Annonce
Lolland

Suveræn fastelavnsbollebager i et kvart århundrede

Godsejerens bedste kaffekage er en af sællerterne hos Lone og Niels Olsen i Horslunde Bageri. Foto: Jan Knudsen
Første oktober fejrer Lone og Niels Olsen i Horslunde Bageri, at de har forsynet egnen med brød og kager i 25 år – og det meste af Lolland med fastelavnsboller.

HORSLUNDE: Lone og Niels er begge vokset op på Fejø Dengang drømte ingen af dem om, at de skulle ende som selvstændigt erhvervsdrivende.

- Niels’ far var Fejøs sidste erhvervsfisker, og jeg kommer af en frugtavlerfamilie og oplevede jo, hvordan en enkelt haglbyge kunne ødelægge et helt års afgrøde på mindre end en time. Så hverken Niels eller jeg skulle nyde noget af at have egen forretning, fortæller Lone og slår en latter op midt i det bageri, som hun sammen med sin mand Niels nu – trods alt – har drevet i 25 år.

Første oktober 1997 overtog de bageriet på hovedgaden i Horslunde fra den forhenværende bager, der i øvrigt også hed Niels – med efternavnet Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forinden havde Niels arbejdet som bager i Maribo, mens Lone var hjemmehjælper i Nakskov.

- Vi troede, at vi overtog en forretning, som vi stille og roligt kunne passe, bare os to, og samtidig have god tid til vores to børn. Men sådan skulle det ikke gå, og det endte med, at vi måtte sende vores yngste i børnehave, beretter Lone Olsen.

Da der var mest travlt i bageriet, leverede de brød og kager til fire udsalg – to i Kragenæs, ét i Torrig og ét på Fejø.

- Det kunne bære en svend og en dame på fuld tid i butikken, og så kunne Lone og jeg endelig også holde en friweekend, fortæller Niels Olsen.

Hårde tider

Før 2007, dengang Horslunde lå i Ravnborg kommune, var der masser af arbejdspladser i byen, blandt andet på rådhuset og i Saften, på produktionsskolen og i en afdeling af Park & Vej. De lukkede alle efter kommunalreformen, og dermed svandt bageriets kundekreds betragteligt ind.

Bagersvenden var også blevet syg, så snart måtte Niels og Lone skære ned på hjælpen i bageriet og holde lukket om mandagen.

Siden har Niels været gennem et alvorligt sygdomsforløb, og i dag har butikken lukket både mandag og tirsdag.

Men trods modgang holder bagerparret gejsten i top med en omsætning, der i årets første måneder er tårnhøj. Her er det nemlig sæson for fastelavnsboller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mærkevarer

Gennem årene er bageren i Horslunde blevet vidt berømt for sine særlige ”mærkevarer”.

I toppen har vi fastelavnsbollerne, som Niels i dag laver i 18 varianter, og som lækkersultne folk kører langt for at kunne sætte tænderne i.

- Alt er hjemmelavet. Jeg startede ud med otte slags boller med forskellig fyld og topping, og så er der bare blevet flere og flere med årene, fortæller Niels.

Jeg startede ud med otte slags fastelavnsboller med forskellig fyld og topping, og så er der bare blevet flere og flere med årene.

Niels Olsen, bager i Horslunde

Også morgenbrødet er populært, og så er der ”landsbylagkagen”, som Niels skabte i 2009, da Horslunde blev kåret som Årets Regionslandsby og siden, i 2010, også som Årets Landsby.

- Lagkagen er egentlig meget traditionel, men den har en sprød bund, og så er folk jo vilde med Niels’ hjemmekogte creme, fortæller Lone.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Horslundes sidste bagerpar

Når Lone og Niels inviterer til jubilæums-reception første oktober, håber de, at det bliver en munter fest og ikke gravøl. For fremtiden truer den ellers så populære bagerbutik i form af planer om at lukke skolen i Horslunde samt de skyhøje priser på brændstof og el.

- Vi håber det bedste. Vi skal jo have noget at leve af de næste 12-14 år, inden vi kan gå på pension, slår Niels fast. Han er dog ikke i tvivl om, at Lone og han bliver det sidste bagerpar i Horslunde.

- Hvis det går helt galt, kan jeg sagtens finde arbejde som bagersvend – med den mangel på arbejdskraft, vi ser for tiden, siger bagermesteren. Og hvad han kone angår, vil hun da gerne have lidt mere tid til familien, som bor tæt på. Datteren Jeannie på 33 år arbejder med permakultur i Sakskøbing, mens 30-årige Nicklas er selvstændig tømrer og bor i Horslunde. Og så er der jo de to børnebørn, Eigil på fire år og Minna på to år.

  • Godsejerens bedste kaffekage er en af sællerterne hos Lone og Niels Olsen i Horslunde Bageri. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Dølle

- Det er noget, der har rigtig, rigtig høj prioritet

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt