Annonce
Politik

Uenighed i regeringen om at revurdere indvandreres førtidspension

Karin Liltorp fra Moderaterne skyder Venstre-toppens idé om at revurdere førtidspensioners - dem som bor i udsatte boligområder - grundlag for at modtage ydelsen ned. (Arkivfoto). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Venstre-toppen formoder, at folk på førtidspension i udsatte boligområder godt kan arbejde helt eller delvist.

Venstre mener, at førtidspensionister i udsatte boligområder skal have revurderet grundlaget for, at de kan modtage deres ydelse.

Regeringspartneren fra Moderaterne er helt uenig.

Det siger Karin Liltorp, Moderaternes beskæftigelsesordfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som udgangspunkt er det meget svært at få førtidspension, og jeg synes, at det er uheldigt at mistænkeliggøre processen. Vi har slet ikke lyst til at tage fat i, at man skal revurdere retten til førtidspension, ud fra hvor man bor, og hvilken hudfarve man har, siger hun.

Det er i et interview med Jyllands-Posten med Venstre-formand Troels Lund Poulsen og Venstres næstformand, Stephanie Lose, at Venstre-toppen kommer med forslaget.

For Venstre går forslaget ud på, at arbejdsudbuddet kan øges ved at få indvandrere på førtidspension tilbage på arbejdsmarkedet.

- Vi kan jo se, at der især i nogle af de udsatte boligområder er en meget høj andel af ikkevestlige indvandrere, som er på førtidspension. Her vil vi vende bunken for at se, hvor mange af dem der stadig ikke kan arbejde, lyder det fra Troels Lund Poulsen i interviewet.

Læs Jyllands-Postens artikel her

Venstre-toppen har en formodning om, at nogle personer ville kunne arbejde helt eller delvist. Men mere konkret bliver det ikke i interviewet.

Karin Liltorp mener, at medmindre Venstre har viden om, at mange uberettiget har fået førtidspension, så kan Moderaterne ikke støtte forslaget.

- Det kan være, at Venstre har en viden på området, som jeg ikke har. Jeg har ikke set data, der bakker op om, at der her er blevet givet uretmæssigt førtidspension. Så indtil vi har noget på det, synes jeg ikke, at det er et relevant spor at afsøge, siger hun.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, skriver i en sms, at det tredje af regeringens partier er villig til at drøfte emnet.

- Hvis der er mennesker, som for år tilbage har fået tilkendt førtidspension, men som i dag kan bidrage, er det fornuftigt at diskutere, hvordan de kan komme til at bidrage, skriver Rabjerg Madsen.

Det er dog afgørende for Socialdemokratiet, at syge borgere ikke skal frygte at miste deres førtidspension, skriver han.

- Vi er allerede i gang med at se på, om vi kan få borgerne i kontanthjælpssystemet til at bidrage mere. Blandt andet ved at indføre en arbejdspligt, skriver Rabjerg Madsen.

Sidste år blev et politisk flertal enig om en aftale om arbejdspligt, som skal sende især ikkevestlige kvinder på offentlig forsørgelse i nyttejob. Aftalen om arbejdspligt - eller aktivering om man vil - blev en realitet efter gentagne forsøg på at få forslaget indført de seneste år.

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er der to typer ordninger for førtidspension.

Den 1. januar 2003 blev der indført nye regler for førtidspension. Så førtidspensionister kan enten være på den gamle eller nye ordning.

Under de nye regler kan en kommune eksempelvis frakende pension, hvis "pensionistens arbejdsevne bliver så væsentligt forbedret, at vedkommende vedvarende kan forsørge sig selv gennem et arbejde".

Men fra 1. januar 2023 til 31. december 2025 kan førtidspensionen ikke frakendes, medmindre pensionisten selv beder om det.

Desuden kan pensionisten for eksempel bede kommunen om at gøre pensionen hvilende, mens pensionisten vil prøve sig af på arbejdsmarkedet.

/ritzau/

  • FV22: Møde i salen med valg af formand og nyvalgtes underskrifter
    Karin Liltorp fra Moderaterne skyder Venstre-toppens idé om at revurdere førtidspensioners - dem som bor i udsatte boligområder - grundlag for at modtage ydelsen ned. (Arkivfoto). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Annonce
Annonce
Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Annonce
Annonce
Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt