Stadig flere danskere blive smittet med bakterien listeria, der er langt farligere end salmonella
De kan lure i osten eller din røgede makrel og vokser i modsætning til andre fødevarebakterier i skjul videre i dit køleskab.
Stadigt flere danskere bliver hvert år syge af bakterien listeria fra fødevarer. Det kan starte med diarré eller influenzasymptomer, men listeria kan være livsfarlig især over for ældre, spædbørn eller svagelige.
Antallet af listeriainfektioner hos EU-borgere er næsten fordoblet de seneste fire år. Danmark ligger med 1,1 tilfælde per 100.000 indbyggere i en kedelig top.
I 2007 blev der registreret 58 danske sygdomstilfælde på grund af listeria - dobbelt så mange som i 2003. Myndighederne ved ikke hvorfor.
- Der har været teorier om, at ændrede madvaner med flere spiseklare fiskeprodukter kunne spille ind. Men vi ved det ikke. Forbrugerne kan sørge for ikke at spise mad, der er for gammelt. Problemet med listeria er bare, at den i modsætning til andre bakterier kan vokse videre ved køleskabstemperatur, så har forbrugerne købt fødevarer med listeria i, kan de ikke rigtigt selv tage nogle forholdsregler imod det, siger Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.
/Ritzau/