Annonce
Politik

Regering og kommuner vil finde penge og skære i udgifter til udsatte

- Det kan for borgeren - vi har at gøre med meget udsatte - være ganske traumatiserende ikke at få det rigtige tilbud første gang, siger social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Her ses hun på et pressemøde om handicapområdet 2. maj 2024. (Arkivfoto). Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Aftaleparter vil finde det rigtige botilbud til udsatte i første hug, så udgifter på området mindskes.

Udgifterne til udsatte borgere er eksploderet over en håndfuld år, og derfor er regeringen og kommunerne mandag blevet enige om at finde flere penge og reducere udgifterne.

Grundlæggende skal pengene bruges bedre ifølge en ny delaftale om kommunernes økonomi for 2025. Det siger social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et pressemøde.

- Det kan for borgeren - vi har at gøre med meget udsatte - være ganske traumatiserende ikke at få det rigtige tilbud første gang. Det bliver i sidste ende rigtig dyrt, så man taber både menneskeligt og økonomisk, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunerne leverer hvert år støtte til mere end 194.000 børn, unge og voksne med nedsatte fysiske eller psykiske vanskeligheder.

I perioden 2018-2023 har kommunerne øget udgifterne til de udsatte borgere med cirka 6,3 milliarder kroner.

Det kaldes samlet det specialiserede socialområde, og det koster flere og flere penge. Udgifterne til botilbud er steget markant, men det skyldes ikke kun et stigende behov.

Ifølge mandagens aftale skal pengene komme fra besparelse på administration.

- Det er os, der har skabt det administrative monster, der gør, at folk føler, at de skal kæmpe fra tue til tue, og derfor er det også vores opgave at lave det om, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Parterne vil overordnet have en bedre styring af økonomien, så ressourcerne bruges bedst muligt.

- Vi vil ikke sætte et beløb på, men hensigten er at bremse udgiftsvæksten og få noget økonomisk frirum, siger formand for KL Martin Damm (V), der er borgmester i Kalundborg.

Overordnet vil parterne øge kvaliteten og samtidig spare penge. Og det kan godt lade sig gøre på netop dette område, mener de.

Det skyldes, at det er et af de eneste områder, hvor der ikke er takstlofter, hvilket parterne nu vil indføre. Uden et loft risikerer kommunerne at betale ekstra i forhold til, hvor meget borgerne får ud af det ifølge ministeren.

- Det er i virkeligheden ret simpelt. Vi har nogle tilbud, som ligger alt for lavt på kvaliteten, og nogle som ligger alt for højt på priserne, uden at kvaliteten følger med, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Ministeren uddyber, at de blandt andet vil lave en analyse af, om der er nok botilbud, og om det er de rigtige for borgerne, fordi der mangler data på området. Tidligere har parterne aftalt at bygge flere botilbud.

Landsorganisationen for sociale tilbud kalder behovet for styring for legitimt, men frygter en forringelse af kvaliteten.

- Det gælder for eksempel et takstloft på botilbud, som vil betyde, at mennesker med de mest komplekse behov ikke længere får mulighed for at få den rette hjælp, fordi de er "for dyre", siger direktør Mads Roke Clausen i en skriftlig kommentar.

Han mener, at man lægger op til at stække både Socialtilsynet og Ankestyrelsen, som han kalder "afgørende for at sikre høj kvalitet".

I fredags blev der indgået en politisk aftale på handicapområdet, som indfører uddannelseskrav på sikrede institutioner. I dag har kun halvdelen af medarbejderne på bo- og døgntilbud en relevant uddannelse.

/ritzau/

  • Pressemøde om aftale
    - Det kan for borgeren - vi har at gøre med meget udsatte - være ganske traumatiserende ikke at få det rigtige tilbud første gang, siger social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Her ses hun på et pressemøde om handicapområdet 2. maj 2024. (Arkivfoto). Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Annonce
Annonce
Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Guldborgsund

Undrer sig over helt nye detaljer i brev

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt