Annonce
Lolland

Lolland i spil til stort energiforsøg

Ole Alm er udviklingschef hos Andel og ansvarlig for selskabets arbejde med energilagring. Foto: Andel

Andel vil investere 75 millioner kroner i anlæg, der kan lagre overskudsenergi i sten.

LOLLAND Energikoncernen Andel vil sammen med firmaet Stiesdal Storage Technologies opstille en prototype af et anlæg, der kan lagre energi fra eksempelvis solcelleparker i sten.

Andel har investeret 75 millioner kroner i virksomheden og ventes inden sommerferien at beslutte sig for, hvor anlægget skal opstilles.

Det bliver et sted på Vestsjælland, Sydsjælland eller Lolland-Falster - og Lolland står formentlig stærkt i det felt.

Anlægget skal nemlig helst opstilles et sted, hvor der både er en høj produktion af elektricitet og flaskehalse i elnettet, der kan gøre det svært at lede strømmen væk, når vindmøllerne for alvor snurrer, eller solcelleanlæggene koger.

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) er da også ivrig efter, at Andel vælger at placere anlægget på Lolland.

- Jeg håber da inderligt, det ender med den løsning, siger han og bekræfter, at Lolland Kommune arbejder med at gøre sine hoser grønne overfor Andel.

Det sker blandt andet i regi af Reel - Ren Energi Lolland - hvor kommunen og Andel er blandt partnerne.

- Vi har et godt samarbejde med Andel, og stenlagring er en af de ting, vi har diskuteret meget i Reel. Vi har en direkte kontakt til Andels øverste ledelse og spørger, om ikke det er her, vi skal arbejde videre med at gøre Lolland til storskalalaboratorium, siger Holger Schou Rasmussen og spår, at prototypen blot vil blive det første af mange af den type anlæg.

Henrik Stiesdal er manden bag Stiesdal Storage Technologies, som sammen med Andel vil opstille en prototype af et anlæg, der kan lagre energi i sten. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Den store udfordring

Bag Stiesdal Storage Technologies står Henrik Stiesdal, der i mere end 30 år har arbejdet med energilagring, som er blevet et varmt emne i den grønne omstilling.

For produktionen af elektricitet fra solceller og vindmøller svinger, men samfundet har brug for en stabil elforsyning.

- Den eneste, rigtig store udfordring for en 100 procent grøn elforsyning er, at vi ikke kan gemme strømmen fra de tidspunkter, hvor vinden blæser og solen skinner, til senere brug. Produktion og forbrug er simpelthen ikke i balance. Der er endnu ikke kommercielle løsninger på dette problem, men det håber vi at levere med vores energilagringssystem, siger Henrik Stiesdal i en pressemeddelelse.

Her forklarer han om systemet, som hedder "Gridscale".

Det indeholder knuste sten i ærtestørrelse, der opbevares i isolerede ståltanke. Når der er overskud af strøm på elnettet, bliver lageret opladet ved, at et specialkonstrueret varmepumpesystem flytter varme- energi fra ét sæt af tanke til et andet.

Stenfyldet bliver koldere i de tanke, hvor energien tages fra, mens det bliver meget varmere i de tanke, som modtager varmen, helt op til cirka 600 grader.

Varmen kan opbevares i stenene i mange dage, og når der på et tidspunkt er behov for mere strøm på elnettet, tilbageføres varmeenergien igen fra de varme tanke til de kolde tanke med en slags gasturbine, der producerer elektricitet.

Denne løsning giver en høj effektivitet takket være lavt energitab, og lagerets størrelse kan skaleres op ved blot at tilføre flere tanke med stenfyld.

Energilageret består af et eller flere sæt ståltanke fyldt med knust sten. Op- og afladning sker med et system af kompressorer og turbiner. Kapaciteten kan øges ved at tilkoble flere tanke. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Artiklen fortsætter efter annoncen

Billigt og bæredygtigt

Principperne med lagring af energi i sten er afprøvet i to projekter, som Andel og Stiesdal Storage Technologies hver for sig har gennemført på DTU Risø.

Erfaringerne har været så gode, at det er tid til at bygge en prototype i stor skala, og det går de to parter nu sammen om.

- Teknologiudvikling og avanceret udstyr gør det ikke alene, vi har også brug for samarbejde med en erfaren operatør, som har stor viden om elnettet og kan få produktion, lager og forbrug til at spille sammen i praksis. Her står Andel som en stærk og ambitiøs medspiller, som kan få teknologien afprøvet og rullet ud i stor skala, vurderer Henrik Stiesdal.

Hos Andel glæder Ole Alm, der er udviklingschef og ansvarlig for selskabets arbejde med energilagring, sig også over samarbejdet:

- Sten er et billigt og bæredygtigt materiale, som kan opbevare store mængder energi på en lille plads, og som kan holde til utallige op- og afladninger af lageret. Det ved vi fra vores test på Risø-anlægget. Vi skal nu skabe enheder, der er fleksible og relativt enkle at have med at gøre. De kan stå ved solcelle- og havvindmølleparker, ved transformerstationer og industrianlæg, og måske på de kommende vindøer, siger han.

Og på Lolland krydser Holger Schou Rasmussen fingre:

- Jeg vil da blive ærgerlig, hvis ikke det i sidste ende lander på Lolland.

  • Ole Alm er udviklingschef hos Andel og ansvarlig for selskabets arbejde med energilagring. Foto: Andel
  • Henrik Stiesdal er manden bag Stiesdal Storage Technologies, som sammen med Andel vil opstille en prototype af et anlæg, der kan lagre energi i sten. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
  • Energilageret består af et eller flere sæt ståltanke fyldt med knust sten. Op- og afladning sker med et system af kompressorer og turbiner. Kapaciteten kan øges ved at tilkoble flere tanke. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annonce
Rødby

Troppede op i byen med stor kniv: Nægtede at følge politiet

112

Ung kvinde sigtet efter livsfarlig beslutning

Annonce
Annonce
Sport

NFH-nedsmeltning i Esbjerg - Blæst ud i Vesterhavet

Rødby

Troppede op i byen med stor kniv: Nægtede at følge politiet

Nykøbing

NFH fik ørerne i maskinen: Jeg er pisseirriteret

Indland

Advokat kræver knap 600.000 i erstatning til bortført pige

Nykøbing

God nyhed til NFH før finalen: Vi er helt oppe at ringe

Udland

Bekymrende: Israel stopper amerikansk nyhedsbureaus billeder af Gaza

Guldborgsund

Stort potentiale: Vil gøre anonym gågade til et sprudlende torv

Indland

Efter stort skænderi: Nu vender flere kendte kanaler tilbage til dit tv

Indland

Første skridt mod lavere moms? Skatteminister vil kigge på muligheden

NFH i DM-finalen

Radiokommentator gik amok over NFH's finaleplads: Hør klippet her

NFH i DM-finalen

Spændt formand inden håndbold-braget: - Det vil være det største

Sport

Lokalt brydehåb er usikker på karrieren efter misset OL

112

128 taget i fartkontroller

Indland

Regioner: Der er behov for 1,1 milliarder til hospitalsudstyr

Sport

SLUT: Kæmpe-kø til NFH i første DM-finale

Annonce
Annonce
Sport

Ekspertens hårde dom: Der er nul procents chance

nfh i DM-finalen

Guldfest i Guldboxen: Biletterne rives væk

112

Kirkerup-sagen: Advokat kræver over en halv million i erstatning

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Guldborgsund

Der kom 267 motorcykler: Uventet kæmpe-opbakning til konfirmation

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik