan man se, hvordan den røde søbeskyttelseslinjen går gennem den store boligblok tættest på søen. Det gør ikke, siger Miljø- og fødevareklagenævnet. Illustration: Lolland Kommune
Annonce
Rødby

Troppede op i byen med stor kniv: Nægtede at følge politiet

112

Ung kvinde sigtet efter livsfarlig beslutning

Annonce
Annonce
Sport

NFH-nedsmeltning i Esbjerg - Blæst ud i Vesterhavet

Rødby

Troppede op i byen med stor kniv: Nægtede at følge politiet

Sport

Fattet cheftræner: - Der var slukket efter pausen

Indland

Advokat kræver knap 600.000 i erstatning til bortført pige

Nykøbing

God nyhed til NFH før finalen: Vi er helt oppe at ringe

Nykøbing

NFH fik ørerne i maskinen: Jeg er pisseirriteret

Guldborgsund

Stort potentiale: Vil gøre anonym gågade til et sprudlende torv

Udland

Bekymrende: Israel stopper amerikansk nyhedsbureaus billeder af Gaza

Indland

Efter stort skænderi: Nu vender flere kendte kanaler tilbage til dit tv

NFH i DM-finalen

Radiokommentator gik amok over NFH's finaleplads: Hør klippet her

Indland

Første skridt mod lavere moms? Skatteminister vil kigge på muligheden

NFH i DM-finalen

Spændt formand inden håndbold-braget: - Det vil være det største

112

128 taget i fartkontroller

Sport

Lokalt brydehåb er usikker på karrieren efter misset OL

Indland

Regioner: Der er behov for 1,1 milliarder til hospitalsudstyr

Annonce
Annonce
Sport

Ekspertens hårde dom: Der er nul procents chance

Sport

SLUT: Kæmpe-kø til NFH i første DM-finale

nfh i DM-finalen

Guldfest i Guldboxen: Biletterne rives væk

112

Kirkerup-sagen: Advokat kræver over en halv million i erstatning

Guldborgsund

Der kom 267 motorcykler: Uventet kæmpe-opbakning til konfirmation

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer