Matti Breschel uhyggeligt tæt på VM-guldet

Norske Thor Hushovd er ny verdensmester i landevejscykling. Danske Matti Breschel vinder sølv.

Efter en usædvanlig cool præstation vandt Matti Breschel søndag VM-sølv i landevejscykling.

Og den danske stjernerytter var umanerligt tæt på at snuppe VM-titlen og dermed retten til at køre i regnbuetrikoten et helt år.

Men i en spurtafslutning mellem små 20 ryttere, hvor Matti Breschel åbnede spurten, blev han på de sidste meter oversprintet af norske Thor Hushovd, der kørte over stregen som ny verdensmester, mens Breschel hamrede sin ærgrelse ned i styret.

Af et VM-løb at være åbnede løbet sig relativt tidligt op. Med omkring 70 kilometer til mål blev der etableret en større gruppe med mere end 30 ryttere, hvor blandt andre store favoritter som italienske Filippo Pozatto og belgiske Philippe Gilbert sad.

Med var også den forsvarende verdensmester Cadel Evans og danske Chris Anker Sørensen. Netop Chris Anker Sørensen var de næste mange kilometer meget synlig i udbruddet, hvor han ikke lod noget køre væk.

Mens der virkelig blev kørt cykelløb foran - man så blandt andet Vuelta-vinderen Vincenzo Nibali spille med musklerne - så sad store navne som Fabian Cancellara, Thor Hushovd og danske Matti Breschel længere bagude og testede hinanden af på tålmodigheden.

Og det fik de belønning af med 30 kilometer til mål, hvor gruppen kom op til de forreste.

Det skabte en situation, hvor 40 mand - heriblandt en del spurtstærke ryttere - kørte samlet ud på den sidste omgang af løbet. Med i gruppen var både Matti Breschel, Anders Lund og Chris Anker Sørensen.

På sidste omgang åbnede storfavoritten Philippe Gilbert op på den hårdeste af løbets stigninger, Cadel Evans svarede tilbage i et hidsigt forsvar af den VM-titel, han vandt i 2009, men også Matti Breschel stemplede ind i løbet, da han kom op i en forfølgergruppe på syv ryttere.

På den næste af løbets bakker så Breschels VM ud til at være overstået, da han ikke formåede at gå med i jagten på Gilbert. Men igen valgte den danske rytter rigtigt, da han gemte på kræfterne og lod ryttere bagfra komme op en gang mere.

Gilbert kunne ikke holde den jagtende gruppe væk, og gruppen blev samlet på den sidste kilometer, hvor Anders Lund og Chris Anker Sørensen serverede spurten for Breschel.