Annonce
Sport

FAKTA: De fem hovedpunkter fra nyt britisk fodboldtiltag

Derby County i hvidt er en af de seneste klubber i England, som har været på randen af konkurs. (Arkivfoto). Foto: Paul Ellis/Ritzau Scanpix
Den britiske regering vil oprette en instans til at regulere engelsk klubfodbold, som kan få stor indflydelse.

Sent onsdag frigav den britiske regering et længe ventet dokument, som indeholder et udkast til, hvordan man bedst sikrer fremtiden for professionel klubfodbold i England.

Regeringen har i sinde at oprette en decideret fodboldmyndighed, som får mandat til at regulere engelsk klubfodbold.

Den skal sørge for, at også klubberne under Premier League-niveau bliver økonomisk bæredygtige, at traditioner ikke knægtes, og at fansenes stemme bliver hørt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye myndighed, som regeringen agter at oprette, såfremt lovgrundlaget kan komme på plads, får fem hovedfokusområder:

* Licenser.

Et licenssystem administreret af den nye myndighed kommer til at gælde for Englands fem bedste rækker. Alle klubber i rækkerne skal have en licens for at kunne spille i de respektive turneringer.

Licensen tildeles dog kun til klubber, som lever op til en række krav. Det gælder eksempelvis, at klubben skal have en bæredygtig forretningsmodel, et bæredygtigt ejerskab, skal varetage fansenes rimelige interesser og acceptere kun at deltage i turneringer, som myndigheden godkender.

* Passende og ordentlige ejere.

Flere engelske klubber er endt på randen af konkurs, fordi især udefrakommende ejere enten uden forstand på drift af en klub eller sågar med indblanding i kriminelle anliggender har drevet klubben mod den økonomiske afgrund.

Derudover har man også set kontroversielle ejerskifter i klubber som Manchester City og Newcastle, hvor stenrige fonde med direkte linje til emiraters styre har overtaget klubberne. Det har ført beskyldninger om sportswashing med sig.

Derfor skal den nye fodboldmyndighed implementere en granskning af nye ejere og direktører. Her skal det fastslås, om en ny ejer og direktion kan godkendes ud fra, om det er passende og ordentlige folk, om de har tjent deres penge på redelig vis, og om deres økonomiske planer er robuste.

* Stoppe udbryderforsøg.

Under den nye ordning vil ingen engelske klubber kunne deltage i turneringer, som ikke godkendes af den nye fodboldmyndighed.

Tiltaget skal sikre, at ingen klubber kan slutte sig til en eventuel udbryderliga hverken nationalt, kontinentalt eller internationalt.

Det var tæt på at ske, da seks af de største klubber i Premier League i 2021 meddelte, at man ville blive en del af den nyoprettede European Super League sammen med seks andre af Europas største klubber. Få dage efter udmeldingen trak de seks klubber sig dog fra projektet efter massive fanprotester.

* Faninteresser, traditioner og arv.

Fansene skal igen have mere indflydelse i klubberne, fremgår det af regeringens udkast. Derfor vil der i licenssystemet være sat krav for et minimum af faninvolvering fra klubbernes side.

Blandt kravene vil være, at fans skal tages i ed, hvis det er på tale at ændre på klubbens navn, trøjer eller logo. Det samme skal et ønske om at flytte til et andet stadion.

Klubberne skal kunne dokumentere, at de regelmæssigt konsulterer en repræsentativ gruppe af fans i forhold til klubstrategiske beslutninger.

* Fordeling af midler.

De store økonomiske midler i engelsk klubfodbold skal gerne distribueres mere solidarisk, så klubberne på lavere niveauer får en større bid af den kage, der primært kommer fra Premier Leagues indtægter.

Andelen af indtægter, som skal sive fra Premier League ned gennem rækkerne, aftales mellem Premier League, English Football League og FA. Parterne har ikke kunnet blive enige om en ny aftale endnu. Med regeringens forslag vil den nye fodboldmyndighed blive øverste instans og kan fastsætte rammerne for fordeling, såfremt parterne ikke kan blive enige.

Efter oprettelsen af Premier League i 1992, endte 57 procent af den samlede indtjening for landets fem bedste fodboldrækker i Premier League i den første sæson. Aktuelt er det tal ændret til 83 procent.

Kilde: Reuters.

/ritzau/

  • 775926823
    Derby County i hvidt er en af de seneste klubber i England, som har været på randen af konkurs. (Arkivfoto). Foto: Paul Ellis/Ritzau Scanpix
Annonce
Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Lolland

- Kommunen skubber ansvaret væk, og lægger det over på de frivillige

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Guldborgsund

Undrer sig over helt nye detaljer i brev

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Annonce
Annonce
Falster

Vakte opsigt på Falster: Nu bekræfter de vildt fund

Lokal nyt

Advarer før pinsen: Tænk jer om

Indland

Jagtulykke koster 53-årig mand livet

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik

Nykøbing

Stort galleri: Elevernes imponerende galla-ankomst

Sport

Sendte pædagogerne op i det røde felt: Nu har han fået 3-årig kontrakt

Lolland

Lokale museer er lettede over ny reform: Mister ikke tilskud