cookie-og-privatlivspolitik
Dele af PostNords forretning inden for logistik og pakker er i konkurrence med private virksomheder, og EU-Kommissionen skal nu undersøge, om statsstøtte har været i strid med reglerne. (Arkivfoto)
Dele af PostNords forretning inden for logistik og pakker er i konkurrence med private virksomheder, og EU-Kommissionen skal nu undersøge, om statsstøtte har været i strid med reglerne. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Erhverv

EU indleder undersøgelse af statsstøtte til PostNord

EU skal undersøge, om statsstøtte på 225 millioner kroner har været i strid med reglerne.
23. juli 2021 kl. 17:12 Af Ritzau

EU-Kommissionen indleder en tilbundsgående undersøgelse af statsstøtte til PostNord.

Det oplyser kommissionen i en pressemeddelelse.

Sagen handler om et beløb på 225 millioner kroner, som den danske stat sidste år gav i tilskud til PostNord.

Pengene går til opgaven med at levere reklamer, breve og pakker op til 20 kilo i alle kroge af landet under befordringspligten, som sikrer post i hele landet til de samme priser.

Pengene skal dække, at det er en underskudsgivende forretning at levere i hele landet, fordi der ikke bliver sendt så mange breve som tidligere.

Annonce

Men en del af PostNords forretning er ikke under befordringspligten - for eksempel logistik og pakker over 20 kilo.

Her vil kommissionen nu undersøge, om statsstøtten også er gået til at støtte PostNord på det område.

PostNord er statsejet, da den danske stat ejer 40 procent, mens den svenske har 60 procent.

En lang række af PostNords konkurrenter - inden for logistik, pakker og stykgods - har gentagne gange kritiseret, at PostNord også konkurrerer inden for deres områder. Det gælder for eksempel logistik og stykgods.

En dansk brancheorganisation klagede i 2019 over støtten på 225 millioner kroner, som den mente, var ulovlig statsstøtte.

Annonce

På nuværende tidspunkt sætter EU-Kommissionen - på baggrund af en rapport fra Rigsrevision, der fører kontrol med statens regnskab - spørgsmålstegn ved fordelingen af omkostningerne i PostNords regnskaber.

Det er helt konkret fordelingen mellem den del af forretningen, som er under befordringspligten, og den del, der ikke er.

- Efter en foreløbig vurdering har kommissionen derfor besluttet at indlede en tilbundsgående undersøgelse, da den navnlig har betænkeligheder vedrørende verificeringen af, at der ikke er forekommet overkompensation, skriver kommissionen.

Hos PostNord har man en klar forventning om, at der ikke er noget at komme efter i sagen.

- EU's undersøgelse var allerede varslet for flere måneder siden af transportministeren, så det er der ikke noget overraskende i.

Annonce

- Vi bidrager gerne til undersøgelsen og har en klar forventning om, at kommissionen efter undersøgelsen vil sige ok til den betaling, vi modtager, for at løfte befordringspligten på vegne af staten, skriver PostNord i en skriftlig kommentar.

Det er langtfra første gang, at EU har kigget på statsstøtten til PostNord, da konkurrenter flere gange har klaget, men undersøgelsen handler i denne omgang kun om beløbet på 225 millioner kroner.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE