Finske ishockeymestre flopper mod USA i VM-åbner

Med sejren over værtsnationen Finland fik USA revanche for sidste års nederlag til finnerne i semifinalerne samme sted. Foto: Lehtikuva/Reuters
Den forsvarende verdensmester, Finland, tabte 1-4 til USA i åbningskampen ved VM på hjemmebane.

Finlands regerende verdensmestre fik fredag en meget skuffende start på deres titelforsvar, da holdet tabte 1-4 til USA på hjemmebane i Tampere.

Amerikanerne fik dermed revanche for 3-4-nederlaget til netop Finland i semifinalerne ved sidste års VM samme sted.

Kampen var den første i VM's gruppe A, som Danmark også er en del af.

Finland startede ellers bedst og førte 1-0 efter en tæt første periode, da 33-årige Teemu Hartikainen efter 17 minutter fandt vej til nettet i powerplay.

Momentum skiftede dog i anden periode. Amerikanerne holdt glimrende fast i pucken og lod verdensmestrene skøjte rundt og bruge mange kræfter.

Én af de mange collegespillere i USA's trup, 19-årige Cutter Gauthier, udlignede til 1-1 efter 34 minutter og lagde en dæmper på de 12.000 tilskueres lydniveau i Nokia Arena.

Og det kom aldrig for alvor op igen. I tredje periode fortsatte kampbilledet med USA som dominerende. Drew O'Connor bragte fortjent amerikanerne på 2-1 efter en uselvisk assist af Dylan Samberg og betalte siden tilbage.

O'Connor var således henholdsvis tredje- og næstsidste spiller, da Alex Tuch øgede til 3-1 og 4-1. Det sidste mål faldt i tomt net, da de modløse finner satsede alt til slut.

Ligeledes i gruppe A kom Sverige fredag fra land med en smal 1-0-sejr over Tyskland efter et mål i powerplay i tredje periode.

Og i gruppe B indfriede Tjekkiet med hiv og sving sin favoritværdighed med en 3-2-sejr over rivalen Slovakiet efter et opgør, hvor alle mål faldt i første periode.

Det opgør blev spillet i Letlands hovedstad Riga, der sammen med Tampere deler værtskabet, og senere samme sted tabte letterne sin første kamp 0-6 til Canada.

Danmark spiller lørdag klokken 15.20 sin første kamp. Her venter slutrundens lavest rangerende hold på verdensranglisten, Ungarn.