Annonce
Lolland

Vores fjerne forfædre havde sejl på ryggen

Et blik på permtidens dyr sender tankerne i retning af nogle af de dyr, som lever på jorden nu, men klodens udvikling har ændret meget på dyrelivet i de seneste 300 millioner år. Foto: Ingrid Riis
Knuthenborg Naturhistorisk Samling viser den udvikling som livet på jorden har været gennem de sidste 300 millioner år.

KNUTHENBORG: For 45 år siden blev en engelske park på Midtlolland omdannet til en safaripark. Her kunne folk fra nær og fjern for en lille skilling opleve eksotiske dyr i de smukke omgivelser. Her var giraffer, zebraer og tigre. Dyr som man ikke var vant til at se på Lolland.

Skovridergården har levet en omskiftelig tilværelse i Knuthenborg. Her har både været plads til familiefester og lejrskoler, men nu er bygningen fra 1865 blevet en central del af Knuthenborg Naturhistorisk Samling. Foto: Ingrid Riis

Siden har parken været under konstant udvikling, men med årets nyhed tager ejer Christoffer Knuth faktisk et skridt tilbage. Her er det fortiden som er blevet fremtiden - og ikke en hvilken som helst fortid. Med Knuthenborg Naturhistorisk Samling kan safariparken præsentere skeletter, der er op mod 299 millioner år gamle.

Flere af de disse skeletter er fra dyr, der aldrig tidligere har været udstillet i Europa.

Christoffer Knuth

Samlingen blev officielt indviet i onsdags, hvor inviterede gæster blev budt indenfor i først Skovridergården, som huser de ældste skeletter, og siden "Black Box" hvor der i fremtiden vil blive fyldt med dinosaurer.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Christoffer Knuth bød gæsterne velkommen til parkens nye attraktion, der skal være med til at lære parkens gæster om evolutionen på kloden. Foto: Ingrid Riis

Christoffer Knuth håber, at udstillingen kan være med til at give parkens gæster en idé om, hvorfor klodens skabninger i dag ser ud som de gør. At det er en udvikling, som rækker millioner af år tilbage.

Mangler en "Permian Park"

Når den naturhistoriske samling går tilbage til permtiden, som begyndte for 299 millioner år siden, er det fordi, det var her at nogle dyr fra vandet begyndte at erobre landjorden. Her begynder de store landlevende dyrs historie rigtigt. Livet på jorden var dog allerede gammelt. Det kan spores op mod tre milliarder år tilbage i tiden.

Permtiden er dog ikke særligt kendt i den brede befolkning.

Selv om man endnu er forholdsvis ny i denne verden, og måske har svært ved at forestille sig at disse dyr levede for op mod 300 millioner år siden, kan udstillingen sagtens være spændende. Foto: Ingrid Riis

- Den er svær at markedsføre, for der har ikke været en "Permian Park" ligesom vi har haft "Jurassic Park", siger Christoffer Knuth. Han håber dog, at udstillingen i Skovridergården gør noget for denne tids dyr.

Hvad var permtiden?

Permtiden var en geologisk periode som strakte sig over cirka 50 millioner år. Det er den sidste del af jordens oldtid, og fandt sted fra omkring 299 til 252 millioner år før vores tid. 

Jorden så dengang helt anderledes ud, og klodens kontinenter var samlet i superkontinentet Pangæa.

Gennem permtiden udviklede dyrelivet sig fra at leve i vandet, og til at indtage landjorden. Først kom en form for krybdyr, som søgte op på land for at lægge æg, og siden kom egentlige pattedyr.

Permtiden endte med en stor massedød, hvor op mod 95 procent af al liv uddøde. Det skete formentlig på grund af både klimaforandringer og en store katastrofer som meteornedslag og vulkanaktivitet. Selv om en sådan masseuddød lyder som om det gik meget stærkt, så viser forskning, at den tog omkring 60.000 år.

- Flere af de disse skeletter er fra dyr, der aldrig tidligere har været udstillet i Europa, og her bliver de en del af en permanent udstilling i Knuthenborg.

Dyrene i permtiden var specielle. De ligner underlige kombinationer mellem firben, øgler og krokodiller, men selv datidens pattedyr var specielle.

Den konservative gruppeformand Mai Mercado tager sammen med datteren Elisa et nærmere kig på en af fortidens sære skabninger. Foto: Ingrid Riis

- Selv pattedyrene rendte rundt med et stort sejl på ryggen, forklarer Christoffer Knuth, og selv om kun skeletterne er tilbage, kan man sagtens se, hvor disse sejl har været.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aftryk af meget gammel hud

Inde i skoven, ved siden af Skovridergården, er allosaurussen "Big Joe" flyttet ind i den bygning, som blot kaldes "Black Box". Her kommer flere dinosaurusser til i fremtiden, ligesom man vil kunne se udstillinger, som forandrer noget af synet på disse store dyr.

Dyrene i permtiden havde masser af tænder, og lignede bestemt ikke nogen, som man havde lyst til at møde i vor tid. Foto: Ingrid Riis

Da den store allosaurus for cirka 155 millioner år siden lagde sig til at dø på en sandbanke, i det der i dag er Wyoming, sørgede datidens omstændigheder for, at dyret satte et aftryk. Tidligere er et sådan aftryk kun fundet én gang, og det var på størrelse med en hundredkroneseddel. "Big Joe" har gemt meget mere til forskningen.

Sin tids farligste dræber

For mange er en Tyrannosaurus Rex den ultimative dræbermaskine i dinosaurenes tidsalder, men måske dens fjerne forfader allosaurus faktisk var mere frygtindgydende.

Nok var den lidt mindre end Tyrannosaurus Rex, men den kunne alligevel blive op mod elleve meter lang og op til tre meter i skulderhøjden. Samtidig nåede den en vægt, der godt kunne komme op på et par ton.

Der hvor en allosaurus virkelig adskillede sig var på armene. De var nemlig langt stærkere end hos Tyrannosaurus Rex og kunne derfor bedre fastholde byttet.

Der er fundet flere allosaurus-fossiler i Nordamerika, hvor dyret var toppen af fødekæden fra New Mexico og godt 1.000 kilometer mod nord. Der er dog også fundet lignende arter i Portugal og på det afrikanske kontinent.

Allosaurusserne levede på jorden for cirka 155 til 144 millioner år siden, og der gik endnu godt 90 millioner år, før Tyrannosaurus Rex blev sin tids mest frygtede rovdinosaur.

- Der er blandt andet bevaret aftryk af Big Joes hud og skæl på undersiden af halsen. Det mønster, vi kan se, er aldrig tidligere observeret på en dinosaur. Skællene sidder i et mønster, der er meget lig det, man ser på undersiden af slanger, forklarer palæontologen Mark Loewen, ph.d. og lektor på University of Utah.

Selv om man ikke er særlig stor, så er de mange millioner år gamle skeletter meget fascinerende. Foto: Ingrid Riis

Disse aftryk vil komme til Knuthenborg inden længe, da forskerne næsten er færdige med at nærstudere dem. En helt ny og hidtil ukendt dinosaurart får også sit hjem på Knuthenborg inden længe, og andre skeletter kommer til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udstilling sendes ud i verden

Og forskningen er ikke forbi, når skeletterne ankommer til den lollandske safaripark. Her vil forskere nemlig også have adgang til dem, for på den måde at udvide kendskabet til livet på jorden dengang - og måske kaste mere lys over, hvorfor det ser ud som det gør i dag.

De mange historiske og sjældne skabninger kommer også ud at rejse, så fok i fjerne egne ikke nødvendigvis behøver at besøge Lolland for at møde dem.

Det kan være svært at forestille sig, at et dyr som dette kan være en fjern slægtning til nogle af nutidens skabninger. Foto: Ingrid Riis

- Om vinteren, når Knuthenborg er lukket, skal de ud i verden for at blive udstillet, forklarer Christoffer Knuth. Men når foråret kommer, vender de tilbage som trækfugle.

Udstillingerne med de mange millioner år gamle dyr, skal være med til at sætte fokus på evolutionen af liv på jorden. Både permtiden og den efterfølgende lange periode med dinosaurer, endte nemlig frygteligt for klodens skabninger. Begge perioders dyr mistede livet i kæmpe masseudryddelser - efter permtiden døde op mod 95 procent af liv på jorden. Måske på grund af stigende temperaturer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skeletter badet i lys og lyd

Når gæsterne møder fortidens frygtelige skabninger, alle med masser af skarpe tænder, er det ikke til en traditionel udstilling. I permtiden begynder udstilling med et skævt gulv, der skal symbolisere de dyr, som endnu mest holdt til i vandet. Efterhånden som de bliver mere og mere trygge ved landjorden retter gulvet sig ud.

Christoffer Knuth fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om parkens store allosaurus-skelet, og af hensyn til landets sundhedsudgifter glædede det nok ministeren, at denne rovdinosaur uddøde for millioner af år siden. Foto: Ingrid Riis

Det hele er tilsat lys- og lydeffekter, som måske kan fortælle noget om, hvordan livet har været på jorden dengang.

- Den del af udstillingen er et kunstnerisk indslag, som vi har skabt i samarbejde med spanske og tyske lyd- og lysfolk. Vi er på rette vej, men vi er der ikke helt endnu, siger Christoffer Knuth om den del af udstillingen, og i det hele taget er der småting, som endnu skal justeres. Der blev knoklet på højtryk for at få udstillingen klar til den officielle åbning, og det lykkedes på nær disse små detaljer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skeletterne er ægte

Safariparkens ejer har allerede mødt tvivlen blandt nogle folk, der ikke kan tro, at den lollandske attraktion, som begyndte med at fylde den engelske landskabspark med eksotiske dyr, kan have ægte skeletter i den naturhistoriske samling.

"Big Joe" er den mest kompklette allosaurus, der er fundet på jorden. Kun fem procent mangler den fra at have et fuldstændigt skelet. Foto: Ingrid Riis

- Men det er ægte fossile skeletter, slår Christoffer Knuth fast.

Men det man kan sige er, at værdien af det her fuldstændig vanvittig, fordi de udstillede skeletter er unikaer.

Christoffer Knuth

For at kunne skabe en sådan samling, har det været nødvendigt for Knuthenborg Safaripark at lave en lang række forskellige konstruktioner, hvor der har været forskellige låneaftaler.

- Derfor er det også meget komplekst at tale om, hvor stor denne investering er for os, har Christoffer Knuth tidligere fortalt til Folketidende.

De to udstillinger er bundet sammen af en sti gennem skoven, og på få minutter er der gået millioner af år. Foto: Ingrid Riis

- Men det man kan sige er, at værdien af det her fuldstændig vanvittig, fordi de udstillede skeletter er unikaer.

Knuthenborg Naturhistorisk Samling er åben i parkens åbningstid, og der er gratis adgang, når entreen til safariparken er betalt.

13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-36
    Et blik på permtidens dyr sender tankerne i retning af nogle af de dyr, som lever på jorden nu, men klodens udvikling har ændret meget på dyrelivet i de seneste 300 millioner år. Foto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-3
    Skovridergården har levet en omskiftelig tilværelse i Knuthenborg. Her har både været plads til familiefester og lejrskoler, men nu er bygningen fra 1865 blevet en central del af Knuthenborg Naturhistorisk Samling. Foto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-7
    Christoffer Knuth bød gæsterne velkommen til parkens nye attraktion, der skal være med til at lære parkens gæster om evolutionen på kloden. Foto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-14
    Selv om man endnu er forholdsvis ny i denne verden, og måske har svært ved at forestille sig at disse dyr levede for op mod 300 millioner år siden, kan udstillingen sagtens være spændende. Foto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-15
    Den konservative gruppeformand Mai Mercado tager sammen med datteren Elisa et nærmere kig på en af fortidens sære skabninger. Foto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-32
    Dyrene i permtiden havde masser af tænder, og lignede bestemt ikke nogen, som man havde lyst til at møde i vor tid. Foto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-30
    Selv om man ikke er særlig stor, så er de mange millioner år gamle skeletter meget fascinerende. Foto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-27
    Det kan være svært at forestille sig, at et dyr som dette kan være en fjern slægtning til nogle af nutidens skabninger. Foto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-61
    Christoffer Knuth fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om parkens store allosaurus-skelet, og af hensyn til landets sundhedsudgifter glædede det nok ministeren, at denne rovdinosaur uddøde for millioner af år siden. Foto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-58
    "Big Joe" er den mest kompklette allosaurus, der er fundet på jorden. Kun fem procent mangler den fra at have et fuldstændigt skelet. Foto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-39
    De to udstillinger er bundet sammen af en sti gennem skoven, og på få minutter er der gået millioner af år. Foto: Ingrid Riis
  • MAR knuthenborg-23
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-24
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-21
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-18
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-17
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-19
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-12
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-16
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-10
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-11
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-8
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-5
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-6
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-35
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-34
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-33
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-30
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-25
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-27
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-53
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-52
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-50
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-48
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-44
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-40
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-45
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-42
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-65
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
  • MAR knuthenborg-66
    13-04-2022 Foto: Ingrid Riis. Officielle åbning af Knuthenborg Naturhistoriske Samling. Velkomst ved Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.
Annonce
Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Annonce
Annonce
Nykøbing

Nedslående besked fra legendarisk værtshus

Lolland

Fejrede årsdagen: Men en ville ikke ned at kigge

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Lolland

Vil af med sine apoteker: - Vi har ikke holdt ferie i 10 år

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Nykøbing

Slap A' for en fest: - Det var én stor overraskelse

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Trafik

Var totalt spærret: Gaffeltruck væltet på motorvejen

Indland

Statsministeren venter flere russiske hybridangreb

Lolland

Flest i landet: Så mange dumper dansk og matematik på Lolland

Annonce
Annonce
Femern

Den første er færdig: Vigtigt skridt i kæmpe-byggeri

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster

Vejret

DMI: Mandag bliver våd, men så kommer forårssolen

Guldborgsund

Gert gennemførte sit monster-projekt

Dølle

Masser af kontroller på vejene ved Dølle: Her er politiets status

Dølle

Benhårde Berit trods stenkast: Det er jeg altså ikke bange for

Indland

DSB varsler forsinkelser og aflyste tog mandag morgen