Annonce
Lolland

Unik samling af skeletter skal sætte fokus på evolutionen

Der bliver mulighed for at stå ansigt til ansigt med nogle meget specielle dyr. Foto: Knuthenborg Safaripark

Knuthenborg Safaripark har skabt en naturhistorisk samling af skeletter, der er op mod 300 millioner år gamle og kan fortælle om livets udvikling på Jorden.

KNUTHENBORG Når Knuthenborg Safaripark åbner 9. april, kan gæsterne blive taget med på en tidsrejse 300 millioner år tilbage på kloden og møde nogle af de første skabninger, som levede på landjorden. Det sker med skeletter, som er både indkøbt og lånt for at skabe en naturhistorisk samling, der sender safariparken ind i verdenseliten, når det handler om dyr fra permtiden.

Sidst på sommeren rykkede håndværkerne ind i Skovridergården, der bliver centrum for de ældste skeletter. Her har tidligere været blandt andet restauration og plads til lejrskoler, men nu er bygningen fra 1865 ved at få den sidste finpudsning, så de meget specielle skeletter kan rykke ind.

I skoven ved siden af er bygget en hal, "Black Box", der står skjult bag træerne, og her vil der rykke skeletter af dinosaurer ind. Fælles for de to udstillinger er, at der vil være tale om ægte skeletter og ikke replikaer. Samtidig vil der blive brugt lys og lyd, skabt af firmaet Tamshick fra Berlin, til at gøre fortællingen mere levende - ikke mindst for de yngre gæster.

Christoffer Knuth har gennem flere år arbejdet på at skabe den unikke udstilling. Allerede i 2019 kom de første skeletter til safariparken, men planerne måtte ændres, da de blev mere og mere omfattende. Foto: Knuthenborg Safaripark

Udstilling bliver helt unik

For safariparkens ejer og direktør, Christoffer Knuth, bliver åbningen af udstillingen kulminationen på fem års hårdt arbejde.

- Udstillingen med ægte skeletter fra permtiden finder du mig bekendt ingen andre steder overhovedet. Det er nogle af de mest fundamentale dyr, som er både dinosaurerne og vores forfædre, fortæller han.

I Skovridergården kommer de besøgende til at følge dyrene fra vandet og op på land, og for at komme over til dinosaurerskeletterne skal de ud på en lille gåtur. Det kan virke ganske symbolsk, for permtiden endte med en gigantisk masseudryddelse af klodens dyr.

Hos dinosaurerne kan man opleve et våbenkapløb over mange millioner år, hvor dyrene blev større og større, fik drabelige klør og store tænder. Knuthenborg Safaripark vil blandt andet kunne præsentere verdens måske mest intakte rovdinosaurer fra juratiden, altså for godt 213 til 144 millioner år siden.

Permtiden er den sidste del af Jordens oldtid og ligger fra cirka 300 til 250 millioner år siden. Tiden var præget af masser af liv i klodens have, men samtidig begyndte dyrene at forlade havet og finde op på landjorden. Dermed var der skabt grobunden for det liv, som der er på Jorden den dag i dag.
Permtiden endte med en masseudryddelse af arterne, formentlig efter stigende temperaturer på jorden. Tiden blev efterfulgt af Jordens middelalder, Mesozoikum, som er kendt som dinosaurernes tid på Jorden. Den var fra cirka 250 til 65 millioner år siden.

Permtiden bød på dyr, som mindede en del om dem, vi senere er kommet til at kende, dog har de formentlig været ret specielle at se på. Foto: Knuthenborg Safaripark
Artiklen fortsætter efter annoncen

Dinosaurskoven var starten

Christoffer Knuth begyndte i 2018 at formidle udviklingen af de dyr, som vi kender i dag, da han åbnede Dinosaurskoven. Her er modeller af dinosaurerne placeret i noget, der minder om naturlige omgivelser, men med Knuthenborg Naturhistorisk Samling har han taget hul på et helt nyt kapitel for safariparken:

- Andre steder i verden har du enten klassiske museer eller dyreparker. Jeg tror, at vi er et af de eneste steder i verden, hvor man vil kunne se ægte skeletter af fortidens dyr indenfor og efterfølgende kunne gå ud at se, hvad dyrene har udviklet sig til i dag. Vi tager det fedeste fra den museale og dyrenes verden og skaber på den måde en evolutions historie.

Gæsterne i Knuthenborg Safaripark kan komme helt tæt på de mange millioner år gamle skeletter. Foto: Knuthenborg Safaripark
Artiklen fortsætter efter annoncen

Evolutionen som et DNA

Netop evolutionen vil i fremtiden være en del af Knuthenborgs DNA, og udstillingerne med skeletter vil blot vokse i de kommende år.

- Jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at man lærer om evolution. Kigger man eksempelvis ud på en elefant, så er det et ufatteligt smukt dyr, men den har eksempelvis nogle kæmpestore ører, som kan bruges til temperaturregulering, hvilket man allerede finder på dyr for op mod 300 millioner år siden. Det er så spændende, siger Christoffer Knuth.

Samtidig er en fortælling om evolutionen blandt klodens dyr også en fortælling om Jordens klima, som bestemt ikke er mindre interessant i disse år.

- Evolutionen er sket rigtig mange gange, og det er klimaændringerne også, og nogle gange i en ekstrem grad. Da permtiden slutter, dør måske op mod 90 procent af al liv på Jorden, men der er stadig 10 procent, som fortsætter og udvikler sig derfra til en ny og spændende tid.

Håbet med den nye udstilling er, at Knuthenborg kan give historien om evolutionen et helt nyt udtryk, som både kan skabe interesse for, hvordan livet var i en fjern fortid, og hvor gæsterne efterfølgende kan begive sig ud i parken og se, om de kan genkende fjerne slægtninge til skeletterne fra millioner af år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Giver plads til forskning

De første spæde skridt til den nye udstilling blev taget, da Christoffer Knuth selv var med på jagt efter fossiler af dinosaurer i Montana i 2017. Kontakter blev knyttet, og siden er der arbejdet videre med projektet.

Nogle af de kommende skeletter er købt hjem til udstillingen, andre har Knuthenborg lånt permanent, og den naturhistoriske samling vil ikke bare være en attraktion for gæster på Lolland.

- Det, vi får her, er så unikke eksemplarer, at det har været vigtigt for os, at der skal kunne forskes på dem. Derfor har vi lavet et samarbejde med et museum, som vil stå for den forskning, forklarer Christoffer Knuth.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ukendt dinosaur på vej

Netop på grund af forskning vil alle denne sæsons dinosaurer heller ikke være på Lolland fra begyndelsen.

- Den ene er der eksempelvis ved at blive lavet forskning på lige nu, og vi synes ikke bare, det er vigtigt, at man forsker på disse skeletter, men for os er det vanvittigt vigtigt, at det gøres af de rette eksperter.

Blandt nyhederne vil nemlig være en dinosaur, som slet ikke er kendt i dag, og derfor vil adgangen til forskning på Knuthenborg Naturhistorisk Samling være af stor betydning. En anden dinosaur er ved at blive undersøgt af et hold forskere, fordi den har nogle helt specielle ting omkring sig, der ikke er set tidligere.

Men selv om forskerne altså i første omgang er færdige, når de sender skeletterne til Lolland, kan nye forskere få lov at komme til Knuthenborg og fortsætte arbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Låner udstillingen ud

Som led i at udbrede kendskabet til dyrene fra denne fjerne fortid er det også besluttet, at udstillingen ikke kun kan opleves i Knuthenborg Safaripark. For når parken alligevel lukker for vinteren, vil skeletterne rejse ud i den store verden.

- Vi vil sende dem ud til museer rundt i verden, gerne som en samlet udstilling, så de ikke bare skal stå her hele vinteren. På den måde kan mange andre også få gavn af dem, siger Christoffer Knuth.

- Både forskning og udstilling andre steder er enormt vigtigt for os for at få det her til at fungere ordentligt.

Målet er over de næste tre til fire år at skabe en udstilling, som vil placere Knuthenborg Safaripark i den øverste elite, når det handler om skeletter fra den fjerne fortid.

- Når det handler om permtiden, er vi der allerede, og vi kommer der hurtigt med dinosaurerne, fordi de skeletter, vi får, er i en så perfekt stand, slår safariparkens direktør fast.

Investeringen i den naturhistoriske samling, og udstillingerne til den, er absolut i den dyre ende.

- Det er meget dyrt det her, men det er samtidig også et komplekst regnskab, fordi vi har hentet disse skeletter gennem flere forskellige konstruktioner med eksempelvis lån. Til gengæld kan man helt sikkert sige, at værdien af det, som vi udstiller, vil være fuldstændig vanvittig, da det er unika, siger Christoffer Knuth.

Endnu arbejder håndværkerne, hvor flere kommer lokalt fra blandt andet tømrer- og snedkerfirmaet Henrik Lund Lauridsen og fra Hunseby Smedie, på at få udstillingslokalerne klar, men Christoffer Knuth forventer, at alt står klart, til gæsterne kan rulle ind gennem Maglemerporten 9. april og tage hul på en helt ny sæson. En sæson, der altså kan sende dem 300 millioner år tilbage i tiden, men heldigvis også ganske hurtigt tilbage til vor tid.

  • Der bliver mulighed for at stå ansigt til ansigt med nogle meget specielle dyr. Foto: Knuthenborg Safaripark
  • Christoffer Knuth har gennem flere år arbejdet på at skabe den unikke udstilling. Allerede i 2019 kom de første skeletter til safariparken, men planerne måtte ændres, da de blev mere og mere omfattende. Foto: Knuthenborg Safaripark
  • Permtiden bød på dyr, som mindede en del om dem, vi senere er kommet til at kende, dog har de formentlig været ret specielle at se på. Foto: Knuthenborg Safaripark
  • Gæsterne i Knuthenborg Safaripark kan komme helt tæt på de mange millioner år gamle skeletter. Foto: Knuthenborg Safaripark
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Annonce
Annonce
Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik