Annonce
Lolland

En ny byrådssal med mange udfordringer

Det første byrådsmøde i den nye byrådssal i Det Gule Parkhus i Maribo, hvor søjlerne foran bordene gjorde det svært for byrådsmedlemmerne at se hinanden. Foto: Flemming Keith Karlsen

- Jeg forstår ikke, at man kan bruge så mange millioner uden at lave en 3D-model af planerne. Den ville have afsløret, hvor lidt man kan se hinanden. Det er dårlig byggeledelse, og det er administrationen, der har ansvaret, siger byrådsmedlem.

MARIBO/LOLLAND Der blev fra start af sat ord på det åbenlyse, da borgmester Holger Schou Rasmussen (S) 15. juni bød velkommen til det første byrådsmøde i Lolland Byråd i den nyetablerede byrådssal på førstesalen i Det Gule Pakhus i Maribo.

- Velkommen til det gamle Qvades Pakhus. Det er jo en bygning, som nu er sat i stand i al dens pomp og pragt, som da den næsten var ny, og nu har jeg jo haft den ære at få lov til at holde et par møder i den her bygning et par gange, og jeg må bare sige, at det er et utrolig dejligt rum at være i, indledte borgmesteren, men fortsatte så:

- Jeg kan godt se, at som vi sidder her og har vores første byrådsmøde, så er vi en lille smule udfordrede.

Alle tilstedeværende anede nok, hvad han sigtede til. For nok tog førstesalen sig arkitektonisk flot og smagfuldt indrettet ud, men pladsen var trang, byrådsmedlemmerne kunne kun lige akkurat placeres i hestesko i lokalet, og søjlerne i rummet tog delvist udsigten til hinanden. De fremmødte borgere, der gerne ville lytte med, måtte desuden nøjes med at kigge med på en skærm i lokalet nedenunder, da der ikke var plads til dem i lokalet. Selv direktionen - og pressen - var henvist til et par løse stole stillet op i hast i hjørnerne.

Borgmesteren uddybede det selv sådan her:

- Der er nogle vinkler, der kan være en lille smule blinde, men vi må jo prøve det af et par gange og se, hvordan det går, og ellers har vi et noget større mødelokale nedenunder, der måske kan blive lidt bedre indrettet til det.

En enkelt detalje hjalp dog et lille stykke af vejen. For som Tine Vinther Clausen (V) allerede inden mødets start vittigt havde bemærket, var det godt, stolene havde hjul på. For så kunne byrådsmedlemmerne i hvert fald køre lidt til den ene og den anden side i et forsøg på at forbedre udsynet til hinanden.

Skærme skulle afhjælpe problemet med at kunne se hinanden i salen. Foto: Flemming Keith Karlsen

Faldt som et postulat

Det havde ellers tidligere på året, af artiklen "Nu mangler vi bare at kunne holde byrådsmøder" bragt i Folketidende 20. marts 2021, fremgået, at byrådssalen var indrettet efter sigtelinjer, så alle kunne se hinanden uden om søjlerne. Men den påstand, som var fremkommet, da chefkonsulent Mette Madsen fra Lolland Kommune, projektleder Gitte Nørregaard Winther fra Lolland Kommune og Sammy Kiraz fra H+ Arkitekter viste frem for journalisten, faldt som et postulat til det første byrådsmøde.

Spørgsmålene meldte sig fluks: Var det en rigtig beslutning at flytte den eksisterende byrådssal i det gamle rådhus i Maribo til førstesalen i Det Gule Pakhus i Maribo? Hvem rådgav til det? Hvem besluttede det? Og ikke mindst hvad har det kostet?

Forud strakte sig allerede en historik af furore over, at kommunen valgte at bruge knap 34 millioner kroner på at istandsætte og ombygge bygninger for at samle administrationen, uagtet at der samtidig ville blive sparet på årlige udgifter for to millioner kroner til lejemål på Kidnakken.

Især Det Gule Pakhus viste sig at blive det fordyrende led, idet den forventede udgift, kun for dét, steg fra 9 millioner kroner til næsten 12,5, da licitationen var slut. Men det var et enigt byråd, bortset fra Enhedslisten, der 20. juni 2019 stemte for den samlede bevilling til at renovere bygninger og samle administrationen.

I dag er politikerne mere delte. Ikke på spørgsmålet om rigtigheden i, at bygningerne blev sat i stand - det, synes de alle, er godt - men fornuften i, at byrådssalen, som et led i den proces, blev flyttet til Det Gule Pakhus.

En proces, som Bjarne Hansen, teknisk direktør i Lolland Kommune, bekræfter primært har ligget i administrationen.

- Der har ikke været en politisk behandling af detaljerne, men økonomiudvalget i Lolland Kommune er løbende blev orienteret om planerne, siger han.

Disse orienteringer er dog ikke ført til referat for enhver at læse. Det skyldes, at mødereferater ikke rummer den detaljegrad, forklarer han.

- Der står heller ikke, hvor borgmesterens stol skal stå, lyder det spidst fra direktøren.

De fremmødte borgere måtte kigge med på en skærm i stueetagen. Her har borgmesteren foreslået, at byrådsmøderne måske kan forsøges holdt i stedet for. Men også her er der søjler. Foto: Flemming Keith Karlsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Må ærligt indrømme

Men måske orienteringerne ikke har været fyldestgørende nok. Eller også har politikerne ikke været vakse nok, siden de ikke har hugget bremsen i.

Byrådsmedlem Henning G. Rasmussen (DF), som sidder i økonomiudvalget, siger i hvert fald i dag:

- Jeg vil ærligt indrømme, at jeg havde ikke tænkt, at det stolpeværk ville komme til at se sådan ud.

Han syntes ikke, at det på det første byrådsmøde i den nye byrådssal var "særlig smart" med søjlerne og de skærme, som delvist skulle kompensere for det begrænsede udsyn.

- Jeg må nok sige, at beslutningen om at lægge byrådssalen dér ikke har været særlig god, siger han.

Byrådsmedlem Leo Christensen (L) er mere hård i sin kritik.

- Den nye byrådssal er værdiløs, siger han og tilføjer:

- Jeg forstår ikke, at man kan bruge så mange millioner uden at lave en 3D-model af planerne. Den ville have afsløret, hvor lidt man kan se hinanden. Det er dårlig byggeledelse, og det er administrationen, der har ansvaret, siger han.

Han nævner, at det eneste i processen, han som byrådsmedlem siden bevillingen er blevet involveret i, er, hvilke stole der skulle indkøbes. Til det formål, indkøb af inventar, blev der i øvrigt afsat ekstra 355.064 kroner.

Leo Christensen mener ikke, at der er nogen tvivl om, at byrådssalen må holde flyttedag igen.

Byrådsmedlem Henning A. Rasmussen (Din Stemme) er mere afdæmpet i sin kritik.

- Jeg tænkte, at det var ikke det mest velegnede lokale, jeg har været til byrådsmøde i, siger han.

Tine Vinther Clausen kalder det et smukt rum, men det egner sig ikke til byrådsmøde nu, mener hun.

- Måske er det et spørgsmål om, at vi får produktudviklet på tingene, funderer hun.

- Måske kan vi stille bordene anderledes, måske skal vi nedenunder, måske hjælper det, når vi får skærmene til at fungere optimalt, siger hun.

På byrådsmødet kunne hun på et tidspunkt se tre versioner af byrådsmedlem Signe Lund (S), fordi hun både kunne se hende i virkeligheden og på to skærme bag hende.

- Jeg ville foretrække en byrådssal, hvor vi kunne se hinanden, siger hun.

Hun synes også, at det var ærgerligt med de fremmødte borgere, der var henvist til en skærm i stueetagen i stedet for at sidde med i salen.

De samme kritikpunkter lyder fra byrådsmedlem Bente Borreskov (EL), der heller ikke finder den nye byrådssal velplaceret.

- Det kom bag på mig, hvor lidt plads der var. Det var meget trangt, og der var hverken plads til borgere eller pressen. Søjlerne gjorde det også svært at se, men det havde jeg forventet ud fra de tegninger, som vi på et tidspunkt fik at se, da vi skulle vælge stole.

Endelig var skærmene til mere gene end gavn, mener hun.

For borgmesteren i Lolland Kommune betyder det meget, at ingen af de tidligere byrådssale i de syv gamle kommuner, Holeby, Højreby, Maribo, Rødby, Nakskov, Rudbjerg og Ravnsborg kommuner, som Lolland Kommune i 2007 er gjort af, nu lægger sal til.

Han er heller ikke fan af byrådssale, som står tomme bortset fra en dag om måneden, og førstesalen i Det Gule Pakhus er netop blevet fleksibelt indrettet, så den kan blive brugt til både konferencer, udstillinger og kulturelle begivenheder.

- Det andet er en vanvittig luksus, siger han.

Han påpeger desuden, at byrådet kun holder 5 af sine 11 møder i Maribo, da resten bliver holdt i alt fra haller til forsamlingshuse i hele kommunens geografi. Det betyder, at Lolland Byråd ikke kun er afhængig af den nye byrådssal i Maribo, og at byrådsmedlemmerne er vant til at klare sig med mange forskelligartede faciliteter.

Men i forsamlingshuse har kommunen ikke brugt penge på at sætte i stand, der bruger byrådet bare det forhåndenværende ...

- Jeg kan slet ikke se problemet, siger borgmesteren og henviser til, at førstesalen i Det Gule Pakhus som nævnt skal bruges til mange formål.

Han mener desuden, at det nok skal gå.

- Nu tager vi et par møder mere, og så ser vi, siger han og foreslår igen, at ellers må stueetagen afprøves.

Han oplyser, at det desuden ikke kunne gøres anderledes, for eksempel ved at beholde den gamle byrådssal i det gamle rådhus i Maribo, hvor der nu er indrettet kontorer.

- På grund af fredningsregler ville det være blevet meget dyrere, hvis vi havde indrettet kontorer i pakhuset, siger han.

Det bekræfter teknisk direktør Bjarne Hansen, der har ansvaret for den administrative proces og de kompromiser, der nødvendigvis er indgået undervejs.

Han fastholder, at administrationen har fået det bedste ud af bevillingen i de givne rammer, og han er i øvrigt fuldt tilfreds med resultatet.

- Jeg synes, at det er et udmærket mødelokale, siger han og understreger, at det fra dag et har været kendt af alle, at Det Gule Pakhus har søjler.

- Det kan ikke være en overraskelse for nogen. Men man kan selvfølgelig ændre opfattelse, når man ser det fysisk i stedet for på tegninger, medgiver han.

Han mener desuden, at det er for tidligt at fælde dom over den nye byrådssal.

- Jeg synes ikke, at der er grundlag for at foretage en evaluering efter kun ét møde.

Kun byrådsmedlem Lars Christiansen (SF) er uden betænkeligheder.

- Det skal nok komme til at virke, siger han og betegner udfordringerne på det første møde som "lidt startvanskeligheder med it og skærme".

- Det skal nok komme op at køre optimalt.

For så vidt søjlerne siger han:

- Det er, som det er. Jeg synes, at jeg har fået en god plads. Jeg kunne se det meste, og ellers må man vifte lidt mere med armene, hvis man vil markere. Vi har heldigvis en meget opmærksom kommunaldirektør.

  • Det første byrådsmøde i den nye byrådssal i Det Gule Parkhus i Maribo, hvor søjlerne foran bordene gjorde det svært for byrådsmedlemmerne at se hinanden. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • Skærme skulle afhjælpe problemet med at kunne se hinanden i salen. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • De fremmødte borgere måtte kigge med på en skærm i stueetagen. Her har borgmesteren foreslået, at byrådsmøderne måske kan forsøges holdt i stedet for. Men også her er der søjler. Foto: Flemming Keith Karlsen
Annonce
Lolland

Henrik er ikke i tvivl: Den vil ødelægge vores by

Politik

Lollik bliver spidskandidat

Annonce
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Dølle

- Det er noget, der har rigtig, rigtig høj prioritet

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt