Før var der nye frilandskartofler til grundlovsdag, nu fås de før pinse.
Gravet op af jorden samme dag, kogt med omhu og serveret med persillesovs er årets første kartofler en delikatesse.
Sådan er det også hjemme hos Henrik Engberg Nielsen fra Hoby på Vestlolland, der ikke kun avler kartofler til eget brug, men videresælger til flere egnens supermarkeder, restauranter og private.
- I lørdags havde vi de første kartofler til salg, og det er meget tidligere end vi plejer, siger Henrik Engberg Nielsen.
Hans far, Leif Engberg Nielsen, mener, at det må være den globale opvarmning, der hjælper de tidlige kartofler på vej, for før i tiden satsede man først på at have nye kartofler til grundlovsdag. Det med den globale opvarmning og kartoflerne er Henrik Engberg Nielsen ikke så sikker på.
- Jeg tror mere, at det er fordi jeg bruger fiberdug til at dække med. Far plejede at bruge plastic. Men vandet trænger igennem fiberdugen, og så bruger jeg to lag, fordi det holder ekstra godt på fugtigheden, og da det næsten ikke har regnet hele april, har fiberdugen hjulpet, fortæller han.
Ellers har Henrik Engberg Nielsen ikke gjort andet for at drive kartoflerne, der dyrkes på friland.
- Der er da andre, der har tidligere kartofler end mig, men jeg tror, at jeg er den erhvervsavler, der har de tidligste kartofler fra friland her på Vestlolland.
Kartoflerne bliver gravet op med håndkraft for ikke at beskadige den tynde hud, og allerede samme dag kan man købe dem i butikker på egnen.
- Så jeg synes ikke, at halvtreds kroner kiloet for de allerførste kartofler er dyrt. Der er da heller ikke noget, der smager bedre end et stykke brød med kogte kartofler i skiver, et drys purløg og salt og peber, siger han drømmende.