cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Grafik: Energinet

Erhverv

Klimaminister godkender første del af gasledning til LF

Dan Jørgensen har meddelt Folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg, at han har godkendt Energinets ansøgning om den omdiskuterede gasledning til Lolland-Falster.
31. marts 2021 kl. 11:54 Af Jakob Poulsen

FAKTA
Baggrund for projektet:

- Sukkerfabrikkerne på Lolland-Falster har sammen med biogasproducenten Nature Energy og gasleverandøren Andel forhørt sig om muligheden for en gasledning.

- Nordic Sugar bruger meget energi og skal reducere sin CO2-udledning. Det vil fabrikkerne gøre ved at udskifte kul og olie med mere klimavenlig gas, gerne med lokalproduceret biogas lavet af blandt andet affald fra sukkerroeproduktion, gylle mv.

- Siden har flere andre virksomheder bakket op om behovet for et grønt gasnet på Lolland-Falster. En gasledning giver mulighed for lokal biogasproduktion i stor skala, fordi det bliver muligt at afsætte den produktion, som Lolland og Falster ikke selv kan bruge, til resten af landet.

- Uden en gasledning ville det være meget svært at bygge biogasanlæg, fordi det lokale forbrug er begrænset og ikke vil matche, hvornår den lokale gas time for time bliver produceret. Dertil kommer, at sukkerfabrikkerne primært bruger gas i de cirka fire af måneder af året, hvor sukkerroekampagnen kører, mens der er meget mindre energiforbrug uden for kampagneperioden. Uden afsætningsmuligheder til resten af landet, ville nye biogasanlæg kun kunne køre en del af året og være urentable.

Kilde: Energinet

Den meget omtalte gasledning fra Sydsjælland til Lolland-Falster, som blandt andet skal sikre fremtiden for sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing, er rykket et væsentligt skridt nærmere.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) oplyser således i en meddelelse til Folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg mandag, at han har godkendt Energinets ansøgning om tilladelse til at etablere den såkaldte gastransmissionsforbindelse fra Everdrup på Sjælland til Nørre Alslev på Falster, hvorfra der kan etableres den nødvendige distributionsledning til Nakskov via Nykøbing.

Mere præcist er det Energinets del af projektet, som omfatter anlæggelsen af en 10-tommer transmissionsledning med et designtryk på 55 bar fra Everdrup til Nørre Alslev, som ministeren nu har godkendt.

Det er Energinet, som skal stå for at etablere forbindelsen frem til Nørre Alslev, mens Evida, der driver, vedligeholder og anlægger gasdistributionsnettet i hele Danmark, skal stå for distributionen fra Nørre Alslev til Nakskov.

- Den nationale CO2-reduktion som følge af Nordic Sugars skifte fra kul og fuelolie til naturgas vurderes at være 54.000 tons CO2. Der forventes ikke øget national biogasproduktion som følge af gasledningen til Lolland-Falster.
- Gasledningen skaber dog rammer for på kort sigt at udnytte potentialet for biogasproduktion på LollandFalster, skriver Dan Jørgensen blandt andet i orienteringen til udvalgets medlemmer.

Annonce

Projektet, som vil koste omkring 850 millioner kroner at gennemføre, er blevet kritiseret af blandt andre Enhedslisten, fordi partiet ikke mener, at løsningen med en gasledning er tilstrækkeligt klimavenlig.

Gasledningen forventes at kunne blive taget i brug i august 2024.

Ministerens afgørelse kan ifølge godkendelsen indbringes for Energiklagenævnet. Klagen skal i givet fald afleveres skriftligt indenfor fire uger regnet fra i mandags.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE